2017 yılı bütçesi Genel Kurulda

2017 yılı bütçesi Genel Kurulda

HDP'li Tan:- "2,5 senede 3. Köprü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray bitiyor, Allah aşkına, bu GAP yıllardır niye bitmiyor? Eğer bu devletin parası yoksa, o projelere bu paralar nasıl bulunuyor?"- HDP'li Irgat:- "Yeni Anayasa ile gizlice, kapı arkalarında yapıl

TBMM (AA) - HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, GAP'ın yıllardır bitirilmediğini belirterek, "2,5 senede 3. Köprü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray bitiyor, Allah aşkına, bu GAP yıllardır niye bitmiyor? Eğer bu devletin parası yoksa, o projelere bu paralar nasıl bulunuyor?" diye sdrdu.

HDP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun bütçeleri üzerinde konuştu. HDP'lilerin konuşmaları boyunca, tutuklu HDP milletvekillerinin fotoğrafları kürsünün önünde yer aldı.

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Sayıştay raporlarına göre, her yıl milyonlarca liranın, yurt dışına giden Dışişleri Bakanlığı görevlilerine yolluk olarak verildiğini iddia ederek, "Yurt dışında işi gücü olmayan Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına gidiyor paralar. Halkın parası bazı çalışanlara tatil veya ekonomik kazanç olarak veriliyor." iddiasında bulundu.

Hükümetin, Dış politikadaki yanlışlığı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na keserek sorumluluktan kurtulamayacağını belirten Özsoy, "Türkiye'nin AB ile ilişkileri kriz durumuna geçmiş, bölgesel gelişmelere katkısı yok, İsrail ve Rusya dışında neredeyse herkesle çatışmalı bir konumda. Büyük bir bölgesel türbülansın içinde sağa sola çarpan dış politika makinesi ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

- " Bir derin el bölgenin kalkınmasını istemiyor"

HDP Diyarbakır Milletvekili Tan, her yıl bütçe görüşmelerinde GAP'la ilgili konuştuğunu ifade ederek, "Artık bıktım konuşmaktan, aslında konuşmaktan bıkmadım, söylediklerime bir karşılık alamamaktan bıktım." sözlerini sarfetti.

GAP sınırları içindeki bölgenin nüfusunun 8,5 milyon olduğunu söyleyen Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Allah aşkına bu GAP yıllardır niye bitmiyor? 2,5 senede 3. Köprü bitiyor, Osmangazi Köprüsü bitiyor, Marmaray bitiyor, bu niye bitmiyor? Eğer bu devletin parası yoksa, o projelere bu paralar nasıl bulunuyor? Bölgenin 8,5 milyon nüfusunu 20 milyona çıkaracak ve Ortadoğu'nun ekonomisini, sosyal yapısını değiştirecek bu proje niye bitmiyor? 'Silvan Barajını PKK bırakmıyor yapalım, araçlar yakılıyor, bombalanıyor' deniliyor. Evet bunlar oluyor ama Silopi ve Şırnak'taki termik santrallere neden bir şey olmuyor? Olayların en yoğun olduğu dönemde Ilısu Barajının ana gövdesi nasıl bitirildi? Birisi bunları izah etsin. Bir derin el bölgenin kalkınmasını istemiyor. Bu derin el yurt dışında değil, derin el Ankara'da da var."

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, konuşmasında kendisinin de katıldığı İmralı görüşmeleri hakkında bilgi verdi.

Barış görüşmelerinde inisiyatif ve risk almak gerektiğini belirten Önder, "O zaman, devlet ile devam eden görüşmelerde, 'PKK rehin kamu görevlilerini serbest bıraksın, biz de hukuken tahliye hakkı kazanmış bütün hasta tutukluları bir an önce salıverelim' denildi ama devlet verdiği bu sözün gereğini bir tek mahkumda bile yapmadı. Hep çeşitli bahaneler bulundu. 100'ün üzerinde bu hakkı kazanmış mahkumdan, sadece iki mahkum ölümlerinden bir gün önce aileleri ile vedalaşma hakkı kazanabildi." değerlendirmesini yaptı.

Önder, bölgede ilk hendeğin Diyarbakır'ın Lice İlçesinde kazıldığını belirterek, "Barış süreci başlar başlamaz, orada kalekol yapılmaya başlandı. Halk da buna isyan etti, 'söz verilen deprem konutları yapılmadı ama siz kalekol' yapıyorsunuz' dedi ve tepkisini ortaya koydu." görüşünü savundu.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın, "kaçma şüphesi var" denilerek gözaltına alındığını ifade eden Önder, "Kaçma şüphesinden dolayı değil, bu topraklarda yaşama iradesinden dolayı içerideler." diye konuştu.

- "Onların efsaneleştirilmesidir"

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ise "Milletvekilini tutuklamakla yapılan tek bir şey vardır o da onların efsaneleştirilmesidir." dedi.

Konuşmasında yeni Anayasa çalışmalarına değinen Irgat, "Yeni bir Anayasa arayışı var. Gizlice, kapı arkalarında yapılan uzlaşılarla yeni bir sistem inşa edilmeye çalışıyor. Bu sistemin adı ne başkanlık ne yarı başkanlık ne de monarşi; bu sistemin adı Türk tipi diktatöryel rejim. Böyle bir sistem dünyada yok." sözlerini sarfetti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da kayyum atanan bütün belediyelerin karakol gibi olduğunu savunarak, "Gidin bakın, bütün belediyelerin etrafı polis araçlarıyla çevrilidir." ifadelerini kullandı.

Adli yıl açılışı ile hakim ve savcı atama kura törenlerinin Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılmasını da eleştiren Beştaş, Adalet Bakanı yerine Cumhurbaşkanı'nın yeni savcı ve hakimlere brifing verdiğini söyledi.

HDP'li Beştaş, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin can güvenliğinin Adalet Bakanlığının sorumluluğu altında olduğunu belirterek, "Bütün milletvekillerimiz tecrittedir, tek başlarına bir odada tutulmaktadır. Tecrit işkencedir. İşkenceye karşı suçlarda zamanaşımı yoktur. Tecrit kararı alanlar er ya da geç sanık sandalyesinde hesap verecektir." diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, "Milletvekillerimizin tek başlarına kalmalarının talimatını siz mi verdiniz?" diye soran Beştaş, "Eğer verdiyseniz, işkenceyi koruyan, kollayan ve o kararı veren bakan olarak tarihte yerinizi alacaksınız." dedi.

- "Sesi dinletilen alelade birisi değil milletvekili"

Meral Danış Beştaş'ın, konuşmasının sonunda kürsüden, cezaevinde tutuklu bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'un sesini Ipad'dan dinletmesi tartışmaya neden oldu.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, kürsüden bir kişinin sesinin dinletilmesinin doğru olmayacağını ifade ederek, "Yarın bir gün IŞİD'ın liderinin sesi de dinletilebilir." dedi.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Buna kimse izin vermez. Sayın Beştaş'ın sesini dinlettiği kişiler, bu Parlamentonun üyeleridir, bunda da bir mahsur yoktur." ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, "Burada sesi dinletilen kişi Grup Başkanvekilimiz İdris Baluken'dir ve bu kürsüde yaptığı konuşmadadır. Başkalarının sesinin dinletilmesi doğru değildir ama bu kişiler milletvekilidir." değerlendirmesini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Sesi dinletilen alelade birisi değil, milletvekilidir. Suçu sabit olmadığı halde cezaevinde tutulan bir grup başkanvekilidir. Diğer partilerin daha toleranslı olması ülkemiz demokrasisine katkı yapacaktır. Milletvekillerinin sözlerinin kürsüden dinletilmesinde CHP açısından hiç bir sakınca yoktur." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise sesi dinletilen konuşmacının ne söylediği ve kim olduğunun önemli olmadığını, orasının Meclis kürsüsü olduğunu söyledi.

Turan, "Ses dinletiliyor ama sesin zabıtlara geçmesi, televizyonlardan dinlenmesi problem. Biz, 'kürsünün vehametine aykırı bir konuşma olmasın' istiyoruz, yoksa yarın bir gün, müzik ya da başka bir şey de dinletilebilir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile MHP sıralarında bir süre sohbet etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :