ABD Başkanı Obama İspanya'da

ABD Başkanı Obama İspanya'da

Obama, ABD'nin Teksas eyaletinin Dallas kentinde 5 polisin keskin nişancı saldırısıyla hayatını kaybetmesine ilişkin, polis kuvvetlerine ve bireylere hoşgörü, saygı ve anlayış çağrısında bulundu- İspanya Başbakanı Rajoy:"Yeni bir erken seçimin gerçekleşme

MADRİD (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Teksas eyaletinin Dallas kentinde 5 polisin keskin nişancı saldırısıyla hayatını kaybetmesine ilişkin, taraflara hoşgörü, saygı ve anlayış çağrısında bulunarak, "Tüm tarafların birbirini dinlemesini isterim." dedi.

Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nden sonra İspanya'ya gelen Obama, İspanya Kralı 6. Felipe ile Kraliyet Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile Başkanlık Konutunda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kendilerinin başında bulunduğu İspanya hükümetinin geçen 4 yıl içinde ortaya çıkan ekonomik zorlukları aştığını, yeni hükümet kurulduğunda da bu ilerlemeyi sürdüreceklerini ifade etti.

İspanya'da seçimlerin üçüncü kez tekrarlanmasının kötü bir şakadan öteye gitmeyeceğini ifade eden Rajoy, "Yeni bir erken seçimin gerçekleşmesi İspanya'nın içerde ve dışarıda ciddi anlamda kredi kaybetmesine neden olur." dedi.

- "Tarafların birbirini dinlemesini isterim"

Obama, burada yaptığı konuşmada, ABD ve İspanya'nın ortak değerlere sahip güçlü ittifaklar olduklarını kaydederek, Rajoy hükümetini elde ettiği ekonomik ilerlemeden dolayı tebrik etti.

Obama, İspanya'da yeni hükümet kim tarafından kurulursa kurulsun, ABD'nin ülkeyle işbirliğine kararlı bir şekilde devam edeceğini ifade etti.

İki ülkenin güçlü ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Obama, "Bir çok alanda ortak çıkarlarımız var. Özellikle Brexit'e dair pazarlıklarda İspanya'nın önemli bir rol alacağına inanıyorum. Sürecin hem uluslararası ilişkilere hem de dünya ekonomisine zarar vermeden sonuçlanacağını ümit ediyorum." diye konuştu.

Obama, İspanya'nın, başta Venezuela olmak üzere Kuzey Afrika gibi dünyanın kriz yaşayan bölgelerinde de çözümün sağlanmasına önemli ve ciddi katkılar sağlayacağına inandığını belirtti.

İspanya'nın NATO müttefiki olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Obama ayrıca, ülkenin güneyindeki askeri deniz üssüyle birliğe verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.

Obama, ABD'nin farklı eyaletlerindeki iki siyahi kişinin öldürülmesinin protesto edildiği Dallas'taki gösteride 5 polisin keskin nişancılar tarafından öldürülmesini de değerlendirdi.

Ceza hukuku sisteminde adaletin sağlanmasıyla ilgili endişesi olanların polise şiddet uyguladıkları takdirde kendi amaçlarının aksine hizmet ettiklerini, diğer taraftan ABD'de polis güçlerinin büyük çoğunluğunun görevini iyi bir şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Obama, şöyle devam etti:

"Polise karşı şiddet eğilimi affedilemez. Polis departmanları da kendi içlerinde bir sorun olduğunun farkına varmalıdır. Fakat polis güçlerimizin asli görevi halkı korumaktır. Ne var ki, gösteriler boyunca ya da başka bir anda polis memurlarına saldırmak da, haklı durumdayken insanları haksız duruma düşürebilir. Öncelikli olarak herkes sakin olmalı ve birbirine saygı göstermeli." dedi.

Polislere, korumakla yükümlü oldukları bireylere karşı hoşgörülü, saygılı ve anlayışlı olma çağrısı yapan Obama, aynı davranışları bireylerden de güvenlik güçlerine yönelik beklediğini belirterek, "Tüm tarafların birbirini dinlemesini isterim." dedi.

İspanya aşığı olduğunu belirten Obama, başkanlık görevini tamamlamasının ardından İspanya'yı tekrar ziyaret edeceğini söyledi.

Obama'nın, Madrid'deki temaslarının ardından İspanya'nın güneyindeki Cadiz kentindeki Rota askeri deniz üssünü ziyaret ederek burada görev yapan Amerikan ve İspanyol askerlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Obama'nın, Cadiz şehrine geçmeden önce ise Madrid'deki askeri hava üssü Torrejon'da İşçi Partisi Lideri Pedro Sanchez, Podemos Partisi lideri Pablo İglesias ve Yurttaşlar Partisi Lideri Albert Rivera ile görüşmesi bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :