5 Bin Yıllık Geçmişin Sessiz Tanığı: Sille Şeytan Köprüsü

5 Bin Yıllık Geçmişin Sessiz Tanığı: Sille Şeytan Köprüsü

Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı tarihi Sille Mahallesi'nde bulunan ve bir zamanlar su kemeri olarak inşa edilen Şeytan Köprüsü, dar ve yüksek yapısıyla ürkütücü görüntüsüyle ilgi çekiyor.

Konya'nın Selçuklu ilçesinde yer alan 5 bin yıllık Sille Mahallesi, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyor. Bu tarihi dokunun içinde bulunan Şeytan Köprüsü, başlangıçta su kemeri olarak yapılmış, zamanla ise iki yamacı birbirine bağlayan dar ve tehlikeli bir geçit haline gelmiş durumda. Köprünün dar vadideki konumu ve yüksekliği, günümüzde kullanılmamasına rağmen ürkütücü yapısını koruyor.

5 Bin Yıllık Geçmişin Sessiz Tanığı: Sille Şeytan Köprüsü

"Erken Osmanlı ya da geç Bizans dönemine tarihleniyor"

Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, Şeytan Köprüsü'nün tarihi hakkında bilgiler verdi. Yayla, "Şeytan köprümüzün tam yapım tarihi bilinmemektedir. Üzerindeki haç motiflerine bakıldığında erken Osmanlı ya da geç Bizans dönemine ait olduğunu düşünüyoruz" dedi. Yapının aslında bir köprü değil, su kemeri olduğunu belirten Yayla, "Sille'nin volkanik yapısı nedeniyle kullanılabilir su kaynakları kıt olduğundan Tatköy'den temiz su, zamanın boru sistemleriyle Şeytan Köprüsü üzerinden Sille'ye ulaştırılıyordu" ifadelerini kullandı.

5 Bin Yıllık Geçmişin Sessiz Tanığı: Sille Şeytan Köprüsü

Efsaneye göre şeytanın yardımıyla tamamlandı

Köprünün isminin oluşumuna dair rivayetleri paylaşan Yayla, "İsmi, dere yataklarında şeytanların ya da üç harflilerin sık görülmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bir efsaneye göre, sultanın belirlediği tarihe kadar köprüyü tamamlamaya çalışan mimara şeytan yardım eder. Mimar, şeytanın yardımıyla köprüyü zamanında bitirir fakat sonrasında şeytanın isteklerini dinlediği için kaybeder. Bu nedenle köprüye Şeytan Köprüsü denildiği düşünülüyor" dedi.

5 Bin Yıllık Geçmişin Sessiz Tanığı: Sille Şeytan Köprüsü

Türkiye’de iki Şeytan Köprüsü var

Türkiye'de Şeytan Köprüsü adını taşıyan iki yapı bulunduğunu belirten Yayla, "Biri Sille'de, diğeri Van'da yer alıyor. Bizim Şeytan Köprümüz bir su kemeri olduğu için üst kısmı oldukça dar. Üzerinden geçmeye çalışmak büyük bir tehlike oluşturuyor. Yakından görmek mümkün ama üzerinden geçilmesi kesinlikle önerilmiyor" şeklinde konuştu.

5 Bin Yıllık Geçmişin Sessiz Tanığı: Sille Şeytan Köprüsü

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler