19 Ekim Muhtarlar Günü

19 Ekim Muhtarlar Günü

İçişleri Bakanı Soylu: "Seçimle işbaşına gelen muhtarlarımızın, vatan müdafaasında her zaman ön saflarda yer aldığı, Çanakkale Zaferimizden, Kurtuluş Savaşı günlerimizden beri bilinen bir gerçektir. Aynı asil ruhu 15 Temmuz gecesi de görmüş olmak, bu mill

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçimle işbaşına gelen muhtarların vatan müdafaasında her zaman ön saflarda yer aldığının Çanakkale Zaferi'nden, Kurtuluş Savaşı günlerinden beri bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, "Aynı asil ruhu 15 Temmuz gecesi de görmüş olmak, bu milletin evlatları için bir gurur ve umut kaynağı olmuştur." ifadesini kullandı.

Soylu, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "muhtar" ve "muhtarlık" kavramlarının 1829'dan bugüne kadar varlığını sürdürdüğünü ve milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu aktardı.

Kelime anlamı "seçilmiş" olan muhtarın, Türkiye'de yapılmış ilk idari seçimin de öznesi olduğuna dikkati çeken Soylu, bu anlamda demokrasi kültürünün ilk basamağını teşkil eden muhtarın, millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayı temsil ettiğini vurguladı.

Bakan Soylu, 2002'den bugüne kadar yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlamında da devrim niteliğinde adımlar atıldığını, muhtarlık kurumunun da bu değişimden olumlu yönde kazanımlar elde ettiğini bildirdi.

- "Gelecekte daha büyük adımların atılacağının işaret fişeğidir"

Muhtarların merkezi kurumsal yapıya dahil edilebilmesi, iş ve işlemlerinin daha sağlıklı izlenebilmesi için Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bünyesinde "Muhtarlar Daire Başkanlığı"nın kurulduğunu hatırlatan Soylu, bu yapının devamı olarak büyükşehir belediyelerinde "Muhtarlar Daire Başkanlığı", diğer belediyelerde de "Muhtarlar Müdürlüğü"nün oluşturulduğunu belirtti.

Ayrıca valiliklerde bir vali yardımcısı, büyükşehir belediyelerinde ise bir başkan yardımcısının, muhtarların taleplerinin takip edilmesinden sorumlu tutulduğunu da anımsatan Soylu, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından uygulamaya alınan Muhtar Bilgi Sistemi'nin (MUBİS) faaliyete geçmesiyle de ilk günden itibaren olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.

Muhtarlara özlük haklar konusunda getirilen yeniliklere de dikkati çeken Bakan Soylu, 2002'de 97 lira olan muhtar maaşlarının, bugün itibarıyla bin 503 lira seviyesine yükseldiğini, SGK primlerinin de devlet tarafından karşılanmasıyla 613 lira prim desteği ile aylık ücretlerinin 2 bin 116 liraya ulaştığını aktardı.

Bu gelişmelere ek olarak 2015 yılından itibaren, her yıl 19 Ekim'in "Muhtarlar Günü" olarak kutlanmasının kararlaştırıldığına da değinen Süleyman Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bütün bu yapılanlar, böylesine uzun bir geçmişe sahip bir yapı için, olması gerekenlerin belki tamamı değildir. Ama inanıyoruz ki çok önemli bir başlangıç ve gelecekte daha büyük adımların atılacağının işaret fişeğidir. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın bir gelenek haline getirdiği Muhtarlar Buluşması Toplantıları'nın, bu değişime önayak olduğu ve büyük katkı sunduğu da bir gerçektir.

Seçimle işbaşına gelen muhtarlarımızın vatan müdafaasında her zaman ön saflarda yer aldığı, Çanakkale Zaferimizden, Kurtuluş Savaşı günlerimizden beri bilinen bir gerçektir. Aynı asil ruhu 15 Temmuz gecesi de görmüş olmak bu milletin evlatları için bir gurur ve umut kaynağı olmuştur. Bu vesileyle bütün muhtarlarımızın Muhtarlar Günü'nü en içten dileklerimle tebrik ediyor, görevi başında şehit olan bütün muhtarlarımıza Cenabı Hakk'tan rahmet diliyorum."​



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :