12 yaşındaki çocuğun organları

12 yaşındaki çocuğun organları

Konya'da trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki Hikmet Çiçek'in, organları organ bekleyen hastalara nakledilecek.

Konya'da çeşmeden su doldurmaya giderken otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki Hikmet Çiçek'in organları 4 kişiye nakledilmek üzere yola çıktı. Böbrekleri, karaciğeri ve kalbi çeşitli hastanelerde yıllardır organ bekleyen hastalara gönderildi. Tek erkek çocuklarını kaybeden aileye baş sağlığı dileyen hastane yetkilileri, örnek davranışlarından dolayı Çiçek ailesine minnettar olduklarını söyledi.

Kaza, dün akşam saatlerinde merkez Karatay İlçesi Mengene Mahallesi Karaman Caddesi'nde meydana geldi. Baba Hüseyin Çiçek ile tatlı su çeşmesine su doldurmak üzere giden Hikmet Çiçek, Cengiz D. idaresindeki 42 AVE 75 plakalı otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı.

Gece yarısına doğru meydana gelen bir trafik kazasının ardından Hikmet Çiçek'in Konya Numune Hastanesi'ne getirildiğini belirten hastane yetkilileri, ilk müdahalenin ardından hastanın hemen yoğun bakım servisine alındığını aktardı. Hastanın, sabaha kadar süren çok yoğun tedavi çabalarına cevap vermediğini ifade eden yetkililer, Çiçek'in beyin hasarının ilerlemesi dolayısıyla beyin kanaması geçirdiğini söyledi. Hastanın yaklaşık 12 saat süren yaşam mücadelesini kaybettiğini belirten yetkililer, durumu aileye anlattıktan sonra ailenin organ bağışını kabul ettiğini sözlerine ekledi.

Gerekli tahlillerin yapılmasının ardından Hikmet Çiçek'in 4 organının nakledilmeye müsait olduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığı'na bilgi veren hastane yetkilileri, organlara alıcı çıkmasını bekledi. Sağlık Bakanlığı'ndan belirtilen tüm organlara alıcı çıktığını öğrenen hastane yetkilileri 21.30'da operasyona başladı. İşleme çok sayıda doktorun katıldığını belirten operasyon başkanı Doç Dr. Mehmet Eriklioğlu, "Çiçek ailesinin tek oğullarına yardım edemedik, bunun ezikliğini yaşıyoruz. Fakat organ bekleyen çok sayıda hastayı hayata bağlayacağımızı biliyoruz. Gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra operasyon ekibini oluşturduk. İşlemler için Selçuk Üniversitesi cerrahi ekibi, Numune Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi'nden Op. Dr. Musa Ağı ve Uzman Dr. Ayhan Onur başkanlığındaki Konya Numune Hastanesi anestezi ve yoğun bakım ekipleri tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardında Hikmet Çiçek'in 2 böbrek, karaciğer ve kalbi alındı. Çiçek'in böbreklerinden birisi Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Karaciğeri ve bir böbrek Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Kalbi ise kapakçıklarından faydalanılmak üzere Ankara Gazi Üniversitesi'ndeki bir hastaya nakledilmek üzere yola çıktı" dedi.

Çiçek ailesinin tek erkek çocuklarını kaybettiğini belirten Eriklioğlu, ailenin organ bağışına olumlu yanıt vererek 4 hastayı hayata bağladığını ifade ederek sözlerine şöyle davam etti: "Baba Hasan Hüseyin Çiçek, tüm acısına rağmen bu zor günde gönlünün yüceliğini sanki sıradan bir olaymış gibi ortaya koydu. İnsanların içindeki yardımseverlik ve inanılması güç boyutlara varan ululuk, bugün Çiçek ailesi nezdinde tekrar kendisini gösterdi. Çiçek ailesine bu örnek davranıştan dolayı minnettarlığımızı sunuyor, tanımadığımız organ alıcısı hastalar adına kendisine teşekkür ediyor ve başsağlığı diliyoruz."