12. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi

12. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi

Çevre Mühendisleri Odası tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen kongrede küresel iklim değişikliği, hava kirliliği gibi çevre sorunları masaya yatırılıyor

ANKARA (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi başladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kongre Merkezi'nde 2 gün sürecek kongrede, küresel iklim değişikliği, hava kirliliği gibi çevre sorunları masaya yatırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerdeki çevre mühendisliği bölümlerinin önemini dile getirdi.

Kamu sektöründe çevre mühendislerinin sayısının her geçen gün arttığını belirten Birpınar, "Bundan sonraki süreçte daha fazla çevre mühendisi istihdamının yapılmasını arzu ediyoruz." dedi.

Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliği konusunun bütün sektörleri içine alan kapsamlı bir konu olduğunu ve her ülkenin gündeminde yer aldığını ifade etti.

Dünyada ortalama sıcaklıkların yaklaşık 1 derece arttığını, deniz seviyesinin de 19 santimetre yükseldiğini hatırlatan Birpınar, "Dünyanın ortalama sıcaklığı 14-15 derece civarında. Bu sıcaklık arttığında sonuçlarının neler olacağını tam olarak bilemiyoruz, sadece kestirebiliyoruz. Ancak birçok ekstrem olayların meydana geldiğini görebiliyoruz." diye konuştu.

Sıcaklıkların, karbondioksit ve metan gazı gibi atmosferde bulunan gazların miktarlarındaki artış nedeniyle giderek yükseldiğini ifade eden Mehmet Emin Birpınar, nüfus arttıkça bu gazların da çoğaldığına ve iklim dengesinin bozulduğuna işaret etti.

- "Çevre mühendislerinin iş tanımı yapılmalı"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cumali Kınacı, çevre mühendisliği eğitimi verilirken, temel bilim ve temel mühendislik konularına önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Öğrencilere yeni konuları ve bazı formülleri öğretmenin yeterli olmadığını, "bilgiye nasıl ulaşılır"ın öğretilmesi gerektiğini belirten Kınacı, bu konuda öğretim üyelerinin de kendini yenilemelerini önerdi.

Çevre mühendislerinin en önemli sorununun "istihdam" olduğunu dile getiren Cumali Kınacı, "Bunun nedeni de çevre mühendisliğinin iş tanımının etkili bir şekilde yapılmamasıdır. Çevre mühendisliği etkili bir şekilde tanımlanıp, üniversitelerin bu tanıma göre eğitim vermeleri ve buna göre de istihdam sağlanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kınacı, çevreyle ilgili sorunlar ve diğer ülke problemlerinde kamu ve üniversitelerin iş birliği içerisinde çalışması gerektiğini de vurguladı.

TMOBB Başkanı Emin Koramaz, kongrenin, çevre sorunlarının çözümü ve çevre bilincinin artırılmasına katkıda bulunacağına inandığını dile getirerek, çevre ve doğayı tahrip eden konulara karşı yaptıkları çalışmaları anlattı.

ODTÜ Rektör Yardımcısı Meliha Altunışık ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu'nun da konuşma yaptığı kongrede emeği geçenlere de plaket verildi.

Çevre sorunlarına akademik sunumlarla çözüm aranacak olan kongre, 7 Ekim Cumartesi günü sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :