ABD'nin PKK/PYD'ye silah verme kararı

ABD'nin PKK/PYD'ye silah verme kararı

HDP Mardin Milletvekili Sancar: -"PYD'ye, YPG'ye silah yardımı konusu bize göre son derece yanlış tartışılıyor. Suriye'de IŞİD gibi barbar, vahşi bir örgüte karşı son derece etkili bir mücadele yürüten Suriye Demokratik Güçleri diye bir yapı var"

TBMM (AA) - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "PYD'ye, YPG'ye silah yardımı konusu bize göre son derece yanlış tartışılıyor. Suriye'de IŞİD gibi barbar, vahşi bir örgüte karşı son derece etkili bir mücadele yürüten Suriye Demokratik Güçleri diye bir yapı var." dedi.

Sancar, Mecliste HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Danıştayın 149. Kuruluş Yıl Dönümü Töreninde Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün yaptığı açıklamaların kabul edilebilir hiçbir yanı olmadığını savundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelere ilişkin bilgileri paylaşan Sancar, fezlekelerin iktidarın talimatıyla ve onun politikalarına uygun hazırlandığını, böyle bir ortamda bağımsız yargı sözünün artık kara bir ironi haline geldiğini öne sürdü. Sancar, Anayasa Mahkemesinin milletvekilleriyle ilgili dosyaları derhal gündemine alarak, serbest kalmalarını sağlayacak kararı vermesi gerektiğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu da anayasa değişikliğiyle tek adam rejimi başladığını öne sürerek, "Ama Danıştay Başkanı, kuvvetler ayrılığının güçlendiğinden söz ediyor. Bu açıklama, idari yargıya başvurmuş veya başvuracak olan, hak arayan onbinlerce insan için ihsas-ı rey niteliği taşımaktadır." diye konuştu.

Kerestecioğlu, Güngör'ü, "tarafsızlık ilkesini hiçe sayan açıklamaları" nedeniyle istifaya davet etti.

KHK ile işlerine son verilen araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın yaptığı açlık grevine hükümetin artık bir ses vermesi gerektiğini ifade ederek, iki insanın gözler önünde ölüp gitmesine seyirci kalınmamasını istedi.

- Sorular

Gazetecilerin, ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'ya ağır silah vermesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Sancar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"PYD'ye, YPG'ye silah yardımı konusu bize göre son derece yanlış tartışılıyor. Suriye'de IŞİD gibi barbar, vahşi bir örgüte karşı son derece etkili bir mücadele yürüten Suriye Demokratik Güçleri diye bir yapı var. Bu yapı başından beri koalisyonla birlikte çalışıyor. Evet, içinde YPG'nin ağırlığı var. Bu biliniyor. 'Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyareti iptal edilsin mi, edilmesin mi?' gibi yapılan tartışma asıl meseleyi örtüyor. Asıl mesele şudur: Hükümetin ve Cumhurbaşkanı'nın Suriye politikasındaki tercihleri, Türkiye'ye çok ağır bir bedel olarak yansımıştır. Yanlış tercihlerde bulunmuşlardır. Kürtleri, hasım ve düşman olarak gören anlayış bu yanlışın temel sebebidir. Tartışılması gereken şey; Suriye politikasının kökten değiştirilmesidir."

Sancar, Suriye politikasında Kürtleri tehlike, tehdit, hasım ve düşman olarak gören anlayışın, Türkiye'de de barışı ve demokrasiyi sağlamayı iyice zorlaştırdığını, barıştan uzaklaşmaya yol açtığını ileri sürdü.

Bir televizyon programında Atatürk'e hakaret içeren sözlerin sarf edilmesine yönelik soruyu yanıtlayan Kerestecioğlu ise "Türkiye'de gerçekten yüzbinlerce insanın saygı duyduğu ve kurucusu olarak kabul ettiği bir lidere, böyle bir hakaret ve özellikle de cinsiyetçi söylemler üzerinden, annesi üzerinden böyle bir hakarette bulunmak hiçbirimiz için asla kabul edilebilir değildir. Biz, politik eleştirinin adabına göre doğru dürüst yapılmasından yanayız." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :