Yükselen Afrika - Libya'nın ekonomik potansiyeli ve Türkiye'yle iş birliği imkanları

Yükselen Afrika - Libya'nın ekonomik potansiyeli ve Türkiye'yle iş birliği imkanları

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Doğan:- "Türkiye’nin dış ticareti ve turizmi için Libya cazip bir pazar"- "Libya 42 milyar varil petrol rezervine sahip. Krizden önce günde 1 milyon 700 bin varil petrol üretimi yapılırken kriz sonrası bu rakam 700 bin vari

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan, Türkiye’nin dış ticareti ve turizmi için Libya'nın cazip bir pazar olduğunu söyledi.

Büyükelçi Doğan, Libya'daki siyasi istikrarsızlık, ülkenin ekonomik potansiyeli ve Libya-Türkiye ilişkileri hakkında  değerlendirmelerde bulundu.

Libya'daki siyasi kriz ve çatışmaların ekonomiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Doğan, "Ülkedeki siyasi krizin yanında başkent Trablus da dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde güvenlik sorunları ve çatışmalar yaşandı. Ülkede güvenlik teşkilatları henüz yeniden yapılandırılamadığından bu durum ekonomiyi de olumsuz etkilemekte." dedi.

Doğan, Libya'nın stratejik konumu açısından önemli bir Ortadoğu, Afrika ve Akdeniz ülkesi olduğuna dikkati çekerek, ülkede krizler yaşansa da bu konum dolayısıyla ekonomik açıdan yüksek potansiyel taşıdığını söyledi.

Büyükelçi Doğan, "Libya 42 milyar varil petrol rezervine sahip. Krizden önce günde 1 milyon 700 bin varil petrol üretimi yapılırken kriz sonrası bu rakam 700 bin varile düştü. Petrolün yanı sıra ülkede tarım, balıkçılık ve turizm anlamında da çok önemli potansiyel var." diye konuştu.

Libya'nın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların gerçek tabloyu yansıtmadığını, ülkedeki kriz atlatıldığında gerçek tablonun ortaya çıkacağını ifade eden Doğan, "Türkiye’nin dış ticareti ve turizmi için Libya cazip bir pazar." ifadesini kullandı.

Doğan, Libya'da kriz öncesi hemen her alanda Türk firmaların imzalarının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Türk firmaları tekstil, mobilya, inşaat sektöründe kullanılan her türlü malzemelerin satışı konusunda son derece aktifti. Ancak mevcut kriz, Libya'nın ekonomik potansiyelini kullanmasını engelliyor. İki ülke arasında bir zamanlar 3 milyar doların üzerine çıkmış olan dış ticaret hacmi şu an bir milyarın biraz üzerinde. Ancak bu kriz ortamında bile bir milyar dolar olan dış ticaret hacmi, potansiyelin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor."

- Türkiye-Libya ilişkileri Afrika için de önemli

Doğan, Libya'nın tüm krizlere rağmen dış borcu bulunmayan bir ülke olduğunu hatırlatarak, ülkenin zamanında petrol gelirlerini Libya Yatırım Otoritesi adında bir fona dönüştürdüğünü dolayısıyla sermayesinin var olduğunu bildirdi.

Libya'nın yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyduğunu kaydeden Doğan, Türkiye'nin bu gereksinimi değerlendirebileceğine işaret etti.

Doğan, yakın gelecekte, Afrika'nın ve Afrika halklarının kalkınmasında öncü güç olan Türkiye'nin Libya'yla güçlerini birleştirerek önemli ortaklıklara imza atabileceğini söyledi.

Afrika'nın kalkınması ve bağımsızlığı için Libya ile Türkiye'nin aynı perspektife ve hedeflere sahip olduğunu dile getiren Doğan, "Biz Türkiye olarak Libya'nın geleceğine inanıyoruz. Hem Libya'nın kendi kalkınması bakımından ikili ilişkilerimizin önemine, hem de Türkiye-Libya iş birliğinin Afrika'nın kalkınması için de önemli bir unsur olduğuna inanıyoruz." dedi.

Büyükelçi Doğan, Libya'nın temel ihracat kalemleri petrol ve doğalgazın, Türkiye'nin enerji ihtiyacı için bir alternatif olabileceğine de dikkati çekerek, "Libya bizim enerji ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz dost bir ülke, ayrıca bizim kalkınmasında rol oynadığımız bir ülke." ifadelerini kullandı.

- "Sömürgecilik sadece sömürgeci ülkenin ayrılmasıyla sonlanmıyor"

Libya'nın sömürgeci İtalyanlar karşısında Osmanlı ile ortak mücadele yürüttüğünü hatırlatan Doğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sömürgecilik sadece sömürgeci ülkenin ayrılmasıyla sonlanmıyor. Siyasi bağımsızlığın yanında ekonomik bağımsızlıkta gerekiyor. Libya petrolünün keşfedilmesinden itibaren buradaki mücadelede petrol kaynaklarının kontrolü önemli rol oynamış. Libya bu anlamda uluslararası petrol şirketleri ile çalışıyor belki de buna mecbur çünkü petrol piyasası buna göre dizayn edilmiş durumda. Libya'nın tek ve güçlü bir hükümet oluşturması durumunda bu petrol gelirlerinden azami avantajlar sağlayacağını düşünüyorum."

Yükselen Afrika - Libya'nın ekonomik potansiyeli ve Türkiye'yle iş birliği imkanları

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler