15 Temmuz'da Fenerbahçe Orduevi'nin kontrolüne ilişkin dava

15 Temmuz'da Fenerbahçe Orduevi'nin kontrolüne ilişkin dava

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevi'ni kontrol altına almaya çalışan, biri tutuklu 40 askerin yargılandığı davada, sanıkların yargılanmalarına devam edildi- Duruşmada tanık olanak dinlenilen M.F.G:- "Tutuklu sanık Kayhan Korkma

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevi'ni kontrol altına almaya çalışan, biri tutuklu 40 askerin, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık eski üsteğmen Kayhan Korkmaz ile 3 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.

Müdahil kurumlar Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Milli Savunma Bakanlığı'nı ise avukatları temsil etti.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen emekli Albay Cengiz Firik, 15 Temmuz’da emniyet hizmet birliği komutanı olarak görev yaptığını anlatarak, olay günü televizyonların alt yazılarında köprünün kapatıldığı haberlerini okuduktan sonra bölük komutanına olayı araştırmasını istediğini söyledi.

Bir süre sonra orduevinin nizamiye giriş kapısına 4 askeri zırhlı personel taşıyıcının geldiğini belirten Firik, bölük komutanı eski üsteğmen sanık Kayhan Korkmaz geldikten sonra ona buraya neden geldiklerini sorduğunu aktardı.

Korkmaz’ın, kendisine buranın emniyetini almak için geldiklerini söylediğini belirten Firik, Orduevi müdürünün de bir sonra sonra yanlarına geldiğini kaydetti.

Firik, emniyet için gelen birliğin, nizamiyenin kapısında beklemesini yadırgadıklarını anlatarak, “İlk başta emniyet için geldiğini düşündük. Nizamiyede 4 araç giriş çıkışları kapatmış ama emniyet tedbiri böyle alınmaz.” dedi.

Orduevi müdürüyle birlikte Kayhan Korkmaz’ı ikna etmeye çalıştıklarını ifade eden Firik, “Bir ara 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’la telefonla görüştürdük. O telefon konuşmasında Kayhan Korkmaz’ın ben kime inanacağım demesi bizi şoke etti. Oysa ordu komutanı en son emri verendir ama Kayhan, bu tereddüdü yaşamıştı.” diye konuştu.

Zaman geçtikçe üsteğmenin ikna olup silahları teslim ettiğini dile getiren Firik, sabaha karşı emniyet güçlerinin gelerek, bu kişileri teslim aldığını söyledi.

- “Cemaat evinde kaldık”

Duruşmada tanık olarak dinlenilen üsteğmen M. F. G. de halen üsteğmen rütbesiyle muvazzaf asker olduğunu anlatarak, tutuklu sanık Kayhan Korkmaz’la üniversiteden tanıştıklarını ve Korkmaz’la birlikte bir süre aynı evi paylaştıklarını söyledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ’ın, “Bahsettiğin beraber kaldığınız ev, FETÖ’ye ait cemaat evleri miydi?” sorusuna M.F.G, “Evet. Bizim kaldığımız ev cemaat eviydi.” diye cevap verdi.

Söz konusu evde 4-5 kişi kaldıklarını dile getiren M. F. G, “Kayhan’ın sohbet verdiğine tanık mısın?” sorusu üzerine, “Sohbet olarak sadece bizlere veriyordu. Sohbeti kendisi verirdi.” ifadesini kullandı.

Mahkeme Başkanı Dağ’ın, söz konusu sohbet aşamasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in CD’lerinin izlenip izlenmediği ve askeriyeye girmeleri konusunda telkin edilip edilmedikleri sorulan tanık M.F.G, “evet” cevabını verdi.

Tanığın ifadesinin ardından söz alan tutuklu sanık Kayhan Korkmaz’ın avukatı, bu konunun mevcut davayla ilgili olmadığını savunarak, dikkate alınmamasını istedi.

- Tanığın "sınav sorularını vermişti” ifadesi

TBMM adına katılan avukat Zeynep Tuna, başka bir dosyada yer alan, “Tanımadığım biri gelmiş, sınav sorularını vermişti.” ifadesini hatırlatması üzerine tanık M.F.G, “Kayhan’la da ders çalışırdık. Farklı kaynaklardan da bu sınavlara hazırlanırdık. O soruları da normal deneme sınavları olarak almıştık, sınav soruları olduğunu sınavda çıkınca anladım.” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanığın bu halinin devamına karar vererek, duruşmayı 19 Şubat 2018'e erteledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler