10. Avrupa Birliği Gençlik Forumu

10. Avrupa Birliği Gençlik Forumu

DTO Başkanı Özer: - "Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin, Türkiye'nin AB ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini derinleştirmesi ve Gümrük Birliği'nin mevcut işleyişindeki sorunların üstesinden gelinmesi açısından kaçırılmaz bir fırsat olduğuna inanıyoru

DENİZLİ (AA) - Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncelleştirilmesinin, Türkiye'nin AB ile ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Özer, AB Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından uygulanan "AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi" kapsamında Pamukkale ilçesinde bir otelde düzenlenen 10. Avrupa Birliği Gençlik Forumu'nun açılışında, AB üyeliğinin, yarım asrı aşkın bir süredir Türkiye'nin gündeminde olduğunu anlattı.

AB ve Türkiye ilişkilerinde yeni fasılların açılmasının önemine işaret eden Özer, "Bu heyecan tazeliğini korurken hızla yeni fasılların açılması çok önemlidir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin, Türkiye'nin AB ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini derinleştirmesi ve Gümrük Birliği'nin mevcut işleyişindeki sorunların üstesinden gelinmesi açısından kaçırılmaz bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin, 2016 yılı içinde Vize Serbestisi Yol Haritası'nda belirtilen koşulları yerine getirmesini, AB'nin de artık bu haksız uygulamadan vazgeçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- "Türkiye İlerleme Raporu"

Toplantıya katılan AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sığınmacılar ve Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin bir soru üzerine Szombati, şunları kaydetti:

"Bu konular birbirinden farklı iki ayrı konu ve ikisi de son derecede önemlidir. Türkiye'nin AB'ye üyeliği kendi başına bir konudur. Biliyorsunuz, müzakerelerin amacı tam üyeliktir. Ama müzakerelerin sonucunun ne olacağını bilemeyiz. Bu arada mülteciler konusu da tek başına kendine has bir konudur. Bizim buradaki sorumluluğumuz mültecilere en iyi şekilde yardımı sağlayabilmek."

Szombati, Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan "Türkiye İlerleme Raporu"na ilişkin, "Benim beklentim, bu raporda büyük ihtimalle en önemli vurgu temel haklar ve özgürlüklerin prensiplerinin sadece kabul edilmesi değil uygulanması gerektiğidir" dedi.

Toplantıya, Türkiye'nin 20 kentinden 120 üniversite öğrencisi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

10. Avrupa Birliği Gençlik Forumu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :