13-14 Haziran’da da sokağa çıkma yasağı uygulanmayabilir! İstanbul hariç! İlk sinyali Bakan Koca verdi

13-14 Haziran’da da sokağa çıkma yasağı uygulanmayabilir! İstanbul hariç! İlk sinyali Bakan Koca verdi

Türkiye’de 06-07 Haziran tarihleri arasında ilk olarak sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yasağı kaldırma kararı vermişti. Bu haftadan sonra şimdi gözler 13-14 Haziran’a çevrilmiş durumda.

Türkiye’de bundan daha önce 6 kez uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması son olarak ülke genelinde 15 şehirde uygulanıyordu.

Perşembe günü İçişleri Bakanlığı, 06-07 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı’ndan gelen tavsiyeler üzerine sokağa çıkma kısıtlaması olduğunu söylemiş bu gelişmenin ardından Cuma günü erken saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısıtlamaları kaldırma kararı almıştı.

Haftalar sonra ilk kez bir haftasonunda sokağa çıkabilen 15 ildeki vatandaşlar rahatlığın tadını çıkardı. Kendini sokaklara ve kırlara atan vatandaşlar haftalar sonra rahat bir nefes almış oldu.

Bu hafta alınan karardan memnun olan vatandaşlar önümüzdeki hafta için yani 13-14 Haziran tarihinde kısıtlamanın olup olmayacağı konusunu düşünmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması halinde kısıtlamaların kaldırılmasından yana görüş bildiriyor. Vatandaşlar da azami olarak kurallara uymaya çalışıyor ve kendini korumaya alıyor. Az sayıda vatandaşın kuralları çiğnemiş olması da küçük bir detay olarak göze çarpıyor.

13-14 HAZİRAN’DA KISITLAMA OLACAK MI?

Daha önceki haftalarda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yine sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamada “Bir süre daha birbirimizden uzak kalmak zorundayız” diyerek vatandaşlardan sabırlı olmasını istemiş bu gelişmenin ardından 30-31 Mayıs 2020 tarihlerinde yine sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmıştı.

Bu gelişmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında cümlelere dökmese de normalleşme takvimini takip eden vatandaşlar 1 Haziran tarihinden itibaren normalleşme takviminin uygulanacağını tahmin ederek kısıtlamanın olacağını biliyordu. Daha sonra konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı konu hakkında ilanını yaparak vatandaşların kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmıştı.

YİNE PAYLAŞIM YAPTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uzun bir aradan sonra bir kısıtlamasız günün yaşandığı Türkiye’de kendine ait sosyal medya sayfasından 13-14 Haziran 2020 tarihiyle ilgili ilk ipuçlarını vermiş oldu.
Bakan Koca sosyal medya sayfasından diyetisyenlerin gününü kutlayarak “Salgın, beslenme alışkanlıklarımız, rutin egzersizlerimiz dâhil, düzenimizi değiştirdi. Yeniden kendi normallerimize dönüyoruz. Evde geçen günlerde birikmiş sorunları çözmeye başlıyoruz. Diyetisyenlerimize yardımları için şimdiden teşekkür. DÜNYA DİYETİSYENLER GÜNÜ kutlu olsun” cümlelerine yer verdi.

Fahrettin Koca’nın bu paylaşımı sonrasında yine gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına kilitlendi.

SON VAKA DURUMU NASIL?

Türkiye’de kısıtlamasız ilk günde 35 bin 846 kişiye test yapıldı. Bu testlerin 878’inde koronavirüse rastlanırken vefat sayısı 21 oldu. 6 Haziran tarihinde iyileşerek taburcu olan hasta sayısı ise bin 922 olarak açıklandı.

Türkiye’de özellikle tedavide alınan başarılı sonuçlar tabloya yansıyınca gözler tabloya çevrildi. Bakan Koca da Türkiye’de koronavirüsten kurtulan hasta sayısının oranını yüzde 80-85’lerde olduğunu ilan etti.

İSTANBUL’A KISMİ KISITLAMA GELİR Mİ?

Bakan Koca yine sosyal medya sayfasından yaptığı paylaşımda “GALATA KÖPRÜSÜNDE bugün çekilen fotoğraftan anladığımıza göre, balıkçılar arasında 1,5 m mesafe kuralına uyulmamış. Kovalar dolmuş mu bilmiyoruz ama virüs köprüye uğramışsa eli boş dönmemiştir. Özellikle kronik hastalığı olanlar MASKESİZ, MESAFESİZ risk altındadır. RAST GELMESİN!” cümlelerini kullandı.

Ayrıca dün gece İstanbul'da bir eğlencede çekilen görüntüler ise İstanbul'da kısıtlamanın uzayacağı olarak yorumlandı. Bir Twitter kullanıcısının kaydettiği görüntülerde vatandaşların tedbirlerini almadan yaptığı eğlence ihtimalleri güçlendirdi.

Bakan Koca’nın paylaşımı ise temkinli bir açıklama olarak yorumlandı. Daha önce salgının ilk başladığı günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da İstanbul’a özel önlem alınması gerektiğini bildirmişti. İmamoğlu’nun bu isteği o dönemlerde tam olarak karşılık bulmamış ve Türkiye genelinde 31 şehirde uygulanan tedbirler kapsamında yalnızca haftasonlarında kısıtlamalar olarak karşılık görmüştü.

Her hafta yaptığı paylaşımlardan sokağa çıkma kısıtlaması tahminleri yaptıran ve çoğunlukla karşılık gören Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son paylaşımı ise İstanbul’un 13-14 Haziran 2020 tarihlerinde sokağa çıkamayacağı anlamını taşıyor olabilir.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü açıklama yapması bekleniyor.

VİRÜS KOL GEZİYOR VATANDAŞ DURMUYOR

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, koronavirüs vakalarının görülmesine neden olan nişan törenine katıldıkları belirlenen 25 kişiye, 85 bin 860 lira idari para cezası uygulandı.

Türkiye’de bu duruma benzer durumlarla karşılaşılması ise kısıtlamaların haklı olduğu izlenimini veriyor. Dünyada kurallara uymama nedeniyle birçok ülkenin sağlık sistemi felç oldu. Vaka sayıları ise aniden yükselmişti.

Türkiye’de ise bu durum zamana yayılarak sürecin atlatılması olarak planlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “Gerekirse tekrar kısıtlamaları getiririz” cümlelerine yer vermişti.

Haftasonunda sokağa çıkan vatandaşların son durumları bu hafta yaşanacak gelişmeler neticesinde büyük oranda önümüzdeki haftanın kısıtlama kararına yansıyacak.

Etiketler :