19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençler ve sporcular için verilen resepsiyonda konuştu: (2)- "Sizlere 2053 ve 2071 vizyonlarını geliştirip, hayata geçirebilmeniz için en uygun, en ideal, en mümbit zemini oluşturmaya çalışıyoruz. 2053'ü, 2071'i siz hazırlayacaksını

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlere "Sizlere 2053 ve 2071 vizyonlarını geliştirip, hayata geçirebilmeniz için en uygun, en ideal, en mümbit zemini oluşturmaya çalışıyoruz. 2053'ü, 2071'i siz hazılayacaksınız. Bizler o günleri göremeyeceğiz. Bizler ebedi alemden sizleri izleyeceğiz ama sizler onun inşallah mimarları olacaksınız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla verilen resepsiyondaki konuşmasında, gerçek bağımsızlığın ancak her alanda ülkenin kendi ayakları üzerinde durabilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Bu anlayışla geçmişte temelleri atılan demokrasi ve kalkınma çabalarını son 13 yılda çok ileri düzeye ulaştırdıklarını belirten Erdoğan, gençlere şöyle hitap etti:

"Gençler unutmayın, 2002'nin sonunda sadece IMF'ye 23,5 milyar dolara borcu olan bir Türkiye vardı. Ama bugün IMF'e borç verebilecek noktaya gelmiş bir Türkiye var. Merkez Bankamızın döviz rezervinin 27,5 milyar dolar olduğu bir Türkiye vardı ki Başbakanlıktan ayrıldığım dönemde aslında bu 136 milyar dolara kadar çıkmıştı. Şu anda 113 milyar dolar, inşallah yeniden toparlayacak ve 165 milyar doları da yakalacağız. Çünkü döviz rezerviniz ne kadar güçlü olursa finans sektöründe ne kadar güçlü hale gelirseniz dünyaya karşı ekonomide dik duruşunuz da o kadar farklı olur.

Bugün Türkiye, küresel ve bölgesel düzeyde yaşanan tüm krizlere rağmen hala hedefleri doğrultusunda yürümeye devam ediyorsa son 13 yılda elde edilen başarılar sayesindedir. Bakınız şu anda dünya donör ülkelerine baktığımız zaman birinci sırada Amerika'yı görürsünüz, ikinci sırada Türkiye, üçüncü sırada İngiltere. Neyle biz ikinci sıradayız? 2015 yılı rakamını veriyorum, 4,5 milyar dolar, biz az gelişmiş ülkelere destek veriyoruz, yıllık bu. Fakat milli gelire oranla baktığımızda şu anda dünya birincisi hangi ülke biliyor musunuz? Türkiye. Çünkü milli geliri bizden kat ve kat fazla olan ülkeler maalesef bu tür yardımları yapmıyorlar."

- "Ülkemin geleceğine dair ümitlerim daha da artıyor"

Türkiye'nin "veren el alan elden üstündür" diyerek yardımlarını sürdürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, Suriyeli sığınmacılara 6 yıl içerisinde sadece faturalı olarak 10 milyar doların üzerinde destek verildiğini bildirdi.

Sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin yardımlarının bu rakamın dışında olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Biz acaba Avrupa'dan para gelecek mi gelmeyecek mi buna bakmadık. 10 milyar doları aşkın bu desteği verdik. Şu anda 26 noktada çadır kentler, konteyner kentler var. Sevgili gençler, şu anda Avrupa'nın 'Şu kadar verelim, bu kadar verelim' sözleriyle ben şahsen çok fazla ilgilenmiyorum. Verseler de vermeseler de bu para bizim bütçemize girmeyecek, bu Suriyeli kardeşlerimize gidecek. Ama ne yapıyorlar, oyalıyorlar. Şu ana kadar bize Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliğinden gelen destek 450 milyon dolar." dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi adına her engeli aşmak için var güçleriyle çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hamdolsun bu yolda mesafe katediyoruz. Bunun yanında sizlere 2053 ve 2071 vizyonlarını geliştirip, hayata geçirebilmeniz için en uygun, en ideal, en mümbit zemini oluşturmaya çalışıyoruz. Bakın, 2053'ü, 2071'i siz hazılayacaksınız. Bizler o günleri göremeyeceğiz. Bizler ebedi alemden sizleri izleyeceğiz ama sizler onun inşallah mimarları olacaksınız. Bugün burada sizler başta olmak üzere tüm gençlerimizden şimdiden 2053 vizyonu için hayallerini, ideallerini, hedeflerini ortaya koymalarını bekliyorum. Biz sizlere, teslim aldığımızdan daha iyi bir Türkiye bırakmak için çalıştık, çalışıyoruz. Sizlerin de daha sonraki nesillere çok daha büyük, çok daha güçlü bir Türkiye devredeceğine inanıyorum.

Sevgili gençler, sizlerle her bir araya gelişimde ülkemin geleceğine dair ümitlerim daha da artıyor. Heyecanınızla, dinamizminizle, gayretinizle, ufkunuzla bize de güç veriyorsunuz. Tarihe de tarife de sığmayan bir milletin evlatları olarak gözlerinizdeki ışık, yüreğinizdeki sevgi inşallah hiç eksilmesin diyorum."

- "İstedik ki gençlerimiz ele bakmasın"

Ecdadın mirasını yükseltecek, yüceltecek bir gençlik yetiştirmek için her alanda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini bildiren Erdoğan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sizler, Güneydoğu'nun o dağlarında, bu ülkeden kaçarak Kandil'in dağlarında, bu millete ihanet eden o şebekenin elhamdülillah içinde değilsiniz. Sizler, kalemin silahtan üstün olduğuna inanan bir gençliksiniz. Sizler bilgisayarın tuşlarına basıyorsunuz, silahların tetiğine değil. Sizin farkınız bu. Bu tuşlarla sizler dünyada yeni bir gelecek inşallah inşa ediyorsunuz.

Düşünün 76 üniversiteden aldık, şu anda 193 üniversite var. 'Benim Muş'taki, Hakkari'deki gencim nasıl Ankara'ya, İstanbul'a gelecek? Parası pulu var mı? O buraya gelemeyecekse biz ilmi ve okulu onun ayağına götürelim' dedik. Hakkari, Muş, Ağrı, Kars dahil ülkenin her yerinde üniversitesi olamayan il bırakmadık."

Ülke genelinde 294 bin yatak kapasiteli 425 yeni yurdun hizmete açıldığına, yüksek öğrenim kredi ve burslarının 45 liradan 400 liraya yükseltildiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunun yanında 280 lira da beslenme yardımı var. Yurtlarda kalan yavrularımız bu desteği de alıyor. Bu desteğin lisansüstü eğitim için 800 lira, doktora eğitimi için bin 200 lira olduğunu görüyoruz. Geçmişte bunlar var mıydı? Sevgili gençler, biz işte sizinle beraber adeta bu yolu yürüdük. İstedik ki gençlerimiz ele bakmasın. 'Benim devletim var, benim devletim yolda bizi yalnız koymaz' desin. 'İlkokuldaki, ortaokuldaki, lisedeki yavrumuz sırasında kitabını bulsun' dedik. Çünkü biz kitap bulamıyorduk. Maalesef biz kitap bulamadığımız için hocalarımız ders anlatırdı, biz çala kalem not tutardık veya ağabeylerimizden teksir notu satın alırdık. Biz böyle okuduk ama şimdi kuşe kağıtla hazırlanmış kitapları yavrularımızın sırasının üzerine, okulları açılırken bırakıyoruz."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :