51 ülkede milletvekili seçilme yaşı: 18

51 ülkede milletvekili seçilme yaşı: 18

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, dünya parlamentolarındaki üye seçilme yaşı sınırını araştırdı- Buna göre, birinci meclislere üye seçilmek için asgari yaş koşulu 62 ülkede 21, 51 ülkede 18, Doğu Timor ve Kuzey Kore'de ise 17- Avrupa Birliği ülkelerin

TBMM (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığınca 190 ülke bazında gerçekleştirilen milletvekili seçilme yaş sınırı araştırmasında, 62 ülkede 21, 51 ülkede 18, iki ülkede ise 17 olarak belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı sistemini düzenleyen Anayasa Değişikliği Kanununa göre, milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. Bu doğrultuda TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, dünya parlamentolarında üye seçilme yaş kriterlerini araştırdı.

190 ülkenin incelendiği araştırmaya göre, birinci meclislere üye seçilmek için asgari yaş koşulu 62 ülkede 21, 51 ülkede 18, Türkiye'nin de dahil olduğu 59 ülkede 25 olarak belirlenmekte. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde ise milletvekili seçilme yaşı 18.

Araştırmaya göre seçilme yaşı 18 olan 51 ülke şunlar:

Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Belize, Bosna Hersek, Çin, Ekvator, Fiji, Finlandiya, Gine, Grenada, Guyana, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, İzlanda, Kanada, Karadağ, Kenya, Komor, Küba, Lihtenştayn, Macaristan, Maldivler, Malta, Mauritius, Moldova, Mozambik, Norveç, Avustralya, Danimarka, Fransa, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Makedonya, Portekiz, Sao Tome ve Principe, Seyşeller, Sırbistan, Slovenya, Sri Lanka, Svaziland, Trinidad ve Tobago, Uganda, Yeşil Burun, Yeni Zelanda.

Seçilme yaşı 21 olan 62 şöyle:

Rusya, Belarus, Brezilya, Bulgaristan, Zimbabve, Zambiya, Vietnam, Venezuela, Tuvalu, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Botsvana, Brunei Darusselam, Burkina Faso, Dominika, Endonezya, Estonya, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Çek Cumhuriyeti, Honduras, İrlanda, İsrail, Jamaika, Kırgızistan, Kiribati, Kosta Rika, Laos, Lesoto, Letonya, Madagaskar, Malavi, Mali, Marşal Adaları, Malezya, Meksika, Namibya, Nijer, Nikaragua, Panama, Polonya, Ruanda, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa, San Marino, Sierra Leone, Singapur, Slovakya, Solomon Adaları, Sudan, Surinam, Şili, Tanzanya, Tonga, Ukrayna, Venezuela.

Araştırmaya göre, Doğu Timor ve Kuzey Kore'de ise seçilme yaşı 17, Türkiye dahil seçilme yaşı 25 olan ülke sayısı 59.

Rakamlara göre, dünyada milletvekili seçilme yaşının giderek düştüğü, gençlerin ise siyasette temsillinin teşvik edildiği ifade edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :