15 Temmuz şehitleri Üsküp'te anıldı

15 Temmuz şehitleri Üsküp'te anıldı

MÜSİAD Balkan tarafından Makedonya’nın başkenti Üsküp'te 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Programı düzenlendi- Makedonya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Kahil: - "Biz Türkiye'de yaşayan kardeşlerimiz ile hep beraber olacağız. Şimdi de beraberiz

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Programı düzenlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Balkan tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla anma etkinlikleri kapsamında yapılan programa, Makedonya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Adnan Kahil, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra iş adamları katıldı.

Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Zaferi adlı sinevizyon gösteriminin izlenmesinin ardından katılımcılara hitap eden Büyükelçi Kara, 15 Temmuz'un hem şehitlerin yasının tutulduğu bir gün hem de demokrasinin darbeci hainlerin ellerine bırakılmadığı "Demokrasi Bayramı" olduğunu söyledi.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi toplumun ve siyasi yelpazenin her kesiminden vatandaşların darbecilere karşı sokağa döküldüğünü anımsatan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni nesil bir terör örgütü ile karşı karşıyayız. Bu örgüt, iş adamlarımızı kandırarak 'himmet' adı altında kirli emelleri için para toplamış, milyarlarca dolar paraları da büyük holdingler ve bankalar aracılığıyla aklamış, 15 Temmuz'un finansmanı için kullanmıştır. Alınan tedbirlerle örgütün Türkiye'deki yapılanmasına büyük darbe vurulmuştur."

FETÖ tehditinin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığına işaret eden Kara, şunları kaydetti:

"Bunların işbirlikçileri hala aramızda bulunmaktadırlar. Makedonya'da bu terör örgütünün bağlantılı okulları, medya kuruluşları ve şirketleri üzülerek belirtmek istiyorum ki hala faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu bağlamda Makedonya'daki dostlarımızdan büyük beklentilerimiz bulunmaktadır. Önceki dönemde alınan ve Makedonya'daki FETÖ bağlantılı kuruluşların sonlandırılması yönündeki kararın uygulanmasını bekliyoruz."

- "Biz Türkiye'de yaşayan kardeşlerimiz ile hep beraber olacağız"

Makedonya Devlet Bakanı Kahil de demokrasi anlayışlarında bir ülkede hükümetin millet tarafından seçildiğini ve bunun parlamenter demokrasinin prensibi olduğunu vurguladı.

Hükümetin millet tarafından seçildiğini ve hiç kimsenin darbe ya da başka bir şekilde bunu yıkamayacağını belirten Kahil, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye'de yaşayan kardeşlerimiz ile hep beraber olacağız. Şimdi de beraberiz, ileride de böyle olacaktır. Bu demokrasi anlayışımız. Herhangi bir darbe düşünenler şunu çok iyi bilsinler ki yalnız Türkiye'de yaşayan halk değil, bütün dünyada yaşayan Türkleri ve demokrasiyi iyi bilen, anlayan milletleri karşılarında bulacaktır."

Kahil, böyle bir olayın Türkiye başta olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde tekrarlanmaması temennisinde bulunarak, Makedonya devleti ve ülkede yaşayan Türkler olarak her zaman Türk halkının arkasında duracaklarını ifade etti.

MÜSİAD Balkan Başkanı Bilal Kara da 15 Temmuz'da hayatını yitiren şehitleri anmak ve halkın direnişiyle kazanılan demokrasi zaferini hatırlamak amacıyla bir araya geldiklerini dile getirdi.

Katılımcılar, anma programının ardından Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Bu arada, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı kapsamında MÜSİAD Balkan tarafından başkent Üsküp'ün çeşitli noktalarına "15 Temmuz'u hiçbir zaman unutmayacağız" yazılı afişler de asıldı.

MÜSİAD Balkan tarafından 15 Temmuz anma programları çerçevesinde Makedonya'nın yanı sıra Kosova, Bosna Hersek ve Yunanistan’da da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler