Yükselen Afrika - "Afrika'nın bir bütün olarak acı çektiği doğru değil"

Yükselen Afrika - "Afrika'nın bir bütün olarak acı çektiği doğru değil"

Kenya Sanayi, Ticaret ve Kooperatiflerden Sorumlu Bakan Muhammed:- "Ülkemizin altyapı yatırım projeleri Türkiye'den gelecek yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor"- "Yerli ve yabancı şirketler arasında herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Kenya'da kayıtlı olan h

NAİROBİ (AA) - RECEP CANİK/BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Kenya Sanayi, Ticaret ve Kooperatiflerden Sorumlu Bakan Adan Muhammed, Afrika ülkelerinin uluslararası medyada gerçekte olduğundan çok farklı yansıtıldığını belirterek "Medyada, kıtanın bir bütün olarak acı çektiği veriliyor. Bu doğru değil. Afrika, muhtemelen, orta sınıftan en fazla nüfusu barındıran kıta. 2030'da Hindistan'ın ya da Çin'in sahip olduğundan daha fazla genç nüfusa ev sahipliği yapacağı öngörülüyor. Kıtadaki yerini bugünden ayırtan şirketler, ileride hem geniş pazarının hem de genç nüfusunun avantajlarından faydalanacaklardır." dedi.

Kenya'daki yatırım fırsatları ve Afrika kıtası hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Muhammed, dünyada ekonomisini en fazla iyileştiren ülkeler sıralamasında Kenya'nın üçüncü olduğunu hatırlatarak Türk yatırımcıların ülkede daha aktif şekilde yer almasını istediklerini söyledi.

Bakan Muhammed, Kenya'nın yol, demiryolu, liman ve enerji alanlarında geniş ölçekli altyapı yatırımlarına giriştiğini belirterek "Ülkemizin altyapı yatırım projeleri Türkiye'den gelecek yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor." ifadesini kullandı.

Kenya enerji sektörünün yabancı yatırımcıların en fazla ilgilendiği alanlardan olduğunu ifade eden Muhammed, "Enerji sektörü de büyük fırsatlar sunuyor. Jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisinde büyük yatırım potansiyeli var." dedi.

Muhammed sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretim ve tarım sektörlerimiz de yatırımcıları bekliyor. 50 yıl önce bağımsızlığını kazanan Kenya'da güçlü bir demokratik sistem kurduk. Hukukun üstünlüğünü güvence altına almamız yabancı şirketleri ülkemizde yatırım yapmaya teşvik eden başka bir neden olarak öne çıkıyor. Nairobi'de çok sayıda çok uluslu şirketin merkezi var. BM'nin New York, Cenevre ve Viyana'dan sonra dördüncü merkezi Nairobi'de bulunuyor. Şirketlerin burada yatırım yapmaları için ciddi düzenlemeler yapıyoruz. Mülkiyet haklarına dair herhangi bir kısıtlamamız yok. Yatırımcılar buraya gelerek yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirket kurabilir ya da satın alabilir. Yani yerel ve yabancı şirketler arasında herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Kenya'da kayıtlı olan her şirket bizim tarafımızdan yerel şirket olarak kabul edilir."

- Türk şirketlerin endüstri parkına yeşil ışık

Kenyalı Bakan, Türk şirketlerinin bir araya gelerek Kenya'da endüstri parkı kurmaları konusunda gerekli desteği vereceklerini vurgulayarak "Türk şirketleri bir araya gelip bir sanayi bölgesi kurmak isterse bunu çok hızlı bir şekilde teşvik ederiz." diye konuştu.

Kenya'nın aynı zamanda iş gücü ve arazi maliyetleriyle diğer harcamalar konusunda en düşük maliyet tabanına sahip ülkelerden biri olduğunun altını çizen Muhammed, "10 yıla varan vergi erteleme teşviklerimizin yanı sıra şirketlerin buradan ABD pazarına giriş imkanları var. Bazı Asya ülkeleri ve Afrika ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmalarımız var. Bunları üst üste koyduğumuzda Kenya'ya yatırım yapmanın çok cazip avantajları olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Muhammed, söz konusu fırsatların şu an pek çok uluslararası şirket tarafından değerlendirildiğine işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye ve Kenya hükümetleri arasında çok uzun süredir devam eden bir ilişki var. İş birliklerimizi artırarak ve toplumlarımızı birbirine yakınlaştırarak ilişkilerimizi daha ileriye götürebiliriz. Öncelikle karşılıklı ticaret hacmini artırmak için yollar aramalıyız."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler