2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: (1)- "2019 yılında yerli otomobilin ilk prototipini üretmeyi, 2021'de ise ticari satışını yapmayı planlıyoruz"- "Otomobilin standartları, motoru ve özellikleriyle ilgili girişimci grubun tercihleri belirleyici olaca

TBMM (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2019 yılında yerli otomobilin ilk prototipini üretmeyi, 2021'de ise ticari satışını yapmayı planladıklarını belirterek, "Otomobilin standartları, motoru ve özellikleriyle ilgili girişimci grubun tercihleri belirleyici olacak. Kamu tarafı olarak, girişimci gruba her türlü desteği vereceğiz." dedi.

Bakan Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumunda, 4. Sanayi Devrimi'ni Türkiye için fırsata çevireceklerini bildirdi.

Sanayinin birinci çeyrekte yüzde 6,7, ikinci çeyrekte yüzde 6,3 büyüdüğünü hatırlatan Özlü, ihracatın yüzde 94'ünü sanayi ürünlerinin oluşturduğunu vurguladı. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının istenilen seviyede bulunmadığının altını çizen Özlü, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payını, 10 yıl içinde yüzde 4'lerden, önce yüzde 8'e, sonra yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu yıl Ar-Ge için başlangıç ödeneğinin 8 milyar 174 milyon lira seviyesinde olduğuna işaret eden Özlü, dolaylı Ar-Ge desteğinin ise 2 milyar 141 milyon lira olarak tahmin edildiğini ve GSMH içindeki Ar-Ge payını yüzde 3'e çıkarmayı hedeflediklerine dikkati çekti. Bilgi teknolojileri ve yazılım sanayimizin mevcut cirosunun 2 katına çıkarılmasını hedefleyen, "Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Sanayi Programı" hazırlanması çalışmalarına devam ettiklerine değinen Özlü, bakanlık tarafından sunulan 169 hizmetin, e-Devlet platformuna entegre edildiğini ve başvuruların bilgisayar ortamından alınmasının sağlandığını hatırlattı.

- "Türkiye'nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak"

Özlü, Türkiye'nin otomotiv üretiminde Avrupa'da 5, dünyada 15. sırada yer aldığına dikkati çekerek, otomotiv sanayisi cirosunun da gelecek 10 yıllık dönemde 2 katına çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Türki̇ye'ni̇n Otomobi̇li̇ Projesi'yle, yurt içinde ve dünya pazarında tercih edilebilir rekabetçi araçlar üretmeyi, otomotivde güncel teknolojiyi yakalamayı, araçların parçalarını üretecek yerli tedarik sanayisini geliştirmeyi ve bu alanda güçlü bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirten Özlü, şöyle devam etti:

"Yerli marka otomobil, yılda 700 binden fazla aracın satıldığı ülkemizde, mutlak surette başarmamız gereken bir projedir. Projenin içinde yer alan firmaların hepsi, kendi alanlarında rüştlerini ispat etmiş, yüksek teknoloji üretme kapasitesine sahip firmalardır. 2019 yılında ilk prototipi üretmeyi, 2021'de ise ticari satış yapmayı planlıyoruz. Otomobilin standartları, motoru ve özellikleriyle ilgili girişimci grubun tercihleri belirleyici olacak. Kamu tarafı olarak, girişimci gruba her türlü desteği vereceğiz. Yerli marka otomobilimizin, çağımızın ve teknolojinin bütün gereklerine cevap vermesine özen gösterilecek. Türkiye'nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Koyduğumuz hedeflerden ve çıtamızın yüksekliğinden geri adım atmamız söz konusu değildir. Bu projeyi, otomobil markası oluşturmanın çok ötesinde değerlendiriyoruz. Bu proje, Türk sanayisi, mühendisliği ve teknolojimiz açısından kaldıraç vazifesi görecek."

- "OSB'ler 1,7 milyon kişiye istihdam sağladı"

Bakan Özlü, 6'sı 2017 yılında olmak üzere, 304 Organize Sanayi Bölgesine (OSB) tüzel kişilik kazandırıldığını, tamamlanan OSB'ler için 2017 yılı fiyatlarıyla toplam 4,2 milyar liralık kredi kullandırıldığını ve bu projelerin tamamlanmasıyla yaklaşık 1,7 milyon kişiye istihdam imkanı sağlandığını dile getirdi. Son 15 yılda toplam 470 Sanayi Sitesinin (SS) üstyapı ve altyapı inşaatları tamamlandığını ve bitirilen sanayi siteleri projeleri için 2017 yılı fiyatlarıyla toplam 5,4 milyar liralık kredi kullandırıldığına işaret eden Özlü, projelerin tamamlanmasıyla yaklaşık 473 bin kişiye sağlıklı şartlarda çalışma imkanı sağlandığını bildirdi.

Türkiye genelinde 26 OSB'de 32 kreş açıldığına değinen Özlü, OSB'lerde kreş uygulamasını yaygınlaştırılarak, istihdam edilen kadın çalışan sayısının artırılacağını söyledi. Yerleşim alanları içinde kalmış sanayi sitelerini ve sanayi işletmelerini kent dışına taşıyacaklarını aktaran Özlü, bunu yaparken taşınma kapsamına giren 65 bin civarındaki işletmeciyi mağdur etmeyeceklerini vurguladı.

Özlü, Kümelenme Destek Programı kapsamında; Sürdürülebilir Ev Tekstili, Sağlık Endüstrileri, Tıbbi Cihaz, Gemi İnşa, Seramik, Nükleer Sanayi ve Enerji ana faaliyet alanlarında 6 adet Kümelenme Teşebbüsü desteklendiğine işaret ederek, kümelerin toplam iş planı bütçesinin 112 milyon 321 bin 722 lira olduğunu, bakanlıkça 5 yıl için toplam 56 milyon 160 bin 861 lira hibe desteği sağlanacağını ifade etti.

- "Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisi hazırlayacağız"

Ar-Ge merkezi sayısının 678'e çıktığını anımsatan Özlü, gelecek yıl Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısını bin 200'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de 55'i faal olmak üzere 69 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunduğuna değinen Özlü, Ar-Ge ve Yenilik faaliyetlerini kendi bünyesinde yapmak isteyen özel sektör firmalara ise "Ar-Ge Merkezi Belgesi" verdiklerini anlattı.

Özlü, "Antarktika Bilimsel Araştırma Programı ve Bilim Üssü Projesi" kapsamında, yıl sonuna kadar 2. ulusal seferi düzenleyerek, kıtada bilim üssünün kurulmasıyla ilgili ön fizibilite çalışmalarını tamamlayacaklarını vurgulayarak, 2018 yılında da çok yıllı "Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisini" hazırlayarak Antarktika'daki bilimsel çalışmaları daha planlı yürüteceklerini belirtti.

Bilişim Vadisi'nin birinci etabının tamamlandığını anımsatan Özlü, tüm etaplar tamamlandığında bölgenin 5 bin Ar-Ge ve yazılım firmasını barındıracağını ve 100 bin nitelikli insana istihdam sağlanacağını söyledi.

Özlü, sanayi işletmelerinin özellikle KOBİ'lerin verimlilik alanındaki teknik kapasitelerini, yaparak öğrenme yoluyla geliştirmek ve sanayi işletmelerini dönüştürmek amacıyla, Model Fabrikalar kurduklarına değinerek, projenin ilk uygulamasına bu yıl Ankara'da başladıklarını ve gelecek yıllarda model fabrikaları yaygınlaştırmayı planladıklarını bildirdi.

- KOSGEB destekleri

Bakan Özlü, Avrupa Birliği (AB) ile devam eden AB Katlım Öncesi Mali Yardım (IPA) çerçevesinde, bakanlık sorumluluğunda yönetilen "Rekabetçi Sektörler Programı"nın 1. döneminde toplam bütçe büyüklüğü 505 milyon avro olan 43 proje üzerindeki çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) çalışmalarına da değinerek, uygulanan destek programlarından 2010-2017 Eylül döneminde yaklaşık 119 bin işletmenin faydalandığını ve toplamda 2,6 milyar liralık destek sağlandığını ifade etti.

Girişimci adaylarına kendi işlerini kurmaları için 50 bin lira geri ödemesiz, 100 bin lira geri ödemeli olmak üzere 150 bin liraya kadar destek sağlandığına değinen Özlü, Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından 274 bin 517 işletmenin faydalandığını ve 6 milyar 600 milyon liralık kredi kullandırıldığını kaydetti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :