2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Kalkınma Bakanı Elvan:- (Kalkınma idarelerine ayrılan ödenekler) Tahsis edilen kaynağı kullanamayan bir yöneticiyle çalışmam. Herkes kendisine çekidüzen versin"- "Buradan arkadaşlarımıza duyuruyorum; Eğer sana bir ödenek tahsis ediliyor ve bunu kullanamıy

TBMM (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, kalkınma idarelerine ayrılan ödeneğin kullanımıyla ilgili, "Tahsis edilen kaynağı kullanamayan bir yöneticiyle çalışmam. Herkes kendisine çekidüzen versin. Buradan arkadaşlarımıza duyuruyorum; Eğer sana bir ödenek tahsis ediliyor ve bunu kullanamıyorsan senin orada yerin yok. Bunu arkadaşlar düzeltecekler, düzeltmediği taktirde ben gereğini yapacağım." dedi.

Elvan, bakanlığın 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Son yılllarda küresel düzeyde öngörülebilirliğin vadesinin oldukça kısaldığını ifade eden Elvan, IMF'nin son bir yılda rakamlarını 4 kez revize ettiğini, IMF dışında hemen hemen tüm uluslararası kuruluşların da rakamlarında revizyona gittiğini anlattı.

Küresel düzeyde yaşanan değişim ve dönüşümün her ülkeyi etkilediğine dikkati çeken Elvan, çalışmalarında özellikle son gelişmeler dikkate alınarak verilerin revize edildiğini belirtti.

Elvan, revize edilmiş veriler doğrultusunda birtakım kararlar aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Orta Vadeli Program'a (OVP) dönük olarak şu anda Türk Lirası'nın değer kaybında, döviz kurunda bir artış söz konusu, ama hemen bir hafta, 10 gün içinde böyle bir durum oldu düşüncesiyle Orta Vadeli Program'ı değiştirelim anlayışı söz konusu değil. Elbette biz yaşanan gelişmeleri dikkate alıp, kendi çalışmalarımızı buna göre şekillendireceğiz."

- Öncelikli dönüşüm programları

10. Kalkınma Planının uygulanmasına yönelik 25 öncelikli programın hayata geçirildiğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

"Bu programlarda bir miktar gecikmemiz var. Şu an itibarıyla çalışması tamamlanması gereken öncelikli dönüşüm programlarının tamamlanan kısmı yüzde 51 civarında. Neden yüzde 90 değil, yüzde 100 değil? Türkiye son iki yılda dört seçim yaşadı, darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bazı sıkıntılar yaşandı. Bunları hep birlikte yaşadık. Dolayısıyla öncelikli dönüşüm programlarımızın bazılarında bir miktar gecikme söz konusu."

Elvan, şu an itibarıyla bitmesi planlanıp da bitmeyen eylem planlarının oranının yüzde 47-48 civarında olduğunu dile getirerek, bu anlamda yüzde 50 hedefini aştıklarını, bin 248 eylem planının 296'sının tamamlandığını söyledi.

- Kalkınma idarelerine tahsis edilen ödenek

Kalkınma idarelerine tahsis edilen ödeneğin yeterli olup olmadığına dair soru üzerine Elvan, "Tahsis edilen kaynağı kullanamayan bir yöneticiyle çalışmam. Herkes kendisine çekidüzen versin. Buradan arkadaşlarımıza duyuruyorum; Eğer sana bir ödenek tahsis ediliyor ve bunu kullanamıyorsan senin orada yerin yok. Bunu arkadaşlar düzeltecekler, düzeltmediği taktirde de ben gereğini yapacağım." diye konuştu.

Elvan, "OVP'lerdeki büyüme hedeflerine neden ulaşılamıyor?" şeklindeki soruya cevap verirken de küresel büyümedeki yavaşlamaya işaret etti.

Türkiye'nin ihracat pazarlarındaki yavaşlamanın bu bölgelere ilişkin beklentileri olumsuz etkilediğini ifade eden Elvan, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin de bu anlamda etkili olduğunu dile getirdi.

Bölgesel gelişmişlik farklarında azalma yaşandığını ifade eden Elvan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin birçoğunun 2004-2011 yılları arasındaki büyüme hızının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.

Bölgedeki hemen hemen tüm illerde organize sanayi bölgelerinin (OSB) dolu olduğunu anlatan Elvan, "Cazibe bölgesi programı çerçevesinde OSB'lerin genişletilmesi ya da yeni OSB'lerin yapılmasıyla ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz." diye konuştu.

Elvan, bir başka soru üzerine de sosyo ekonomik gelişmişlik endeksini tamamladıklarını ve önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını bildirdi.

- Yeşil Yol Projesi

Yeşil Yol Projesi'ne yönelik eleştirileri de yanıtlayan Elvan, şunları kaydetti:

"Yeşil Yol'un yapımasının temel amacı turizm. Son yıllarda Trabzon, Rize, Artvin'e yurt dışından çok sayıda turist gelmeye başladı. Yeşil Yol'un toplam uzunluğu 2 bin 620 kilometre. Bunun aşağı yukarı yarısı karayollarına ait yollar. Mevcut ilave açılan yerler de o kadar sınırlı ki patika yolların genişletilmesi şeklinde oluyor. Temel amacımız, mevcut yapıyı, doğayı bozmadan o yolun standardının yükseltilmesi. Doğayı tahrip etme gibi bir durum söz konusu degil."

Toplantının sonunda Kalkınma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2017 yılı bütçeleri onaylandı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler