"AB ülkelerinin 5'te 4'ünde seçilme yaşı 18"

"AB ülkelerinin 5'te 4'ünde seçilme yaşı 18"

TBMM Başkanvekili Aydın:- "AB ülkelerinin yüzde 78'inde 18 yaş hem seçme hem de seçilme yaşıdır. 190 ülkenin 108'inde seçilme yaşı 18 ile 21 arasında"- "AB ülkelerinde bir milletvekili başına düşen seçmen sayısı 40 bin, nüfus sayısı ise 53 bin. Türkiye'de

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Başkanvekili ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, gençlere "Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın" dediklerini ve onlara güvendiklerini belirterek, "AB ülkelerinin yüzde 78'inde 18 yaş hem seçme hem de seçilme yaşıdır. 190 ülkenin 108'inde seçilme yaşı 18 ile 21 arasında." dedi.

Aydın, AA muhabirinin, "Avrupa'nın Türkiye'ye yönelik olumsuz tutumu ve 16 Nisan'da gerçekleştirilecek halkoylaması" ile ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin artık batının hegemonyasında olmadığını, direktifleriyle hareket etmediğini ifade eden Aydın, "Türkiye'nin gündemi eskiden dışarıda belirlenirdi ve onların bize çizdiği sınırlar çerçevesinde politikalarımızı belirlerdik ama artık Türkiye, yeni Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar açıyor. Türkiye, artık kendi kararını kendi veren bir ülke; hatta Avrupa ile dünyanın gündemini de belirleyen bir ülke." dedi.

Ahmet Aydın, "Türkiye, inşallah 16 Nisan'da o eski Türkiye kalıntılarını ve vesayet odaklarını ortadan kaldıracak; artık Türkiye tam anlamıyla, tam bağımsız bir ülke konumuna gelecek. Avrupa ile münasebetler tabii ki karşılıklı olarak yürüyecek ama Türkiye, kendi kararını kendisi verecek, millet verecek. Milletle ilgili kararlar artık batıdan verilmeyecek, bunu herkesin görmesi ve bilmesi lazım." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük projelerini yaptığını belirten Aydın, "Batının yapamadığını yapan bir Türkiye var. Onların hayal edemediğini Türkiye gerçekleştiriyor." dedi.

Başkanvekili Aydın, Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10. ekonomisinden biri olma hedefi olduğunu anımsattı.

- "Avrupa'nın Müslümanlara bakış açısı ortada"

Batının, Türkiye'nin gelişmesini, büyümesini, kalkınmasını; kendi ayakları üzerinde tam bağımsız ülke olmak için istikrarla yürümesini hazmedemediğini kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

"Avrupa maalesef Ortaçağ karanlığına gömülüyor, bunu çok iyi görüyoruz. Hollanda futbol takımı, sömürgelerden gelen devşirme futbolculardan oluşuyor. Bunlar, sömürü zihniyetinde olan, başkaları ile ilişkilerinde üstten bakan ve alttakini sömüren zihniyetteler. Haçlı mantığı ile bir araya geliyorlar. Aşırı yükselen sağ eğilimler ile faşizan ve İslamafobik yaklaşımlar, Avrupa'yı Ortaçağ karanlığına götürüyor. Zaman zaman depreşen bu tür akımlar, sadece Avrupa ve Türkiye için değil, bütün dünya barışı için son derece büyük bir tehlikedir ve tehdit oluşturmaktadır.

Hollanda, bugüne kadar demokrasi adına ne söylediyse, onu bir gecede heba etti, ayaklar altına aldı. Avrupa'nın Müslümanlara bakış açısı ortada. İsrail ezanı yasakladı, nerede din ve vicdan özgürlüğü? Avrupa'nın bugün ortaya koyduğu tavır, ne demokrasi ne insan hakları ne de insanlık adına kabul edilemez. Avrupa'nın, tez zamanda kendini çek etmesi lazım, Avrupa değerlerine dönmesi lazım. İşte bunun için 16 Nisan'da 'evet' demek gerekiyor. Çünkü, Türkiye karşıtları Avrupa'da buluşuyor. Kim Türkiye'nin menfaatine bir şeyler yapıyor, kim karşısında duruyor; vatandaşlarımızın bunu çok iyi görmesi lazım."

- "Seçme hakkını veriyoruz, seçilme hakkını niye vermeyelim?"

TBMM Başkanvekili Aydın, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini öngören kanunla, milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, seçilme yaşının da 18'e düşürülmesi" ile ilgili eleştirilere ise "Bu eleştirileri kabul etmek mümkün değil. Biz 18 yaşındaki gencimize güvenip sandığı emanet ediyoruz, 'Türkiye'nin kaderinde söz sahibisin, gel oyunu kullan; tercihler içinde en makul olanı seç' diyoruz. Seçme olgusu çok daha zor bir şey. Çünkü, pek çok seçenek var; pek çok siyasi parti, milletvekili adayı ve belediye başkan adayı var. Seçme hakkını veriyoruz. Peki bu kadar zor olan seçme hakkını verdiğimiz gencimize niye güvenmeyip de seçilme hakkını vermeyelim?" karşılığını verdi.

Seçme hakkı ile seçilme hakkının eşit olduğunu vurgulayan Aydın, AB ülkelerinin yüzde 78'inde 18 yaşın hem seçme hem de seçilme yaşı olduğunu söyledi. Ahmet Aydın, dünyadaki 190 ülkenin 108'inde seçilme yaşının 18 ile 21 arasında olduğunu belirtti.

Aydın, Fatih Sultan Mehmet'in 21 yaşında İstanbul'u fethettiğini ifade ederek, gençlere, "Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın" dediklerini ve onlara güvendiklerini kaydetti.

Türkiye'nin nüfusunun 80 milyona ulaştığına dikkati çeken Aydın, "Türkiye, bir milletvekili başına düşen temsiliyet oranına göre Avrupa'nın sonuncusu. AB ülkelerinin ortalamasına göre, bir milletvekili başına düşen seçmen sayısı 40 bin, bir milletvekili başına düşen nüfus sayısı ise 53 bindir. Türkiye'de ise bir milletvekili başına düşen seçmen sayısı 103 bin, nüfus sayısı ise 143 bindir. Daha adil ve geniş temsiliyet için, mutlaka milletvekili sayısı 600'e çıkarılmalı." değerlendirmesini yaptı.

Başkanvekili Aydın, bazıları tek, bazıları ise iki meclise sahip Avrupa ülkelerindeki nüfus ve milletvekili sayıları hakkında bilgi verdi.

Ahmet Aydın, 80 milyon nüfusa sahip Almanya'da 667 milletvekili, nüfusu 46 milyon olan İspanya'da 616 milletvekili, 66 milyon olan Fransa'da 925 milletvekili, 65 milyon nüfuslu İngiltere'de bin 449 milletvekili, 61 milyon nüfuslu İtalya'da ise 952 milletvekili olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :