"AB Liderler Zirvesi'nde, ilişkilerin dondurulması kararı çıkmaz"

"AB Liderler Zirvesi'nde, ilişkilerin dondurulması kararı çıkmaz"

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Gülpınar:- "Avrupa Parlamentosunun, Türkiye'ye ilişkin tavsiye kararı, AB Liderler Zirvesinde, hükümetler düzeyinde oylanacak. AP'nin kararı doğrultusunda bir karar çıkacağını zannetmiyorum. Öyle bir kararın çıkması çok uzak

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Avrupa Parlamentosunun, Türkiye'ye ilişkin tavsiye kararının, önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde, hükümetler düzeyinde oylanacağını anımsatarak, "AP'nin kararı doğrultusunda bir karar çıkacağını zannetmiyorum. Öyle bir kararın çıkması çok uzak bir ihtimal. Orada ilişkilerin dondurulması yönünde bir karar çıkmaz." dedi.

Gülpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosunun, Türkiye'ye ilişkin tavsiye kararının kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, Avrupa Birliği'nin son 2 yıldır Türkiye'ye ilişkin tavır ve tutumunda ciddi bir değişikliğin olduğuna dikkati çekti.

Avrupa Birliği'nin, objektiflik ilkesini bir kenara itip önyargılarla hareket eder hale geldiğini ifade eden Gülpınar, "En önemli sebeplerinden biri de Sayın Cumhurbaşkanımıza olan tavır ve tutumlarıyla ilgili, her konuda kendi iç siyasetlerine bu konuyu malzeme etmeleri. Halbuki her ülke kendi çıkarını savunmak durumunda. AB'yi de bir ülke olarak aldığınızda tabii ki onların da kendi çıkarları ve menfaatleri var. Ama bunu Türkiye için de ayrı düşünmemek lazım. Türkiye'nin de kendi çıkarları ve menfaatleri, milli kimliği ve duruşu vardır." diye konuştu.

Ortadoğu'daki sıkıntıların, önce Türkiye'yi, ikinci derecede de AB'yi etkilediğini kaydeden Gülpınar, "İşte bir göçmen ve mülteci krizi oluyor, önce Türkiye bundan çok ciddi şekilde etkileniyor, ondan sonra ikinci sırada AB etkileniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gülpınar, böyle bir ortamda AP'nin objektif olmayan ve Türkiye'yi tek taraflı itham edici bir tavsiye kararını kaleme aldığını belirterek, Türkiye'nin bugün 3 büyük terör örgütü ve bunların taşeronu küçük terör örgütleriyle mücadele yürüttüğünü, bunların birçoğunun ise Avrupa'daki değişik ülkelerde korunup kollandıklarını söyledi.

AP'nin tavsiye kararının, AB'nin kendi geleceğine de hiçbir şekilde katkı sağlamayacağını vurgulayan Gülpınar, AB'nin artan bir aşırı sağ ve milliyetçilik akımıyla karşı karşıya bulunduğunu, bunun birliğin değerlerine de aykırı bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Gülpınar, "Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin en önemli ayaklarından biri. Avrupa Birliği'nin yasama organının, Türkiye'nin terörle mücadelesini görmezden gelip terör örgütleri mensuplarının haklarını adeta savunurcasına kararlar almaya kalkışması elbette ki bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil." ifadesini kullandı.

Bu tavsiye kararının psikolojik bir eşik olduğunu, ancak hukuki olarak yaptırım gücünün bulunmadığına değinen Gülpınar, şöyle devam etti:

"Böyle 'ilişki dondurulacak' gibi bir şey yok. Sonuçta Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde değerlendirilecek bir karar. Bu karar, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde hükümetler düzeyinde oylanacak. Oradan da ben AP'nin kararı doğrultusunda bir karar çıkacağını zannetmiyorum. Öyle bir kararın çıkması çok uzak bir ihtimal. Orada ilişkilerin dondurulması yönünde bir karar çıkmaz. Ama yine tavsiye niteliğinde bir şeyler olur. Ama en azından Avrupa Parlamentosu kadar radikal bir şey olmaz. Parlamentonun bu kararının onaylanması tamamen ipleri koparır, o zaman hiç dönülmez bir noktaya gideriz."

Mehmet Kasım Gülpınar, bu gibi durumların önüne geçmek için diyaloğun geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, AB'nin objektif olma ve diyaloğu geliştirme konusunda çaba sarfetmesinin gereğine işaret etti. Gülpınar, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin kopmasının ise hiçkimseye bir faydasının olmadığını vurguladı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :