
400 Kişi İşsiz Kaldı: CBF'den Konkordato
Avrupa’ya milyonlarca parça tekstil ürünü ihraç eden CBF Tekstil, mali darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti. 400 çalışanı bulunan şirketin konkordato süresi bir ay uzatıldı, duruşma 8 Mayıs’ta.
Türkiye’de uygulanan sıkı para politikaları, özellikle inşaat ve tekstil sektörlerindeki şirketleri iflasın eşiğine getirmeye devam ediyor. Son olarak, ihracat başarılarıyla tanınan CBF Tekstil de bu zorlu ekonomik süreçten nasibini aldı.
Almanya’da tekstil mühendisliği eğitimi alan ve 30 yıl önce Türkiye’ye yerleşen Glaudia Constanze Brandt ile eşi Burak Fadıloğlu, 2015 yılında Tokat’ın Niksar ilçesinde CBF Tekstil’i kurmuştu. Kadın istihdamına öncelik veren şirket, kısa sürede büyüyerek 400'ün üzerinde çalışan istihdam etmeye başladı.
CBF Tekstil, 2022 yılında 6 milyon, 2023 yılında ise 3 milyon parça tekstil ürününü, başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ederek adından söz ettirmişti. Şirketin başarı hikayesi, o dönemlerde ulusal basında da geniş yer bulmuştu.
Ancak son dönemde Türkiye’de uygulanan yüksek faiz oranları ve sıkı para politikaları, birçok şirket gibi CBF Tekstil’i de olumsuz etkiledi. Ucuz finansmana erişimin zorlaşması nedeniyle şirket, 3 ay önce konkordato başvurusunda bulundu. 13 Nisan 2025 tarihinde ise konkordato süresi bir ay daha uzatıldı.
Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, CBF Tekstil’e ilişkin konkordato davasının 8 Mayıs 2025 tarihinde görüleceğini açıkladı. Sürecin yönetilmesi için şirkete 3 kişilik konkordato komiser heyeti atandı.
CBF Tekstil’in yaşadığı bu mali darboğaz, Türkiye’deki sanayi üreticilerinin karşılaştığı ekonomik zorlukları da gözler önüne seriyor. İflasın eşiğindeki şirketler listesinin her geçen gün uzadığı bir dönemde, üretim ve ihracat odaklı firmaların ayakta kalabilmesi için yeni ekonomik destek politikalarına ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.