"3. Uluslararası Değerler Eğitimi Kongresi"

"3. Uluslararası Değerler Eğitimi Kongresi"

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Durmuş:- "2023 bizim açımızdan hamdolsun yoluna girdi, 2071'e gözümüzü diktik. Dolayısıyla çocuklarımız değerlerimizle, bu değerlerimiz ekseninde yaptığımız işlerimizle beraber gelecek dünyasına çok daha iyi bir şekilde

ZONGULDAK (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, "2023 bizim açımızdan hamdolsun yoluna girdi, 2071'e gözümüzü diktik." dedi.

"3. Uluslararası Değerler Eğitimi Kongresi", Bülent Ecevit Üniversitesi'nin (BEÜ) ev sahipliğinde Sezai Karakoç konferans salonunda başladı.

Durmuş, kongre çerçevesinde düzenlenen "Yeni Öğretim Programlarında Değerler Eğitimi" konulu konferansta, müfredatların salt bilgi aktaran bir yapıdan artık sıyrıldığını söyledi.

Dünyada yapılan müfredat reformlarına, revizyonlarına bakılacak olunduğunda tamamına yakınında değer ve beceri kelimelerinin çok öz olarak hepsinde görüldüğünü vurgulayan Durmuş, "Birtakım becerilere sahip birey yetişmesi için hizmet veren programlarda bizim artık yapmamız gereken şey de bu değer ve yeterlilikler, değer ve beceriler eksenli bir çalışmayı ortaya koymak. Bu amaç doğrultusunda bir taraftan belli birtakım becerileri üst üste koyarak giden bir sarmal yaklaşımla bir taraftan da bir kerede kazandırılması hedeflenen birtakım çıktılar odaklanmak suretiyle bir program yaptık." diye konuştu.

Durmuş, MEB'in bünyesinde 2015'in sonlarında birtakım ihtiyaç tespitleri, ihtiyaç analizlerine istinaden bir çalışma başlatıldığını hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çalışma çerçevesinde gerek öğretmenlerimizden gerekse akademisyenlerimizden oluşturduğumuz komisyonlar marifetiyle biz bütün okul tiplerimizin tamamında ortak olan 52 dersi, beceri ve değer eksenli bir mantıkla yeniledik. 16 Ocak 2018 tarihinde programların biz yenilenmiş ve artık 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanacak halini ilan ettik. Peki ne yaptık? Bir kere her şeyden önce ilgili disiplinin yetkin, güncel ve geçerli bilgisine yaslanan nitelikte bir program geliştirdik. Bununla alakalı olarak program geliştirme sürecindeki yönetişimsel tavrımız, sürecimiz aslında bizi bu anlamda çok besledi. Bütün eğitim kademelerini değerler ve beceriler ekseninde yalın bir şekilde ele almaya çalıştık. Dolayısıyla programlarımızda bir yalınlaştırma yaptık ve böylece değerler, beceriler ve yetkinlikler perspektifiyle güncellenmiş bir program toplamına ulaştık."

Ahlaki bir bütünlük içerisinde öz disipline ve öz denetime sahip içten yönelimli bir insana ulaşmak derdinde olduklarını belirten Durmuş, bu kişilerin sağlıklı hayat yönelimli insanlar olmaları için ellerinden gelen hizmetleri programlar vasıtasıyla yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

- "2023'ü biz artık çoktan başardık hamdolsun"

Durmuş, toplumda "Millet öldü, bitti, her şey helak oldu." gibi birtakım yaklaşımlar ve topluma bu türden bütünleyici birtakım söylemleri hiçbir zaman anlaşılır ve anlamlı bulmadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bütün toplumlarda iyisi ve kötüsü, artı ve eksi kutupları her zaman ve her yerde olacaktır. Bir tarafın mutlak galibiyeti diye bir şey hiçbir zaman söz konusu değildir. Çünkü nice az topluluklar vardır ki bir, iki, üç kişidir ama nice büyük topluluklara galip gelir. Dolayısıyla burada birtakım yolunda gitmeyen, eksi olduğunu düşündüğünüz, sizce yanlış olduğunu düşündüğünüz şeyler olabilir. Ama burada ısrarla, sabırla devam etmeniz gerekir. İlkokul çocukları için öz disiplin ve öz güven çerçevesinde hareket eden çocuklar diyoruz. İlkokul çocuklarından beklediğimiz şeyi biz niçin kendimiz göstermiyoruz?" dedi.

"Sadece hedefimiz 2023 değil." diyen Alpaslan Durmuş, şunları kaydetti:

"2023'ü biz artık çoktan başardık hamdolsun. Şu anda 52 tane program, ki Cumhuriyet tarihinde ilktir, normalde biz sadece şu ana kadar 3 tane, 5 tane program bir yıl içinde değiştiriyorduk ve değiştirdiğimiz programda da 4 yıla yayılan bir süreçte kademeli bir geçişle geçiriyorduk. İlk kez bu sene 2015'in son aylarında başlayan, 2018-2019'da uygulanması için geliştirilmiş olan 52 tane programımız var. 2018-2019'da 52 programla tüm derslerde, sınıflarda, okul türlerinde yeni eğitim öğretim malzemelerine, derslerine, yeni programlarına geçmiş olacağız. Ders kitapları, programlar, yardımcı eğitim araç gereçlerimiz, öğretmenlerimizin programları tanıması için gerekli olan hizmet içi eğitimler, bütün bunlar yapıldı. Biz gelecek sene tüm sınıflara kontağı kapatacağız, yeniden açacağız. Bunun anlamı şu, 2023 ile alakalı biz 4 eğitim öğretim sezonu öncesinden başlatmış olacağız. Dolayısıyla biz ondan sonra artık 2071 hedefine geçeceğiz. 2023 bizim açımızdan hamdolsun yoluna girdi, 2071'e gözümüzü diktik. Dolayısıyla çocuklarımız değerlerimizle, bu değerlerimiz ekseninde yaptığımız işlerimizle beraber gelecek dünyasına çok daha iyi bir şekilde, bütün insanlığa umut olacak şekilde, bütün insanlığın dualarında her zaman yer vereceği bir millet olarak hazırlanıyorlar."

Konuşmanın ardından kongrenin oturumlarına başlandı.

Yurt genelinin yanı sıra Azerbaycan'dan da misafirlerin yer aldığı ve yarın sona erecek kongrede 94 bildiri sunulacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :