5 Haziran Dünya Çevre Günü

5 Haziran Dünya Çevre Günü

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Pektaş:"Çevre olgusu, sadece ekolojik olaylardan ibaret değildir; aynı zamanda ekonomiyi, sosyal hayatı ve toplumsal hukuku ve bir ülkenin kalkınmasını kapsayan enerji ve sanayi yatırımlarını da ihtiva eden bir bütün olarak el

TBMM (AA) - TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, çevre olgusunun, sadece ekolojik olaylardan ibaret olmadığını belirterek, "Ekonomiyi, sosyal hayatı ve toplumsal hukuku ve bir ülkenin kalkınmasını kapsayan enerji ve sanayi yatırımlarını da ihtiva eden, bir bütün olarak ele alınması gereken bir konudur." dedi.

Pektaş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, dili, ırkı, dini, cinsiyeti, eğitimi, ekonomik durumu, yaşı ne olursa olsun herkesin daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Çevre konusunun insanlığın geleceği adına mutabık kalınan ortak paydayı oluşturduğunu vurgulayan Cihan Pektaş, Türkiye'nin başka bir yerde görülmeyen çevre çeşitliliğine sahip olduğunu kaydetti.

Bu değerin çarpık kentleşme, denetimsizlikle yeşilin hızla tüketilmesi, denizlerin, ırmakların fütursuzca kirletilmesi, toprağın bilinçsiz üretimle çöle dönüşmesi, yeşil ile insanın irtibatının adeta kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Pektaş, "Ancak bu kötü günler tabiata bakışımızın ürünü olarak hayata geçirdiğimiz bilinçli politikalarla geride kalmıştır. İnsanla dost, hayatla dost bir kalkınma anlayışının hem ülkemizin ilerlemesine hem de insanımızın huzur ve refahının artmasına vesile olacağı inancıyla; çevre alanında önemli reformlar gerçekleştirilmiş, ülkemizin birçok kronik çevre problemine yerinde ve kalıcı çözümler getirilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

İnsana ve hayata dost bir kalkınma anlayışının Türkiye'nin ilerlemesine, vatandaşların huzur ve refahının artmasına vesile olacağına inandığını belirten Cihan Pektaş, şöyle devam etti:

"Çevre alanında önemli reformlar gerçekleştirilmiş, ülkemizin birçok kronik çevre problemine yerinde ve kalıcı çözümler getirilmiştir. 21. yüzyıl dünyasında çevre olgusu, sadece ekolojik olaylardan ibaret değildir; aynı zamanda ekonomiyi, sosyal hayatı ve toplumsal hukuku ve bir ülkenin kalkınmasını kapsayan enerji ve sanayi yatırımlarını da ihtiva eden, bir bütün olarak ele alınması gereken bir konudur. Çevre hepimiz için marjinal gruplara bırakılamayacak kadar ehemmiyetlidir, hayatidir. Bu anlayış AK Parti hükümetlerinin vazgeçilmez şiarı olmuştur, olmaya da devam edecektir."

Pektaş, çevre meselesinin sadece bugün yaşayanları değil, gelecek nesilleri de ilgilendirdiğini vurgulayarak, bu konudaki duyarlılığın tüm insanlığa karşı mesuliyetin gereği olduğunu kaydetti.

Cihan Pektaş, "Çevre, 'geçmişimizden bize bir miras' olarak düşünülmemelidir. İnsan miras olarak edindiğinin değerini bilemeyebilir. O yüzden çevre geleceğimizin ve Yüce Rabbimizin bizlere bir emaneti olarak değerlendirilmelidir. Ve emanet kutsaldır." ifadesini kullandı.

Yeşilin, tabiat ve insan sevgisinin hakim olduğu bir dünyada yaşanmasını temenni eden Pektaş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :