23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Vardan:- "Hükümet son dönemde kapsamlı ve anlamlı girişimler gerçekleştirdi ve bu bağlamda 'milli enerji' seferberliğini başlattı. Bu alanda yapılan ve yapılacak her bir çalışma ülke ekonomisinin önüne yeni ufuklar açacaktır"-

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, hükümetin başlattığı "milli enerji" seferberliğinin Türkiye ekonomisinin önüne yeni ufuklar açacağını söyledi.

Vardan, 23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın (ICCI 2017) açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hedeflediği ekonomik büyümeye ulaşmak, bölgesel ve küresel ağırlığını artırmak ve ulusal güvenliğini teminat altına almak için enerjide dışa bağımlılığın sona erdirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Hükümetin son dönemde kapsamlı ve anlamlı girişimler gerçekleştirdiğini ve bu bağlamda "milli enerji" seferberliğini başlattığını aktaran Vardan, bu seferberliğin piyasa ve tüketicilerin ihtiyacını gözetecek biçimde kaynak çeşitliliğinin artırılması, enerji güvenliğinin sağlanması ve yerlileşme odaklı oluşturulduğunu ifade etti.

Vardan, DEİK'in de bu anlamlı seferberliği desteklediğini ve bu yolda ellerinden gelen katkıyı vermeye hazır olduğunu belirterek, "Çünkü bizler daha güçlü ve daha müreffeh bir Türkiye, daha sağlam bir Türk ekonomisi için yürünen bu yolda kesintisiz, sürdürülebilir, güvenilir ve temiz enerjinin çok önemli bir mihenk taşı olduğunu biliyoruz." dedi.

Ömer Cihad Vardan, bu alanda yapılan ve yapılacak her bir çalışmanın son derece kıymetli olduğunu ve ülke ekonomisinin önüne yeni ufuklar açacağını dile getirdi.

DEİK bünyesinde 2013 yılında kurulan Enerji İş Konseyi'nin Türkiye'nin en nadide firmalarının temsilcilerinden oluştuğunu anlatan Vardan, şunları kaydetti:

"Enerji İş Konseyimiz bir yandan ülkemize yapılacak enerji yatırımlarında yabancı yatırımcıları çekmeye çalışırken diğer yandan ülke konseylerimizle birlikte, öncelikle Afrika kıtasında olmak üzere üçüncü ülkelerde değişik enerji projeleri üzerinde çalışıyor. Hedefimiz Türkiye'nin enerjisini büyütürken enerjiye ulaşmakta zorlanan ülkelere de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla birlikte yeni mekanizmalar oluşturmak suretiyle tecrübe ve imkanlarımızı paylaşarak ihtiyaç sahiplerini enerjiyle buluşturmak."

- "İhalelerin teknoloji transferini içermesi önemli"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise dünyanın geldiği noktada insanın olduğu her alanda enerjinin hayati önem taşıdığına dikkati çekti.

Nüfusla birlikte çağın gereklilikleri de arttığı için ihtiyaçların fazlalaştığına değinen Olpak, "Bu ihtiyacı karşılayabilmek için muhtelif yollar deniyoruz. Mevcut kaynaklarımızın tükenmesinin karşısında karşımıza yenilenebilir enerji önemli bir başlık olarak çıkıyor. Sınırlı doğa kaynaklarından maksimum fayda sağlamaya gayret ediyoruz. Türkiye bu alanda hem klasik hem de alternatif enerji alanında yaptığı çalışmalarla önemli bir mesafe kat etti. Yapılanlara teşekkür diyoruz ama daha fazlasını da hedeflediğimizi ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Güneş enerjisi alanında geçen günlerde gerçekleştirilen ihalenin hem büyüklüğü hem de teknoloji transferi içermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Olpak, gelecek günlerde yapılacak olan rüzgar santralleri ihalesinde de yine aynı şekilde teknoloji transferinin olmasını oldukça önemsediklerini bildirdi.

Olpak, yerli kömürden daha fazla yararlanarak elektrik üretme anlamında hükümetin yaptığı çalışmalara değinerek, "Nükleer enerji konusunda her iki santralle ilgili çalışmalar sürerken, bu konuda beni heyecanlandıran bir başlık var. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile bağlantılı olarak kurulacak olan Türk-Japon Teknoloji Üniversitesi bence önemli. Kuruluş çalışmalarını yürüten müteşebbis heyetin Türk heyeti içinde olmaktan da gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Nail Olpak, "Sanayici ve işadamları olarak, ama elbette her birimiz birey olarak her ne üretirsek üretelim, her ne tüketirsek tüketelim kendimizi çevreden bağımsız düşünemeyiz. Allah'ın bize bahşetmiş olduğu tabiatı ve onu oluşturan her bir parçayı korumak her birimizin boynumuzun borcu. Çok sık tekrar ettiğimiz bir cümle var; 'Temiz bir çevre gelecek nesillere bırakacağımız kıymetli mirastır.' Bu cümleyi lafta bırakmayıp gerçek anlamda uygulamaya geçirmek de başta ülkeyi idare eden siyasilere, iş dünyası temsilcilerine ama toplamında da toplumun her bireyine düşen çok önemli bir görevdir.” yorumunu yaptı.

- "Türkiye enerjide yerlileştirmede önemli mesafe aldı"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da dinamik bir sektör olan enerjide değişimi öngören ve iyi yönetenlerin yol alacağını ve kazanacağını söyledi.

Son 15 yılda Türkiye enerji sektörünün hızlı bir şekilde geliştiğini ve talebi kesintisiz şekilde yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılama gayreti içinde olduğunu anlatan Altunyaldız, elektrikte yüzde 49’a varan yerlileştirmeyle önemli bir mesafe alındığını ifade etti.

Altunyaldız, Türkiye enerji sektörünün tedarik güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olgusunu benimsediğini ve uyguladığını dile getirdi.

Ziya Altunyaldız, "Bir taraftan kendi tedarik güvenliğimizi temin etmek ve tedarikte önemli bir aktör olma yolunda çalışıyoruz. Diğer taraftan da üretici ve tüketici ülkeler arasındaki avantajlı pozisyonumuzu bir piyasa yapıcı olarak kullanma gayreti içerisindeyiz. İşleyen boru hatlarını sürdürülebilir şekilde yenilerken, hem Hazar hem Doğu Akdeniz hem de komşularımızdaki doğalgazı hem kendi güvenliğimiz hem de küresel güvenlik açısından doğru değerlendirmek ve oyunu doğru oynamak gayreti içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Değişimi yöneteceğiz ve öngörülebilir bir enerji piyasasının ve tedarik zincirinin ana aktörü olmaya devam edeceğiz." diyen Altunyaldız, Türkiye'de oluşturulan yenilenebilir enerji teknolojisini bölge ülkelerine ihraç ederek ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

- Enerjide yeni iş bağlantıları ve anlaşmalar

Enerji sektörünün Avrasya'daki en önemli buluşması olan ve bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2017) İstanbul Fuar Merkezi'nde 5 Mayıs'a kadar sürecek.

ICCI 2017, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) desteğiyle sektörün tüm bileşenlerini bir araya getiriyor.

PennWell International ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık arasında gerçekleşen ortaklık sonucunda bu yıl "ICCI Powered by POWER-GEN" mottosuyla düzenlenen fuarda, enerji sektörüne yön veren 200'e yakın firma yeniliklerini sergiliyor.

Katılımcı firmalar Türkiye'nin yanı sıra başta Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere çeşitli ülkelerden profesyonel ziyaretçilerle bir araya gelerek yeni iş bağlantıları ve anlaşmaları için fırsat yakalayacak. Fuar ayrıca Yunanistan, Ürdün ve Kosova'dan gelecek önemli satın almacılara da ev sahipliği yapacak.

4 salonda düzenlenecek eş zamanlı oturumlarda ise enerji sektöründe yeni teknoloji ve uygulamalar, yenilenebilir enerji kaynakları, yerli enerji kaynakları, enerji altyapı sistemleri, kömür teknolojileri ve nükleer enerji gibi konular ele alınacak.

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi İlişkileri Bakanlığı Enerji Sektörü Bakan Yardımcısı Admir Softic, "Bosna Hersek-Rüzgar/Hidroelektrik Santrallerinde Yatırım Fırsatları'' başlıklı sunum yapacak.

İran Yenilenebilir Enerji Kurumu, Rüzgar ve Dalga Enerjisi Bölümü Direktörü Muhammed Satkin'in Ortadoğu'nun rüzgar enerjisi gelişiminin potansiyelini anlatacağı konferansta, Pakistan Ulusal Elektrik Enerjisi Düzenleme Kurumu (NEPRA) Başkanı Tariq Saddozai de Türkiye-Pakistan arasındaki enerji ilişkileri ve Pakistan'ın enerji sektöründeki yatırım imkanlarını paylaşacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :