AB'ye "samimiyet" çağrısı

AB'ye "samimiyet" çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:- "Vize serbestliğinin hemen yürürlüğe girebileceği konusunda endişelerimiz var. Burada AB açısından samimiyet testi var. AB samimiyse, 1 Temmuz itibariyle bütün vize muafiyetini başlatması gerekir"- "Önümüzdeki dönemde

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, vize serbestliğinin hemen yürürlüğe girebileceğine dair endişelerinin bulunduğunu belirterek, "Burada AB açısından samimiyet testi var. AB samimiyse, şartsız olarak 1 Temmuz itibariyle bütün vize muafiyetini başlatması gerekir. Bizim de geri kabul anlaşmasının bütün yükümlülüklerini yerine getirmemiz lazım." dedi.

Yılmaz, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, AB ile imzalanan mülteci anlaşmasının yanlış olduğunu, bunu sadece AB'nin güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığını savundu.

Bunun, Türkiye'yi, sonuçlar itibariyle mülteciler için tampon bölge haline getireceğini aktaran Yılmaz, "Yunan adalarına 20 Mart'tan sonra giden bütün mültecilerin gönderilmesi şu anlama geliyordu: Suriyeliler, gidenlerin yüzde 48'ini oluşturuyor. Demek ki yüzde 52'si başka ülke vatandaşları. Onların tekrar Türkiye'den sonra ülkelerine iade edilmesi lazım. İade edilebilmesi için bunların vatandaşı olduğu ülkelerle geri kabul anlaşmaları olması lazım. Anlaşma yoksa, onu hemen gönderemiyorsunuz. Olsa bile bu bir süre alacak,Türkiye'ye yük olacak. Bu, ekonomik olarak ne kadar AB tarafından karşılansa bile Türkiye'yi çöplük haline getirdiğini belirtmiş ve eleştirmiştik." ifadesini kullandı.

Yılmaz, gelenlerin toptan geldiğini ancak Avrupa'ya gideceklerin bir süreçten, süzgeçten geçirilmesi, muhtemelen kalifiye olanların alınması, kalifiye olmayanların Türkiye'de bırakılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Bu anlaşmanın kolay işlemeyeceğine işaret eden Yılmaz, "Türkiye, maalesef bu anlaşmayla sadece para karşılığında, 4 ay erken alacağı vaadiyle, vize serbestisi çerçevesinde ve bir tane de 33. fasıl çerçevesinde buna 'evet' dedi. 33. fasıl dışındakilerin açılması kolay olmayacak. Bu para kolay transfer edilmeyecek, nasıl kullanacağının modalitesi henüz tam net olarak netleşmiş durumda değil. Ne kadarı mültecilere gidecek, nasıl gidecek, onları göreceğiz. Ciddi kaygılarımız var." diye konuştu.

-"1 Temmuz itibariyle bütün vize muafiyeti başlamalı"

Vize serbestliğinin hemen yürürlüğe girebileceği konusunda endişelerinin bulunduğuna değinen Yılmaz, burada AB açısından bir samimiyet testi olduğunu vurguladı.

Yılmaz, AB samimiyse, şartsız olarak 1 Temmuz itibariyle bütün vize muafiyetini başlatması gerektiğini belirterek, "Bizim de geri kabul anlaşmasının bütün yükümlülüklerini yerine getirmemiz lazım. Ama geri kabul anlaşmasıyla ilgili şu ana kadar doğru düzgün takvim işlemedi, çıkması gereken yasalar çıkmadı. Orada uygulamasını denetleyecekler, tam uygulanıyor mu uygulanmıyor mu AB Komisyonu bir rapor hazırlayacak, o rapor üzerine karar verilecek. Az bir zaman var ama yapılacak iş çok." dedi.

-"Hangi ülke 3 milyon mülteciyi barındırmak ister?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, gelecek dönemde mültecilerle ilgili çok sıkıntı yaşayacakları ve eleştiri alacaklarını öne sürerek, Avrupalıların, "Biz artık parasını verdik, anlaşmasını da yaptık, siz bunlara iyi bakmak zorundasınız. Niye bakmıyorsunuz?" diyeceğini savundu.

Yılmaz, "Biz, hiç eleştiri almamamız gereken noktadan eleştiri alıyor hale geleceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de mülteci kamplarının kurulmasına yönelik vatandaşların tepkilerinin anımsatılması üzerine Yılmaz, "Dünyanın hangi ülkesi 3 milyon mülteciyi barındırmak ister?" diye sordu.

Avrupa'nın nüfusunun 500 milyon olduğunu, 1 milyon Suriyeliyi barındıramadığını, Türkiye'nin 78 milyon nüfusla 3 milyonu barındırdığına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Karşı çıkanların insanlık duyguları olmadığı için değil; işini, aşını kaybediyor, yanlış politikanın sorumluluğunun üzerine yıkıldığını görüyor. Belki bunlar en fazla mültecilere insancıl olarak bakıyorlar. Ama bizim gerçekçi değerlendirme yapmamız gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :