6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Can:- "Elektrik şebeke yetkinliklerinin geliştirilmesi, depolama sistemleri, ısıl depolama sistemleri ve benzeri yetkinlik artırıcı alanlarda hızlı bir dönüşüm içindeyiz" - "Son bir y

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, son dönemde elektrik piyasasının önemli bir değişim süreci içinde olduğunu belirterek, "Elektrik şebeke yetkinliklerinin geliştirilmesi, depolama sistemleri, ısıl depolama sistemleri ve benzeri yetkinlik artırıcı alanlarda hızlı bir dönüşüm içindeyiz." dedi.

Can, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından düzenlenen 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde yaptığı konuşmada, elektrik piyasasındaki dönüşüm sürecinin hızla devam ettiğini söyledi.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının yaptığı analizden örnekler veren Can, dünya genelinde elektrik piyasasında 2005-2015 döneminde çevreci kaynaklarda yatırım maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80 düştüğünü anlattı.

Can, elektrikte teknik kapasite ve verimliliğin de yükseldiğini ifade ederek, yatırım maliyetlerinin 2015-2025 arasında yüzde 59 azalacağını aktardı.

Son dönemde elektrik piyasasının önemli bir değişim süreci içinde olduğunu dile getiren Can, "Bu dönemde, yenilenebilir enerji odak konumuz. Bu odak konusunda bir dönüşüm içindeyiz. Yenilenebilir enerji sadece sürdürülebilir kalkınma, düşük karbon ekonomisine geçiş, iklim değişikliğiyle mücadeleyle sınırlı kalmamalı. Elektrik şebeke yetkinliklerinin geliştirilmesi, depolama sistemleri, ısıl depolama sistemleri ve benzeri yetkinlik artırıcı alanlarda hızlı bir dönüşüm içindeyiz." ifadelerini kullandı.

- Rüzgarda 14 bin megavat hedefi

Can, son bir yıl içinde yenilenebilir enerji alanında kilometre taşı niteliğinde değişimler yaşandığını belirtti.

Bu yıl martta güneşte Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin yapıldığını ifade eden Can, haziranda yerli aksam desteklerinde yönetmelik değişikliği yapıldığını, ağustosta da rüzgarda YEKA ihalesinin tamamlandığını anımsattı.

Can, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın 2030'da biteceğini ve bu durumun sektörde bir hareketlenmeye neden olacağını belirterek, "Bugüne kadar verilen bağlantı kapasite tahsisine bakıldığında, rüzgarda bu yıl 2 bin 130 megavat daha kapasite eklenecek. Mevcut 6 bin 300 megavatlık kapasite düşünüldüğünde, orta vadede rüzgarda 14 bin megavatlık kapasiteye ulaşılması hedefleniyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :