2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: (1) - "Geçmiş yıllarda çocukevi hizmeti için kiralanan, ancak 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra terör örgütü mensubu olduğu belirlenen kişilere ait evler, il müdürlüklerine verilen yetki gereğince farklı adreslere taş

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, geçmiş yıllarda çocukevi hizmeti için kiralanan, ancak 15 Temmuz'dan sonra terör örgütü mensubu olduğu belirlenen kişilere ait evlerin, il müdürlüklerine verilen yetki gereğince farklı adreslere taşındığını, FETÖ ile bağlantısı tespit edilen 4 sivil toplum kuruluşu ve bir gönüllüyle yapılan iş birliği protokollerinin sonladırıldığını söyledi.

Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Engelli, yaşlı, yetim, kimsesiz vatandaşlara, şehit yakınları ve gazilere, yoksul vatandaşlara yönelik yapılan her çalışmanın değerli olduğunu ifade eden Bakan Kaya, bunun her türlü siyasi değerlendirme ve kaygıların üzerinde olduğunu vurguladı.

Kaya, şiddetin nedenlerini ortadan kaldırmak amacıyla "şiddete karşı sıfır tolerans" ilkesi çerçevesinde mağdur odaklı bir yaklaşımla çalışmaların kararlılıkla yürütüldüğünü belirterek, "2017-2020 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı" kapsamında başta Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere tüm tarafların katılımıyla çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

- Değerler Eğitimi

Fatma Betül Sayan Kaya, şiddetin önlemesine yönelik değerler eğitimi verilip verilmediğine yönelik soruya karşılık, "Şiddet eğilimi, anne, baba ve öğretmen gibi büyüklere karşı gelme, kendine zarar verici davranışlarda bulunma, intihar eğilimleri, artan madde bağımlılığı, ahlaki yozlaşma gibi durumlar, değerler eğitimine olan ihtiyacı gözler önüne seriyor. Değerler sosyal hayatı düzenler ve bireyler arası bağlılığı arttırır. Bireylerin kendine ve topluma yararlı olmasını sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda 26 ünite ve 198 ayrı konudan oluşan "Aile Eğitim Programı" aracılığıyla milli ve evrensel değerleri topluma aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Kaya, aileye verilen her eğitimin aynı zamanda bireylere verildiğini vurguladı.

Bakan Kaya, "Aile içinde değerlerin aktarılması ile ilgili olarak bir program hazırlanmış, bu programda değerlerimizin önemi, değerlerin çocuk ve gençlere kazandırılma yöntemleri, değer eğitimlerinde anne-baba tutumlarının nasıl olması gerektiğine yönelik konular bulunmaktadır." dedi.

Kaya, tüm şehit yakınları ve gazilerin kendileri için ayrı ayrı bir değer olduğunu ve devletin tüm imkanlarının şehit yakınları ve gazilere ayrımsız ulaştırıldığını belirtti.

- Yoksullukla mücadele

Fatma Betül Sayan Kaya, yoksullukla mücadele çalışmalarına yönelik olarak ise kısa vadeli yoksullukla mücadele stratejisi kapsamında sosyal yardımların, yoksulluğun etkilerini azaltmak için kullanıldığını dile getirdi.

Kaya, orta ve uzun vadeli yoksullukla mücadele stratejisine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi vererek, "Vatandaşlarımızın istihdam edilmesi durumunda işveren sosyal güvenlik primlerinin Bakanlığımızca karşılanmasına yönelik altyapıyı kurduk ve uygulamaya geçiyoruz." diye konuştu.

Bütün bu çalışmalar sonucunda yoksulluk oranının 2002'de yüzde 30,3 iken, 2015'te yüzde 1,58'e indirildiğini, ancak bu gelişmelerin de yeterli görülmediğini anlatan Bakan Kaya, "Yoksullukla çok boyutlu şekilde mücadele edilmesi için 'insani gelişmeye geçiş stratejisi' adıyla ülkemizin ilk ulusal yoksullukla mücadele çalışmalarını da yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Sosyal yardımlardan yararlanan sayısının artmasının "yoksulluğun artması" anlamına gelmediğini ifade eden Kaya, yararlanıcı sayısının artmasının, ulaşılan vatandaş sayısının artması, kurumsallığın gelişmesi, sosyal yardımlarda kişisel farkındalığın artması gibi nedenlerle ilgili olduğuna işaret etti.

- FETÖ ile bağlantılı evler

Çocuk evlerinin şahıslardan veya kurumlardan kiralanan apartman evleri olduğu ve bunlardan bazılarının FETÖ mensuplarına ait kişilerden kiralandığına yönelik iddialara yanıt veren Fatma Betül Sayan Kaya, bu konuda gerekli tüm hassasiyetin gösterildiğini, bu konuda 'FETÖ/PDY kapsamında alınacak tedbirler' konulu bir genelge yayımladığını hatırlattı.

Kaya, "Bu genelge ile geçmiş yıllarda çocukevi hizmeti için kiralanan, ancak 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra terör örgütü mensubu olduğu belirlenen kişilere ait evler, il müdürlüklerine verilen yetki gereğince farklı adreslere taşınmıştır. Çocukevleri hizmetinin yürütülmesinde birçok sivil toplum kuruluşu ve gönüllüyle iş birliği yapılmış olup, bunlardan FETÖ soruşturmaları kapsamında 4 sivil toplum kuruluşu ve bir gönüllü kişi hakkında suç örgütü ile bağlantısı nedeniyle iş birliği protokolleri sonlandırılarak, çocuklar farklı adreslere taşınmıştır. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterildiğini bir kez daha belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

- Kadın konukevleri

Şiddet mağdurları ve beraberindeki çocuklara Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) başlayarak koruyucu ve önleyici hizmetlerin sunulduğunu anlatan Bakan Kaya, barınma hizmetlerinin yanı sıra hukuki, psikososyal ve ekonomik desteklerin de sağlandığını kaydetti.

Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekim 2016 itibarıyla Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinde 20 bin 784 kadın, 12 bin 855 çocuk olmak üzere toplam 33 bin 639 kişiye hizmet verilmiştir. Söz konusu kişilerden 21 bin 257 kadın ve çocuğa psikososyal destek hizmeti verilmiş, 13 bin 47 kadın ve çocuğa tıbbi destek sağlanmış, 4 bin 84 kadına hukuki destek ve danışmanlık sağlanmış, 8 bin 404 kadına maddi destek verilmiş, 9 bin 179 kadın meslek edindirme kursları, okuma-yazma kursları ile bilgi ve bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetlerinden yararlandırılmıştır. 929 kadın işe yerleştirilmiş, 2 bin 371 çocuğa kreş ve çocuk kulübü hizmeti sağlanmıştır."

Fatma Betül Sayan Kaya, doğuma bağlı yarı zamanlı ve kısmi süreli çalışmaya yönelik düzenlemeye ilişkin de çalışma güvencesi ve özlük hakları korunarak kadın istihdamının desteklendiğini söyleyerek, kısmi zamanlı çalışma imkanının da her iki ebeveyn için tanındığına dikkati çekti.

Down sendromlu bireylere yönelik soru üzerine, bu durumdaki kişilerin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ile kamuda istihdam edilebildiğini ifade eden Kaya, ayrıca özel sektörde istihdamın da desteklenmesi amacıyla "İşe Katıl Hayata Atıl" projesinin başlatıldığını hatırlattı.

Bakan Kaya, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un İstanbul Sözleşmesi temel alınarak hazırlandığını, temel kanun ve mevzuatların da şiddete karşı sıfır tolerans tanıyan bir yapıyla hazırlanmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Kaya, Bakanlık çatısı altında 101 kadın konukevinde toplam 2 bin 657 kişilik kapasite ile hizmet verildiğini kaydetti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler