2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP Mersin Milletvekili Atıcı:-"Mersin size nükleer santrali yaptırmayacak çünkü nükleer santral, FETÖ'den daha tehlikeli"-AK Parti Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu:-"Soma yasasından diğer yerlerdeki madenci aileleri de yararlanmak istiyor" -MHP Antalya M

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bakanlık bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünya bor rezervinin yüzde 72,5'ine sahip olduğunu belirterek, "Böyle bir madende yüzde 36'lık payı, yüzde 52'ye yükselttik diye sevinemeyiz. Enerji Bakanlığının bunu önemsemesi gerekiyor. Konuyla ilgili araştırma faaliyetleri için bütçeden ayrılan pay sadece yüzbinde 2." dedi.

Temizel, Türkiye'nin etrafındaki kanlı savaşların temel nedeninin enerji olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dünya şu anda Rus ruleti oynuyor. ABD ve Rusya... Fakat kendi kafalarına çekmiyorlar. Her tetiği çektiklerinde başka ülkeleri deviriyorlar. Devrilen ülkeler nedeniyle de kurdukları enerji piyasaları ve düzeniyle de sistemi korumaya çalışıyor. O nedenle Enerji Bakanlığını ve politikalarını çok önemsemek gerekiyor. Şu anda dış politikamızın temel belirleyicisi enerji politikamızdır. ABD ve Rusya arasında oynanan bu Rus ruletinden Çin ve Güney Kore yararlanıyor. Bir Arap Baharı yaşadık. Önemli olaylar oldu. Arap Baharı, aslında bir enerji savaşıymış. Batılıların aklına birden Libya'ya demokrasi götürmek geldi. O günden beri Libya boğuşuyor. Bizim stratejilerimizin ciddi anlamda ulusal birlik stratejisi altında yürütülmesini önemsemeliyiz. Türkiye'in yenilenebilir ve kendi öz kaynaklarıyla ilgili stratejisinin belirlenmesi gerekiyor. Dünya şu anda enerji savaşlarının eşiğinde. Ulusal enerji politikasının hızla belirlenip arkasında durulması gerekiyor."

-"Çevre ne olacak diyenleri terörist ilan etmeyin"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yapılan yasal düzenlemeyle proje bazlı yatırımlarda istisnalar getirildiğini hatırlatarak, yasanın yürürlüğünden itibaren yapılan tescil ve tahsisleri sordu.

Türkiye'nin enerji ithal ettiğini belirten Bekaroğlu, yerli ve yenilenebilir enerji çalışmalarında ciddi adımlar atılmadığını, AK Parti döneminde ithal kömür politikası yürütüldüğünü savundu.

Bekaroğlu, HES'lerle ilgili hükümete yönelttikleri sorulara yanıt alamadıklarına değinerek, "Karadeniz'de yaşayan herkes merak ediyor; Doğu Karadeniz'de kaç HES projesi vardır? Bunların tamamı bitirildiğinde ne kadar enerji üretilecek ve Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde kaçını karşılayacak? Dünyadaki savaşların su için olacağı söyleniyor. Bu hayalci değil. Doğu Karadeniz'in su kullanma hakkı yabancı şirketlere devredilmiş midir? İnsanlar endişe ediyor, 'deremin suyunu kullanamayacağız' diye. 'Çevre ne olacak?' diyenleri terörist ilan etmeyin. Sayın Cumhurbaşkanı bunu yapmasın, ikide bir bu insanları hedefe koymasın. Yakışmıyor." diye konuştu.

-"Petrol Stok Ajansı kurulmalı"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türkiye'nin enerjide tek kaynağa bağımlı olma yönünde ilerlediğini savunarak, arayışların farklı alanlarda sürdürülmesini istedi. "Enerjide depolama yılan hikayesine döndü." diyen Günal, ülke bazında depolamayla ilgili sisteme verilecek alternatif enerji çalışmalarının yapılması gerekliliğine işaret etti.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, "Doğalgazda Rusya'ya bağımlılığımız daha da artıyor. Türkmenistan ile uzun soluklu anlaşma neden tercih edilmiyor? Türkiye'nin enerjide dış bağımlılığının azaltılması üzerinde durulmalı. Petrol Stok Ajansı kurulmalı." dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, kamuoyunda Soma yasası olarak bilinen düzenlemeyle getirilen haklardan yeraltı madenciliği yapan Zonguldak ve diğer yerlerdeki madencilerin yakınlarının da yararlanmak istediğini belirterek, Bakan Albayrak'tan destek istedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yenilenebilir enerjideki artışın yeterli olmadığını savunarak, Konya'da elektrik kesintilerinin sıkıntı yarattığını, AK Parti yetkililerin de sıkıntının giderilmesi girişimlerinden sonuç alamadığını bildirdi. "En son elektrik kesintisinde 'darbe mi oluyor?' diye hemşehrilerimiz sokağa indi." diyen Kalaycı, yapılan açıklamalardan halkın tatmin olmadığını, ancak fatura ödemelerinin kısa süreli gecikmelerinde elektriğin kesildiğini ve işletmelerin zor duruma düştüğünü savundu.

-Nükleer santral tartışması

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın nükleer santral yapımı konusunda kesin kararlı olduklarını söylediğini belirterek, "Mersin size nükleer santrali yaptırmayacak çünkü nükleer santral FETÖ'den daha tehlikeli. Nükleerde bir kaza olduğunda hiçbir ayırım yapmadan herkese zarar verir. FETÖ bir kesime zarar verdi. Kendi yandaşlarını korudu. Ama nükleer santral sizi de korumayacak, çocuklarınızı da korumayacak, herkesi etkileyecek ve kanser yapacak." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nükleer santral konusunda aldatıldığını öne süren Atıcı, enerjide Rusya'ya bağımlılığın nükleer santral ile daha da aratacağını ve katı bağımlılık haline dönüşeceğini, nükleer santral işinde Türklerin sadece amele olarak çalışacağını belirtti.

Atıcı, "Nükleer santralde kaza olursa 'pardon' dediğinizde iş işten geçmiş olacak. Pardon diyemezsiniz. Daha önceki bakanlar belki 'pardon, Allahım beni affet, halkım beni affetsin' dediğinde belki bir nebze inandırıcı olabilir ama size kimse inanmayacak. Çünkü siz bu işi biliyorsunuz, nükleer santralin ne kadar zararlı olduğunu ve Türkiye'nin bağrına sokulan hançer olduğunu biliyorsunuz. 'Allahım beni affetsin' dediğinizde, bile bile yaptığınız için Allahın sizi affedeceğini düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

Atıcı'nın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak'a, "Umarım bu müstehzi gülüşünüz yüzünüzde donmaz Sayın Bakanım." demesine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Atıcı, bunun üzerine, "Gülün, hakikaten Sayın Bakan, gülünecek durumdasınız. Ben üslubumu çok iyi bilirim. Sayın Bakan oradan alaycı şekilde gülmese bunu söylemem. Sözlerim ağırdır, dokunur kalbe. Milleti yanıltmayın. Milli irade diyorsunuz. Mersin halkının yüzde 86'sı nükleere hayır diyor. Hesabınıza geldiğinde milli irade diyeceksiniz, gelmediğinde milli iradeyi görmeyeceksiniz. Gelin bu sevdadan vazgeçin. Bunu başaramayacaksınız, 25 milyar doları sokağa atacaksınız." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :