Yeni hafta tozlu başlıyor: Dikkat, Sahra'dan çöl tozu geliyor

Yeni hafta tozlu başlıyor: Dikkat, Sahra'dan çöl tozu geliyor

İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, uyarıyor: Çöl tozlarıyla beraber polen sorunu da artabilir! Maske takmakta fayda var.

Sahra Çölü'nden taşınan toz, önümüzdeki hafta Türkiye'yi etkisi altına alacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu tozun doğanın önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Ancak, beraberinde getirdiği polenler özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip olanlar için tehlikeli olabilir.

Prof. Dr. Yaşar, toz taşınımının pazartesi gününden itibaren yoğunlaşacağını ve salı günü de etkili olmasının beklendiğini vurguladı. Kırmızı renkli çöl tozlarının ülkeye yoğun bir şekilde ulaşacağını söyleyen Yaşar, bu durumun doğayı canlandıracağını ancak sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Özellikle astım gibi akciğer rahatsızlıkları olan kişilerin bu dönemde dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, uygun maskeler kullanmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, çöl tozlarının araçların üzerinde çamura neden olabileceğine de işaret etti.

Yaşar, tarımda verimliliği artıran çöl tozlarına karşı dikkatli olunması halinde herhangi bir sorun yaşanmayacağını ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.