36 kez soruşturma açıldı
Konya’da 2008 yılının ilk dokuz ayında toplam bin 687 hasta ve yakını hastanelerdeki uygulamalardan şikâyetçi oldu.
Konya’da 2008 yılının ilk dokuz ayında toplam bin 687 hasta ve yakını hastanelerdeki uygulamalardan şikâyetçi oldu. Yerinde çözülen müracaatlar haricinde hakkında şikâyet dilekçesi verilen 459 konudan yüzde 10’unun sistemin işleyişinden kaynaklandığı belirlendi.
36 HASTA HAKKI İHLALİ YAŞANDI
Konya ili genelinde 21 devlet hastanesi ile 2 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde sürdürülen hasta hakları uygulaması çerçevesinde hastanelerde oluşturulan hasta hakları birimine müracaat eden hasta ve yakınlarının yüzde 73’ünün sorunu hemen yerinde çözülürken, geri kalan 459 başvurunun 36’sında hasta hakkı ihlali tespit edildi. Hak ihlalinin olduğu tespit edilen konularda sorumlular hakkında idari soruşturma açıldığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, 8 şikâyet konusunun adli, 33 konunun ise teknik sorun olduğunu kaydetti. 187 şikâyette hasta hakkı ihlalinin bulunmadığı tespit ettiklerini belirten Küçükkendirci, 47 şikâyette ise sorunun sistemin işleyişinden kaynaklandığı belirtti. Hastanın şikâyet dilekçesini geri alma, yanlış başvuru yapma, mükerrer başvuru ya da konu hakkında muhakkik tayini gibi 120 şikâyet dilekçesi ise Hasta Hakları uygulamasının kapsamı dışında tutuldu.
BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Sağlık personeli ile hasta arasında yaşanabilecek sorunları, yaşanmadan çözmek için eğitim çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Küçükkendirci, 2008’in ilk altı ayı içinde 8 bin 901 vatandaşa ve 2 bin 224 sağlık personeline hasta hakları, hasta sorumlulukları ve iletişim konularında bilgi verildiğini kaydetti. Küçükkendirci hasta hakları birimlerinin hastanelerde yatan hastaları yataklarında ziyaret ederek, onlara hasta hakları ve sorumlulukları konusunda bilgi verdiğini, eğitici materyal dağıttığını, bu kapsamda 12 bin 242 yatan hastayla birebir görüşme gerçekleştiğini vurguladı. Hastalar ile sağlık personeli arasında karşılıklı memnuniyeti sağlayıcı bir sistem için ellerinden gelen bütün çabayı sarf etmeyi sürdüreceklerini ifade eden Küçükkendirci, bu yöndeki çalışmaların sadece hasta hakları kanalıyla değil, diğer alanlarda da sürdürüldüğünü belirtti. Murat Güzel-Memleket