2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor- AK Parti'li Çaturoğlu: - "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili talepler alıyoruz. Bu konuda bir çalışma yapılırsa, bu da takdire şayan olur" - CHP'li

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun "Bahçeli MHP'yi CHP'ye metres yaptı" şeklinde bir ifadesinin olduğunu anımsatarak, "Burada siyasi nezaketten bahsediyorsunuz ama bu cümle de size ait" dedi.

Soylu ile HDP milletvekillerinin toplantının başında yaptığı tartışmaya değinen Günal, "Dün can ciğer kuzu sarmasıydınız. Şimdi burada dayılanıyorsunuz, 'Kandil’i yıkarız...' Biz 'Kandil’e bayrak dikelim' dediğimizde 'Ne bayrağı?' diyordunuz. Valilere 'ellemeyin' diyen sizdiniz. Peşmerge Kobani'ye ülkemizden geçerken PYD terörist değil miydi?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da sosyal güvenlik reformu yapılmadığını, birleştirilen kurumlarda standart ve norm birliğinin olmadığını belirterek, sosyal güvenliğin kurum, kadro ve mevzuat olarak oturmadığını, ülkenin sosyal güvenlik reformuna ihtiyacı bulunduğunu savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, iş cinayetlerinin, denetimlerin zamanında yapılması ve ufak harcamalarla hemen hemen tamamının önlenebileceğini vurguladı.

2015 yılında 1730 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini açıklayan Bekaroğlu, Bakan Soylu'nun konuşmasında bu konuya değinmemesini eleştirdi.

İşveren tarafından maaşı verilen iş güvenliği uzmanının denetleme yapamayacağını ileri süren Bekaroğlu, "Sayın bakan bir örnek ortaya koyun ve bu iş kazalarında meydana gelen ölümleri engelleyemediğiniz için 'ben sorumluyum' diyerek istifa edin. Böyle yapın ki bir daha bunlar olmasın" diye konuştu.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu da AK Parti döneminde sosyal güvenlik alanında yapılan önemli yeniliklerden toplumun büyük kesiminin yararlandığını anlattı.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bölgelerden ve Türkiye genelinden talepler aldıklarını aktaran Çaturoğlu, "Bu konuda bir çalışma yapılırsa, bu da takdire şayan olur" dedi.

CHP Tokat Milletvekil Kadim Durmaz, milyonlarca işçinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini öne sürdü.

Uzun saatler ve kötü koşullar altında, iş kazalarıyla burun buruna çalıştırılan işçiler, ayın sonunda söz verilen ücretin tamamını alabiliyorsa ve sigorta primleri yatırılıyorsa, kendilerini şanslı hissettiklerini vurgulayan Durmaz, "Emek dünyasının kronikleşmiş sorunlarının çözümü için izlediğiniz politika ne yazık ki iflas etmiştir" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılmasının sosyal güvenlik kurumuna büyük yük getireceğini bildiğini ancak onların da mağdur edilmemesi için bir düzenlemenin mutlaka yapılması gerektiğini bildirdi.

- HDP'liler ayrıldı

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Bakan Süleyman Soylu'nun, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a "eleştiriyi aşan hakaretlerde" bulunduğunu ve bütçeye ilişkin konuşma yapmayacağını belirterek salondan ayrıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Bakan Soylu'nun "değneksiz köy buldunuz geziyorsunuz, yok öyle bir şey" şeklinde ifadesini anımsatarak, "Bu sözünüzden dolayı, bizi gezdirmeyebilirler. Hrant Dink'e de bu yapıldı. Sorumluluk makamında olanlar tarafından bu söz kulanılmamalı. Sizler yüzlerce binlerce korumayla geziyorsunuz, ben yürüyerek Meclis'e gelip gidiyorum. Bundan vazife çıkaran olabilir çünkü toplum çok kutuplaştı" ifadesini kullandı.

Paylan, Bakan Soylu'nun, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a "katil" dediği için özür dilemesini istedi ve komisyon başkanından bunu kınamasını talep etti.

Garo Paylan, daha sonra "Sizi protesto ediyorum. Eş genel başkana 'katil' denmesini normalleştirdiniz. Bu durumu protesto ediyorum" diyerek salondan ayrıldı.

Öte yandan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, sabah yaşanan tartışma sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu'nun korumalarının salona girdiği iddialarının doğru olmadığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :