YTB ikinci dönem stajları sona erdi

YTB ikinci dönem stajları sona erdi

Avrupalı 50 Türk öğrenci sertifikalarını aldı- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: - "Yürütülen algı operasyonlarına karşı sizlere büyük görevler düşüyor. Türkiye’de yaşanan olaylar, Avrupa ülkelerinde yaşansaydı o ülkeler totaliter

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) bu yıl ilk kez hayata geçirdiği Türkiye Stajları programının ikinci döneminde stajlarını tamamlayanlara sertifikaları verildi.

YTB'den yapılan açıklamada, yurt dışında yaşayan gençlere yönelik başlatılan ve ana vatanda staj yapma imkanı sunan YTB Türkiye Stajları programına katılan 50 Türk öğrencinin ikinci dönem stajlarının sona erdiği belirtildi.

Türkiye'deki 23 farklı kamu kurum ve kuruluşunda staj yapan Almanya, Avusturya, Avustralya, ABD, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya ve Danimarka’dan 50 genç, sertifikalarını TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu ve YTB Başkan Yardımcısı Mehmet Köse’den aldı.

Törende konuşan Yeneroğlu, öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulunarak yaşadıkları ülkelerde hemen her alanda aktif olmalarını istedi.

İlk staj döneminin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine denk gelmesi nedeniyle modern demokrasi açısından büyük tecrübelere şahit olunduğunun altını çizen Yeneroğlu, “Sizden önce gelenler, 15 Temmuz’u yaşadı. Sadece Türkiye için değil, modern demokrasi için büyük tecrübelerle gittiler. Siz olayların sonrasına şahit oldunuz." diye konuştu.

Yeneroğlu, öğrencilerin yurt dışına çıktıklarında Avrupa'da yapılan algı operasyonlarına, Türkiye ve İslam düşmanlığına yönelik faaliyetlere tanık olacağına ve bu konuda öğrencilere büyük görevler düştüğüne dikkati çekti. Yeneroğlu, "Türkiye’de yaşanan olaylar, Avrupa ülkelerinde yaşansaydı o ülkeler totaliter ülkelere dönüşürdü. Oysa her şeye rağmen Türkiye özgürlükçü demokrasiden vazgeçmemiştir. Sizlerin bu meselelere duyarlı davranıp çalışma yapması gerekiyor. Bunun için öncelikle Türkiye’yi iyi bilmeniz gerekir." dedi.

- "Ülkelerinizde aktif rol almalısınız"

Törende konuşan YTB Başkan Yardımcısı Köse de yurt dışında sivil toplum alanında yapılan çalışmalara aktif katılımın önemine değinerek öğrencilerin Avrupa'daki ilişkilerinin anne ve babaları üzerinden gerçekleştiğini ve Avrupa'daki genç Türk neslinin Türkiye'ye gelerek burayı tanımasının çok önemli olduğunu söyledi.

Köse, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün hala oralarda Türk topluluklarından bahsediliyorsa dedelerinizin sayesindedir. Cami, kültür merkezlerinin yapımı için büyük fedakarlıklar gösterdiler. Bu fedakarlıklar olmasaydı şimdi diasporadan bahsedemezdik. Sizler de böyle fedakarlıklar yapmazsanız gelecek nesiller sizleri suçlar. Kültür merkezleri ve derneklerde aktif rol almanız gerekir. Bugün sizler böyle faaliyetlerden uzak durursanız, yarın çocuklarınızın gideceği yer kalmaz. Bizler de elbette kendi vatandaşlarımız için çalışmalar yürütüyoruz. Fakat asıl iş sizlere düşüyor. Sizler yeterli fedakarlıkları yapmazsanız bizlerin desteği sınırlı kalır."

- "Çok önemli bir dönemde Türkiye’de bulundunuz"

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de stajların, gelinen dönemde Türkiye’yi anlamak için büyük önem taşıdığını ve Türkiye’nin politik yapısını anlamak için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

"Türkiye’de yaşananlar, demokrasiye neden sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. Geçmişte, hoca olduğumuz dönemlerde bile bizler için yurt dışına çıkmak büyük bir olaydı." diyen Akgün, şu anda yurt dışına çıkmanın YTB gibi kurumlar sayesinde kolaylaştığını söyledi.

Programın ilk döneminde 49 öğrenci, Türkiye’ye gelerek staj yapmıştı. Öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarında mesleki tecrübeler edinmenin yanı sıra kültürel ve sosyal etkinliklere de katılarak Türkiye’yi ve Türk toplumunu daha yakından tanıma fırsatı bulmuştu. Staj programına en çok katılım Almanya ve Avusturya’da yaşayan vatandaşlardan olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler