31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Yeşilay Sivas Şube Başkanı Bülent Akın, mesaj yayımladı

SİVAS (AA) - Yeşilay Sivas Şube Başkanı Bülent Akın, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Akın, mesajında, Türkiye’de yaklaşık 16 milyon erişkin sigara kullandığını ve dünyada günde yaklaşık 13 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 1987 yılında tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 31 Mayıs’ı Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan ettiğini hatırlatan Akın, her yıl sigaraya bağlı sebeplerden dolayı dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin, pasif içicilik nedeniyle de 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Akın, dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısının, sigara dumanının kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Öyle ki ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar günde ortalama 5 sigara içmiş oluyor. Bu da dumana maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit hastalığının görülme sıklığını artırıyor, onların büyüme, gelişme evrelerini olumsuz etkiliyor. Yeşilay Türkiye genelinde rehber öğretmenler ve şubeleri vasıtasıyla Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) başlattı. Yaş gruplarına özel, alanında uzman isimlerin hazırladığı içeriklerle TBM vasıtasıyla yediden yetmişe herkes bağımlılıklar hakkında bilgilendiriliyor. Bu eğitimi almak isteyenlerin bulundukları il veya ilçenin halk eğitim merkezlerine başvurmalarıyla eğitim programları açılıyor. Bu eğitimler kapsamında kişiler sigara bağımlılığı, korunma yöntemleri, yakını kullanıyorsa ona nasıl yardımcı olabileceği hakkında da bilgi sahibi olabiliyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :