5G donanıma sahip robotlar yüz tanıma, ateş kontrolü yapacak.

5G donanıma sahip robotlar yüz tanıma, ateş kontrolü yapacak.

Covid-19 pandemisi sonrasında pek çok ülke oldukça radikal kararlar alırken, virüsün merkez üssü Çin, 5G ile internete bağlı robotları "farklı amaçlarla" kullanmaya başladı.

Dünyayı etkileyen koronavirüsünün merkez üssü Çin'de sokağa çıkma yasağı gevşemeye ve bazı bölgelerde hayat normale dönmeye yavaş da olsa başladı. 


Ancak dünyanın artık eskisi gibi bir yer olmayacağı konusunda herkes hemfikir. Hem bu sebeple hem de virüsün tekrar harekete geçmesini önlemek amacıyla Çin sıkı kontrol önlemlerine aynen devam ediyor. 

Beijing Institute of Technology bu hafta itibariyle kampüsüne 5G ile internete bağlı olan robotik araçlar yerleştirdi. Bu robot araçlar, kampüs içerisinde farklı amaçlarla hizmet vermeye başladı. 


Robotların birkaç önemli özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden birisi, robotların kampüs içerisinde teslimat gerçekleştirecek olması. Robotlar hiçbir temas olmadan gerekli paket ya da dosyaları kampüs içerisinde farklı binalar ve kişiler arasında taşıyabilecek. 


Çin'in ürettiği bu robotun bir diğer özelliği ise, aslında bir asayiş ve izleme görevi de üstlenmesi. Üzerindeki kameralar sayesinde, insanların yüzlerini ve kimliklerini kontrol eden robotlar kampüs içeriside güvenlik görevi de sağlıyor. 
Kampüs içerisinde dolaşan robotlar yüzleri tanıyarak kampüs içerisinde gezenlerin öğrenciler ya da çalışanlar olmadığı durumlarda, güvenlik açısından önemli bir kontrol noktası olacak. 


Her ne kadar güvenlik bahane edilse de, bu robotların Çin'in zaman zaman ciddi eleştiriler aldığı ve vatandaşlarını izleme mekanizmasına hizmet vereceğini de tahmin etmek mümkün.

Yine robotun üzerine takılan bir termal kamera sayesinde, robot yayaların ateşlerini de ölçebilecek. Kampüse yüksek ateşli bir kişinin girmesi durumunda, bu kişiler rahatlıkla tespit edebilecek. Anlık görüntüler 5G teknolojisi ise ekran başındaki güvenlik personeline aktarılacak ve bu tarz durumlarda müdahaleler hızlanacak. 


Bu virüs ile ilgili gelişmelerin, Çin'in vatandaşlarını izleme ve denetleme mekanizmasına bir katkı sağladığı yönünde yorumlanması mümkün gözüküyor.

Etiketler :