ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

İTÜ Senatosu:- "BM kararlarına, uluslararası kurallara ve evrensel hukuk ilkelerine tamamen aykırı şekilde alınan bu talihsiz kararın acilen geri çekilmesi ve uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Senatosu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin, "BM kararlarına, uluslararası kurallara ve evrensel hukuk ilkelerine tamamen aykırı şekilde alınan bu talihsiz kararın acilen geri çekilmesi ve uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz." açıklamasında bulunuldu.

Üniversiteden yapılan açıklamada, kadim din ve kavimlere ev sahipliği yapan Kudüs şehrinin Hz. Ömer'in, Selahattin Eyyubi'nin ve Yavuz Sultan Selim'in verdiği emannamelerle bugünlere ulaştığı belirtildi.

Açıklamada, bu mukaddes şehri gözü gibi koruyan Müslümanların, din, dil, ırk ve renk farkı gözetmeksizin "Yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevmek" ilkesi çerçevesinde Kudüs'ün asırlar boyu bütün dinlere ev sahipliği yapmasını sağladığı kaydedildi.

Adaletin, devletin, insanlığın, dinin, ahlakın, inanca saygının ve hoşgörünün temeli olduğu vurgulanan açıklamada, Türkler ve Müslümanların, fethettikleri topraklarda asırlar boyu "adalet" kavramını devlet kavramından üstün tuttukları hatırlatılarak, bu anlayış sayesinde, Kudüs ve diğer İslam beldelerinde başka dinlerin mensuplarının da inançlarını özgürce yaşayabildikleri dile getirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı açıklama ile sadece Orta Doğu'da değil bu coğrafya dışındaki bütün İslam beldelerinde başı sonu belli olmayan yeni bir patlama dalgasının ilk fitili ateşlenmiştir. Yapılan bu açıklama ve eylemi şiddetle telin ediyor, BM kararlarına, uluslararası kurallara ve evrensel hukuk ilkelerine tamamen aykırı şekilde alınan bu talihsiz kararın acilen geri çekilmesi ve uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :