4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü

KONYA (AA) - Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca, 4 Şubat Dünya Kanser Günü Dolayısıyla mesaj yayımladı.Karaca, kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı...

KONYA (AA) - Konya Tabip Odası Başkanı Seyit Karaca, 4 Şubat Dünya Kanser Günü Dolayısıyla mesaj yayımladı.

Karaca, kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı arttırmak, erken tanı ve tedavi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla Türkiye'de ve dünyada çeşitli etkinliklerin yapıldığını kaydetti.

Kanserin sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada geldiğini anımsatan Karaca, "Kanserin ülkemizde en çok görülen çeşitleri erkeklerde akciğer kadınlarda ise meme kanseridir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Kanseri önlemek mümkündür ve öncelik, hastalığın erken teşhisi değil, bedenimizi sağlıklı tutup hastalanmayı engellemektir." ifadelerini kullandı.

Karaca, doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu oran gerçekten büyük orandır. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :