27. Arap Birliği Zirvesi

27. Arap Birliği Zirvesi

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi:- "Libya krizinin çözümü hiçbir taraf dışlanmadan gerçekleşmelidir" - Cezayir Ümmet Meclisi Başkanı Salih:- "Arap dünyasının en büyük sorunu Arap Birliği'nin revize edilmemesi sorunudur"- Bahreyn Başbakan Yardımcısı Al Hali

NOVAKŞOT (AA) - Tunus Dışişleri Bakanı Humeys el-Cihinavi, Libya krizinin çözümünde tarafınların saf dışı bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta düzenlenen 27. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Cihinavi, Libya'nın yeniden istikrara kavuşması için Arap ülkelerini ülkeye destek olmaya çağırarak, "Libya krizinin çözümü hiçbir taraf dışlanmadan gerçekleşmelidir." dedi.

Cihinavi, yıl sonundan önce Orta Doğu'da barış konusunda uluslararası bir konferans düzenlenmesi, Filistin-İsrail müzakereleri için takvim belirlenmesi ve İsrail'in Filistin topraklarından çekilmeye zorlanmasının gerektiğini dile getirdi.

Cezayir Ümmet Meclisi (Parlamento) Başkanı Abdulkadir bin Salih konuşmasında, "Arap dünyasının en büyük sorunu Arap Birliği'nin revize edilmemesi sorunudur." sözlerine yer verdi.

Salih, Filistin-İsrail barış sürecine de değinerek, İsrail'i uzlaşmaz tavır sergilemek, insan haklarını ihlal etmek ve Filistin halkının kendi devletini kurma hakkına karşı çıkmakla suçladı. Salih, uluslararası camiadan Filistin halkının haklarını desteklemesini isteyerek, ülkesinin, Filistinlilerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma hakkına sahip çıktığını belirtti.

Suriye konusunda da Salih, siyasi ve güvenlik açısından zor durumdaki ülkede halen yıkımın devam ettiğini vurguladı.

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife'ye vekaleten zirveye katılan Başbakan Yardımcısı Muhammed bin Mübarek Al Halife de, "Terörle mücadele çalışmalarımız, başta İran'dan olmak üzere dışarıdan basın açıklamaları ve terörist gruplara lojistik destek sağlama yoluyla gelen müdahalelere karşı koyulmadığı sürece başarıya ulaşamaz." diye konuştu.

İran'ı komşuluk ilişkilerine saygı ve güvenliği sarsan bu tür eylemlere son vermeye çağıran Al Halife, "Arap ülkeleri ortaklaşa çalıştığında bu müdahaleler başarısızlıkla sonuçlanacaktır." ifadesini kullandı.

Filistin meselesinin zor bir dönemeçten geçtiğini söyleyen Al Halife, sorunun çözümünde temel referans noktasının Arap Barış Planı olduğuna işaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler