Yunanistan'da çiftçi eylemleri

Yunanistan'da çiftçi eylemleri

Hükümetin tarım politikasına itiraz eden çiftçiler Evzonon sınır kapısını kapattı

GÜMÜLCİNE (AA) - Yunanistan’da hükümetin mali kriz ile mücadelesi kapsamında, ek gelir sağlamak amacıyla tarım sektörüne getirdiği yeni vergiler ve sosyal güvenlik yasasında yaptığı değişikliklere itiraz eden çiftçiler, Yunanistan ile Makedonya arasındaki Evzonon sınır kapısını kapattı.

Dün akşam saatlerinden itibaren Makedonya sınırı yakınlarındaki İdomeni bölgesinde traktörleri ile toplanan yüzlerce çiftçi, bölgede önlem alan güvenlik güçlerini aşarak sınır kapısına giden yolları araç geçişlerine kapattı.

Edinilen bilgiye göre, çiftçilerin eylemi sırasında göstericilerle polis arasında gerginlik yaşanırken çıkan arbedede 2 çiftçinin yaralandığı, bazı polis ekip araçlarının tahrip edildiği bildirildi.

Pionia bölgesi çiftçi ve hayvan yetiştiricileri birliği başkanı Thomas Karipidis, Makedonya sınırındaki eyleme başka bölgelerden çiftçilerin de traktörleriyle katılmasını beklediklerini belirterek, polisin müdahale etmesi durumunda tavırlarını daha sertleştireceklerini açıkladı.

Bu arada, ilgili sendikaların ortak kararı ile protesto eylemleri başlatarak 25 Ocak’tan bu yana küçük gösteriler düzenleyen çiftçilerin, hükümet ile görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine birçok yerde şehirler arası yolları kapatarak araçların geçişine izin vermediği belirtildi.

Selanik –Serez ve Larisa–Kozani arasındaki karayollarını günün belirli saatlerinde kapatan çiftçilerin, Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki Promahonas sınır kapısını ve başkent Atina’yı diğer bölgelere bağlayan ana arterdeki Tempi Kavşağı'nı da kapatmaya hazırlandığı belirtildi.

Yunanistan’da, geçen yıl çiftçilerin kış aylarında düzenlediği eylemleri nedeniyle 6 binin üzerinde TIR haftalarca gümrüklerde mahsur kalmıştı. Yunan çiftçiler 2008 sonu ve 2009 başında gerçekleştirdikleri yol kapatma eylemlerinde, tüm sınır kapılarını abluka altına almışlardı. Gümrüklerde geçiş yapamadığı için günlerce yollarda beklemek zorunda kalan TIR şoförlerine uluslararası yardım kuruluşları yiyecek ve su yardımında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :