4. İran Rüzgar Enerjisi Konferansı

4. İran Rüzgar Enerjisi Konferansı

İran Enerji Bakanı Çitçiyan:-"Ambargonun kaldırılmasından sonra İran, güneş ve rüzgar başta olmak üzere temiz kaynakları değerlendirmek üzere yatırımcı için gerekli ortamı sağlamaya çalışıyor"-"Herkesin bildiği bir gerçek İran'ın petrol ve doğalgaz potans

TAHRAN (AA) - İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan, doğalgaz zengini ülkesinin alternatif kaynakları bir kenara bırakmadığını ve son yıllarda gerçekleşen temiz enerji adımlarını yakından izlediğini belirterek, “Ambargonun kaldırılmasından sonra İran, güneş ve rüzgar başta olmak üzere temiz kaynakları değerlendirmek üzere yatırımcı için gerekli ortamı sağlamaya çalışıyor.” dedi.

Bakan Çitçiyan, 4. İran Rüzgar Enerjisi Konferansı’nda yaptığı konuşmada, İran’ın başta rüzgar ve güneş olmak üzere alternatif kaynakların değerlendirilmesi konularında son bir yılda köklü değişiklikler ve düzenlemeler yaptığını ve yabancı yatırımcılara kapılarının açık olduğu söyledi.

Geçen yıldan bu yana yapılan çalışmalarda İran’ın eksikliklerin giderilmesi ve elektrik sektöründe teknolojik sorunların çözümü için yatırımcıların desteğine ihtiyaç duyduklarını anlatan Çitçiyan, şöyle devam etti:

“İran’ın 100 bin megavat seviyesindeki yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini elektrik kurulu gücüne ekleme şansı var. Enerji verimliliği konusunda da diğer ülkelerde yapılan çalışmaları izleyip, uygulanabilirliği konusunda araştırmalar yapıyoruz. Herkesin bildiği bir gerçek İran'ın petrol ve doğalgaz potansiyeli olduğu ancak çevre kirliliğiyle mücadele için temiz kaynaklı enerji gücünü de sisteme dahil etmeliyiz. Bunun için teknolojiye ihtiyacımız var, bunun farkındayız. Bu çerçevede, ambargonun kaldırılmasından sonra İran, güneş ve rüzgar başta olmak üzere temiz kaynakları değerlendirmek üzere yatırımcı için gerekli ortamı sağlamaya çalışıyor."

- Tarife garantisi makul düzeyde

Geçen yıl İran’da yapılan düzenlemelere değinen Bakan Çitçiyan, İran'da tarife garantisinin makul bir düzeye geldiğini ve ülkenin yenilenebilir enerji potansiyelini geliştirmek için devletin yatırımcılara alım garantisi ve megavat başına fiyat konularında güven verdiğini dile getirdi.

Paris Anlaşması'na da değinen Bakan Çitçiyan, yenilenebilir enerji kaynaklarının dikkate değer bir gelişim gösterdiğinin altını çizerek, “İran'ın yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmesinde yapılacak ilgili değişiklikleri kaldırabilecek esnekliğe sahip olup olmadığını soruyoruz. 75 bin megavatlık ek yükü kaldırabilecek durumda olan İran'ın özellikle hidro enerjide fark yarattığını gözlemledik, 11 bin megavat düzeyinde bir kurulu güce ulaştık. Güneş paneli ve rüzgar için de ilave güç sistemleri kurulması mümkün ve bunun üzerine çalışmalar devam ediyor. Bunun için teknik ve finansal düzenlemeleri gerçekleştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çok sayıda ülkeden yenilenebilir enerji sektöründen temsilcilerin katıldığı konferans dolayısıyla, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nden katılan 15 firma da İran'daki rüzgar potansiyelini yerinde inceleme fırsatı buluyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :