"AB konusunda sürecin daha hızlı ilerlemesinden yanayız"

"AB konusunda sürecin daha hızlı ilerlemesinden yanayız"

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:- "AB konusunda sürecin daha hızlı ilerlemesinden yanayız. İsteriz ki ülkemizin ekonomik ve siyasi şartları çok daha örnek bir hale gelsin" - "Biz Avrupa Birliğinin talebiyle kendi ülkemizin ve insanımızın da menfaati oldu

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "AB konusunda sürecin daha hızlı ilerlemesinden yanayız. İsteriz ki ülkemizin ekonomik ve siyasi şartları çok daha örnek bir hale gelsin. Biz AB'ye böyle bakıyoruz. Ülkemizin standartlarının daha anlamlı daha saygın olması için atılan bir adım olarak görüyoruz." dedi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğine üyelik sürecinin, Türkiye'nin çok uzun yıllardan beri devam eden bir macerası olduğunu bildirdi.

Bununla ilgili neden gecikme olduğunun, hangi engellerle karşılaşıldığının kamuoyu tarafından bilindiğine işaret eden Turan, "AB konusunda sürecin daha hızlı ilerlemesinden yanayız. İsteriz ki ülkemizin ekonomik ve siyasi şartları çok daha örnek bir hale gelsin. Biz AB'ye böyle bakıyoruz. Ülkemizin standartlarının daha anlamlı daha saygın olması için atılan bir adım olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

Son dönemde özellikle Avrupa'nın mültecilerle ilgili yaşadığı sorunlardan yola çıkarak bir talepte bulunduğuna değinen Turan, insani yardım anlamında mültecilere daha saygın bakmayı ve Avrupa'nın bu konuda risklerini azaltmasını istediklerini dile getirdi.

Turan, bununla ilgili karşılıklı bir anlayış ortamı ortaya çıktığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz Avrupa Birliğine vaat ettiğimiz düzenlemeleri yerine getirerek bir adım daha yaklaşacağız. Avrupa Birliği de bize vaat ettiği vizesiz giriş hakkını daha erkene alarak yerine getirmiş olacak. Bu sayede Türkiye, yasal mevzuatı yerine getirmesi açısından AB'ye karşı bir adım daha yaklaşacak ve Avrupa'da vizeyle ilgili muafiyet sağlanarak karşı bir adım atılmış olunacak.

Dolayısıyla bu iki taraf için de çok anlamlı, toplum için çok kıymetli bir adım. Ümit ediyorum ki biz Türkiye olarak görevimizi yerine getiririz hem de Avrupa Birliği görevini yerine getirir. Bu anlaşmanın nihayetinde göçmenlerin, mültecilerin sorunları biraz daha azalır. Avrupa da Türkiye de bu konuda rahatlamış olur."

- "AB üyeliğini ümitle bekliyorduk"

Turan, Avrupa Birliği üyelik sürecinin uzun yıllardır ümitle beklenen bir konu olduğunu hatırlattı.

Daha eski yıllarda Türkiye'nin Avrupa'ya nazaran belli konularda birkaç adım daha aşağıda olduğunu bildiren Turan, şöyle dedi:

"Sağlıkta, ulaşımda, eğitimde belki ama şimdi öyle bir hale geldi ki hamdolsun birçok projemiz Avrupa'ya örnek hale geldi. Dolayısıyla, böyle çuvallara eşyalarımızı doldurup Avrupa'ya gideceğiz gibi bir tarz kalmadı artık. Aksine Avrupa bize gelmeye çalışacak. Biz de gönül rahatlığıyla Avrupa'ya gideceğiz. Vatandaşlarımız başka ülkeleri görme fırsatı bulacak. Ama Avrupalılar da bize gelecekler. Şimdiden görüyoruz sağlıktaki birçok imkandan yararlanmak için Türkiye'yi tercih ediyorlar. Daha ekonomik olduğundan, daha iyi imkanlar olduğundan dolayı. Bu hem bizim vatandaşlarımız için bir hayaldi, bir rüyaydı bunu elde etmek için bir adım atmış olacağız, hem de Avrupalı bize bir adım atmış olacak."

- "Uyum yasaları ülkenin lehinedir"

Turan, Avrupa Birliğinin uyum yasalarının Türk toplumunun lehine olduğunu düşündüklerini vurgulayarak, "Biz bununla ilgili çok büyük mesafe almıştık. Şimdiki yeni anlaşmayla 33 maddenin tekrar mevzuatımıza geçmesi söz konusu olacak. Daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, daha iyi ulaşım, insan hakları kurumu gibi farklı alanlarda bazı kanunların revizesi gündeme gelecek. Biz AB'nin talebiyle kendi ülkemizin ve insanımızın da menfaati olduğuna inandığımız maddeleri kanunlaştırarak, yasalaştırarak Mecliste bir adım daha atmış olacağız. Ama en çok bundan bizim insanımız istifade edecek." diye konuştu.

Kurumların organize edilmiş olmasının Avrupa'yı değil Türk insanını etkileyeceğine dikkati çeken Turan, 33 maddenin yasalaşmasıyla halkın yeni kurulacak insan hakları kurumu gibi birtakım kurullarla ve bazı kanunlardaki revizelerle bir adım daha ilerleyip daha insani bir hayat yakalayabileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :