Yunanistan'daki Afgan sığınmacıların çaresizliği sürüyor

Yunanistan'daki Afgan sığınmacıların çaresizliği sürüyor

Yunanistan ile Makedonya arasındaki Eidomani sınır kapısında biriken 5 bine yakın Afgan sığınmacının birçoğu otobüslerle Atina ve Selanik'e geri getirildi- Kamplardaki koşullardan ve aşırı yoğunluktan dolayı yüzlerce sığınmacı başkent Atina'nın merkezinde

ATİNA (AA) - Yunanistan üzerinden geçerek daha iyi bir yaşam sürmeyi umut ettikleri Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan Afgan sığınmacıların, Makedonya sınırının kendilerine kapatılması üzerine yaşadıkları belirsizlik ve çaresizlik sürüyor.

Geçen haftaya kadar Suriyeli ve Iraklı sığınmacılarla birlikte savaş bölgelerinden kaçtıklarından dolayı sınır geçişlerinde bir sorun yaşamayan Afgan sığınmacılar, pazar günü itibariyle Makedonya'nın sınır geçişlerine izin vermemesi üzerine Yunanistan'da mahsur kaldı.

Yunanistan ve Makedonya arasındaki Eidomani sınır kapısında biriken 5 bine yakın Afgan sığınmacının birçoğu otobüslerle Atina ve Selanik'e geri getirildi. Sığınmacıların bir kısmı Selanik'teki Diavata ve Atina'daki Eleonas ve Shistos kamplarına yerleştirildi. Ancak, kamplardaki koşullardan ve aşırı yoğunluktan dolayı yüzlerce sığınmacı başkent Atina'nın merkezindeki Viktorya Meydanı gibi alanlarda konaklıyor.

- "Burada sıkışıp kaldım"

Kendilerine hiçbir açıklama yapılmamasından şikayetçi olan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sığınmacıların belirsizlik içinde bekledikleri görüldü.

Afganistan'ın başkenti Kabil'den yola çıkarak iki gün önce Yunanistan'a ulaşan 23 yaşındaki Şekib Aziz, "Kimse bize yardım etmiyor. Bizi önemsemiyor. İnşallah, devlet liderleri bizi destekleyen bir karar verirler" ifadelerini kullandı.

Aziz, ülkesini Taliban tehdidinden kaynaklanan güvenlik sorunlarından dolayı terk ettiğini belirterek, Türkiye'de 10 gün geçirdikten sonra kaçakçılara bin 500 dolar ödeyerek Ege'yi botla aştığını anlattı.

Almanya'ya giderek yeni bir hayata başlamak istediğini dile getiren Aziz, "Fakat burada sıkışıp kaldım. Makedonya sınırından geri getirildik. 20'den fazla otobüs vardı. Tüm paramı kaçakçılara verdim ve kalacak yerim yok. Kampa da gittim ancak çok dolu. Bu geceyi de burada geçireceğim" şeklinde konuştu.

- Kamp kapasiteleri

Ülkede mahsur kalan ve sayıları giderek artan sığınmacılar, Yunan yetkililer tarafından geçici bir çözüm olarak az sayıdaki kamplara yerleştiriliyor.

AA muhabirinin, Göç Politikaları Bakanlığından edindiği bilgiye göre sadece ocak ayında 15 bin Afgan sığınmacı Yunanistan'a ayak bastı. Ancak, şu an ülkede kaç Afgan'ın kaldığı konusunda net bir sayı verilmedi.

Açıklamada, Atina'daki en büyük kampı olan Shistos'un kapasitesinin bin 800 kişi, yerleşen sığınmacı sayısının ise 800 olduğu bildirildi.

Yaklaşık 750 kişi kapasiteli Eleonas kampının neredeyse tamamen dolduğu, bin kişilik Eliniko'daki kampın ise şu anda yarı kapasiteyle kullanıldığı ifade edildi. Selanik'teki Diavata kampında ise 2 bin kişi barındırılabilecek.

Eidomani sınır kapısından geçişlerin halen oldukça yavaş gerçekleştiği, Afgan sığınmacıların da otobüslerle Atina'ya taşınmaya devam edildiği bildirildi.

Yunanistan'daki Afgan sığınmacıların çaresizliği sürüyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler