55. Uluslararası Antalya Film Festivali

55. Uluslararası Antalya Film Festivali

55. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında, çocuk işçiliğini konu edinen "Kailash" isimli film sanatseverlerle buluştu- Filmin yönetmeni Derek Doneen:"Filmde çocukların kurtarılması için operasyonlara katıldık ve beklenmedik olaylar da yaşadık. Fi

ANTALYA (AA) - 55. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında, "Kailash" isimli filminin gösterimi yapıldı.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'ndaki gösterime, filmin yönetmeni Derek Doneen ve sanatseverler katıldı.

Filmin gösterimi sona erdiğinde izleyicilerin sorularını yanıtlayan yönetmen Doneen, Hindistan'da çocuk işçiliğinin önlenmesi için büyük mücadeleler veren Kailash ile ilgilli bir belgesel film çekmeye karar verdiklerini söyledi.

Kailash'ın hikayesinden Nobel Ödülü almasıyla haberdar olduklarını belirten Doneen, bu konuyla ilgili bir film çekmek için kendisi ile iletişime geçtiklerini söyledi.

Kailash ile gerçek zamanlı olarak bir film çekmeye karar verdiklerini ve her gün irtibat halinde olduklarını ifade eden Doneen, "Filmin çekimleri 2 yıl sürdü. Filme başladığımızda başımıza ne geleceğini de bilmiyorduk. Belgeselde önce Kailash'ın hikayesi daha sonra çocuklar ve en son çocukların kurtarılma hikayesini çektik. Filme başladığımızda hangi çocuklara odaklanacağımızı bilmiyorduk, ama filme başlayınca çocuklar da ortaya çıktı." dedi.

Hindistan'da Kailash'ın kurtardığı çocuk işçilerle bir arada uzun zaman geçirdiklerini dile getiren Doneen, filmdeki "Kerim" karakterinin arkadaşıyla yaptığı konuşmadan ekip olarak çok etkilendiklerini söyledi.

Filmin büyük bir proje olduğunu ve 6 kişilik ekiple yoğun çalışma yaptıklarını belirten Doneen, şunları ifade etti:

"Kailash'ın ekibine güvendik ve onlara da kendilerine güvenmemiz gerektiğini söylediler. Filmde çocukların kurtarılması için operasyonlara katıldık ve beklenmedik olaylarla da yaşadık. Film çekimlerinde çoğu zaman tehlike altında kaldık ama önceliğimiz çocukların kurtarılmasıydı."

Doneen, Kailash daha önce Nobel Ödülü aldığı için Hindistan hükümeti ve yerel yönetimlerin kendilerine zorluk çıkarmadığını, aksine yardımcı dahi olduklarını anlattı.

- "Bu filmin bir yüzü olmalıydı"

Filmde çocukların yüzünü bilerek gösterdikleri anlatan Doneen, şöyle dedi:

"Bunu bilerek yaptık, bu filmin bir yüzü olmalıydı. Eğer filmin bir çocuk yüzü olmasıydı bu kadar başarılı olamayacaktı. Film bittiğinde 'Sonu' isimli çocuk işçi bulunmamıştı. Ve ben eşimle tatildeyken Sonu bulundu ve filmi Sonu'yla bitirmeye karar verdik. Filmin sonunu böyle getirdik. Bu film aslında Kailash'ın mücadelesi, ben burada onun sesinin daha çok yüksek çıkması için çektim."

Çocuk işçiliğinin önlenmesinin önemine değinen Doonen, "Çocuk işçiliğinin önlenmesi için dünyadaki bütün ülkeleri anlaşmayı imzalamıştı. Sadece Amerika bu anlaşmayı imzalamadı. Bu filmle birlikte dileriz ki Amerika da bu çocuk işçiliğinin önlenmesiyle ilgili olan anlaşmayı imzalar. Çocuk işçiliğinin önüne geçebilmek için bir de ürünlerin etiketine 'çocuk işçi kullanılmadı' gibi bir ifadenin yer alması gerekiyor. Belki o zaman bu çocuk işçiliğinin önüne az da olsa geçmiş oluruz." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :