YGS'de 2 fizik sorusu hatalı iddiası

YGS'de 2 fizik sorusu hatalı iddiası

Konya’da faaliyet gösteren bir dershane, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nda Fizik bölümünün 7’inci sorusunun çelişkili ifadeleri nedeniyle yoruma açık, 8’inci sorusunun cevabının ise hatalı olduğunu iddia etti.


YGS'de iki Fizik sorusunun hatalı olduğu iddia edildi. İsabet Dershanesi Konya Şube Müdürü Salih Su, 24 Mart Pazar günü yapılan üniversiteye girişin ilk etabı olan YGS’de Fizik bölümünün 7’inci ve 8’inci sorularının hatalı olduğunu iddia etti. 2013 YGS ‘de yayımlanan basın kitapçığındaki soruların incelendiğini ifade eden Su, fizik bölümünün 7’inci ve 8’inci sorularında belirsizlik ve çelişkili ifadelerin bulunduğunu öne sürdü. Su, yaptığı açıklamada, “7’inci soruda enerji kaybının hangi aralıkta olduğunun verilmediği için yoruma açık olarak ÖSYM’nin verdiği cevaptan farklı cevaplara da ulaşılmaktadır. 8’inci soru için ısı sıcaklık ile ilgili tanımlar ve yorumlar MEB’in 8’inci sınıf Fen ve Teknoloji ders kitabının 169. ve 171. sayfalarında mevcut olup bu sorunun birinci öncülüğünü doğrulamaktadır. Bu bilgiler ışığında bu sorunun cevabı farklı çıkmaktadır” dedi.
Dershane olarak gerekli açıklamaları yaptıklarını kaydeden Su, bu soruların tekrar incelenmesi ve değerlendirmelerinin göz önünde bulundurulması için ÖSYM'ye yazılı müracaatta bulunduklarını ifade etti.

20130328aw000401_05[1].jpg

“8. SORUNUN CEVABI -E- OLMALI”
Hatalı olduklarını iddia ettikleri soruları tahtada çözen Fizik öğretmeni Yahya Kemal Elma, “8’inci soruda, enerji sorusu sorulurken aralık belirtilmemiş. Cismin nerede durup durmadığı da belirtilmemiş. Eğer bu cisim K’dan hareketle L’den yoluna devam ederse, kaybettiği enerji yüzde 20’den fazla olur. Eğer L’de durduğunu kabul edersek, kaybettiği enerji yüzde 20 olur. Ama durduğu yer belirtilmediği için buradaki cevap şıkkı farklı olabilir. Eğer eğik düzlemi yukarı doğru vermiş olsaydı, biz bunun L’de durduğunu ve enerjinin kaybının yüzde 20 olduğunu kabul edebilirdik. Ama aşağı doğru hareketinden doğru enerji kaybı daha fazla olabilir. Bu nedenle çelişkili bir soru olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
SBS 8’inci sınıf Fen Bilgisi kitabında 7’inci soruyla ilgili bilgilerin olduğunu kaydeden Elma, “Kitapta aynı soru tipleri de var. 169. ve 171. sayfalardaki ifadelerde de aynı ifadeler var. O ifadelerde bardak büyükse sıcaklıkları eşitse, ısısı büyük olur diye verilmiş. O ifadelere göre, birinci ifade de doğru gözüküyor. Aynı zamanda şunu düşünsek, hava sıcaklığı 23 derece, bardağın sıcaklığı çaydaki sıcaklık 70 derece. Döktüğüm zaman hemen ısı alışverişi olacağı için K’daki ısı transferi L’den daha büyük olacaktır. Onun için burada biz sorunun birinci öncülüğünü kabul edebiliriz. Burada ÖSYM’nin doğru cevap olarak verdiği D şıkkının yanlış olduğunu, doğru cevabın ise E şıkkı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :