29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Kılıç: - "Kırgızistan, Orta Asya'da Türkiye ile en fazla sosyal ilişkiye sahip ülkedir. Türkiye'yi bilmeyen, Türk dizilerini takip etmeyen, Türkiye'de okuyan, çalışan veya Türkiye'de evli bir yakını bulunmayan Kırgız yok gib

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan’ın başkenti Bişkek'te Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Dasmiya Han-Tenir restoranındaki resepsiyonda davetlileri, Büyükelçi Metin Kılıç ve eşi Simten Kılıç ile Büyükelçilik yetkilileri karşıladı.

Resepsiyona, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri, Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, milletvekilleri, kamu görevlileri, büyükelçiler, diplomatik misyon temsilcileri, yerli ve yabancı sivil toplum örgütlerinin yetkilileri, bilim ve ilim adamları, akademisyenler, iş adamları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye ve Kırgızistan'ın mili marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda Büyükelçi Kılıç, Türk ve Kırgız halkların birbiriyle olan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.

Kılıç, "Kırgızistan, Orta Asya'da Türkiye ile en fazla sosyal ilişkiye sahip ülkedir. Türkiye'yi bilmeyen, Türk dizilerini takip etmeyen, Türkiye'de okuyan ve çalışan veya Türkiye'de evli bir yakını bulunmayan Kırgız yok gibidir. Aynı şekilde Kırgızistan'dan gelen biriyle karşılaşmamış, beraber çalışmamış, beraber okumamış ve bir Kırgız kalpağı takıp, kımızı içmemiş, Türk de bulmak zordur" dedi.

Kılıç, Türkiye ve Kırgızistan arasındaki yakın ve samimi ilişkilerin temelinin, iki halkın birbirine olan sevgi ve saygısından kaynaklandığını belirtti.

Büyükelçi Kılıç, Kırgızistan'da yaşayan Ahıskalı Türklerin varlığının Türk ve Kırgız ilişkilerilerinin en üst düzeyde olmasına katkı sağladığına da işaret etti.

- "Siyasi diyaloğun canlanmasını istiyoruz"

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emil Kaykiyev ise Türk halkını, Türkiye Cumhuriyeti'nin 94'üncü kuruluşunun yıl dönümü nedeniyle kutladı.

Kaykiyev, iki ülke arasındaki ileriye dönük işbirliğinin gelişmesi için mevcut potansiyelinin tükenmediğini belirterek, iki ülke arasında siyasi diyaloğun canlanmasını istediklerini belirtti.

Türkiye'nin, Kırgızistan'ın en önemli ticari ve yatırım ortağı olduğunun altını çizen Kaykiyev, "Türkiye tarihi ve kültürel geçmişi zengin bir ülkedir. Kırgızistan'ın dış politikasında, Türkiye önemli rol oynuyor. İkili ilişkilerimiz, ortak değerler, kardeşlik bağları, sosyo-kültürel ve tarihi ilişkilerin temelinde kuruludur. İki ülke köklü işbirliğine sahiptir. Bu çerçevede, Kırgızistan, kardeş Türkiye ile ilişkilerini stratejik olarak görüyor." diye konuştu.

Kaykiyev, ikili ilişkilere ivme kazandırmayı ümit ettiklerini dile getirerek, "İki ülke arasında karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerimizin canlanmasını istiyoruz. Siyasi diyaloğun gelişmesini, parlamentolararası işbirliğinin güçlendirilmesini ve anlaşmaların yenilenmesini arzuluyoruz. Kırgızistan ile Türkiye ilişkilerinin, iki ülke halklarının yararına bundan sonraki dönemlerde daha da güçleneceğininden eminiz." ifadelerini kullandı.

Kaykiyev, Kırgızistan'daki diplomatik misyonunu tamamlayan Kılıç'a iki ülke ilişkilerin gelişmesine verdiği katkılarından dolayı teşekkür etti.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı dev ekrana yansıtıldı.

Konuşmaların ardından konuklara Türk ve Kırgız yemekleri ikram edilirken, Türk Hava Yolları (THY) tarafından düzenlenen çekilişte 2 kişi de Bişkek-İstanbul arası uçak bileti kazandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :