Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Husiler ile devrik lider Salih'in partisi GPC'nin kurduğu Yüksek Siyasi Konsey:"Kerry'nin yol haritasının ayrıntılarını görüşmeye hazırız"

SANA (AA) - Yemen'de Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin (GPC) kurduğu Yüksek Siyasi Konsey, ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıkladığı yol haritasını görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

Husilerin kontrolündeki haber ajansı SABA'nın haberine göre, Konsey'den yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ülkedeki tarafların barış müzakerelerine dönülmesi yönündeki çağrısının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada, BM ile BMGK bildirisinin içeriği hakkında olumlu ve yapıcı şekilde fikir alışverişinde bulunma konusunda anlaştıkları belirtilerek, "Üzerinde uzlaşılan yer ve zamanda Kerry'nin yol haritasının ayrıntılarını görüşmeye hazırız." denildi.

Bununla birlikte koalisyon güçlerinin hava ve deniz ablukasının kaldırılması ve bombardımanların durdurulmasını içeren kapsamlı ve daimi bir ateşkes sağlanmasının şart olduğu vurgulandı.

Ayrıca, Kerry'nin yol haritası ile BMGK'nın bildirisinin görüşülmesi için Husi ve Salih yanlılarını temsil eden heyetin Umman'ın başkenti Maskat'tan Sana'ya dönmesinin BM tarafından sağlanması gerektiği kaydedildi ve sivil uçuş yasaklarının iptali için BM'den çalışma yapması talep edildi.

- Yemen krizine çözüm çabaları

BMGK, 9 Eylül Cuma günü Yemen’de çatışan tarafları BM gözetimindeki görüşmelere acil olarak geri dönmeye ve hem siyasi hem de güvenlik konularını içeren kapsamlı bir anlaşmayı müzakere etmeye çağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de geçen ay Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan toplantının ardından Yemen krizinin çözümü için yeni bir yol haritası belirlediklerini açıklamıştı.

Yol haritasında Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin başkent Sana'dan çekilmesi ve ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimiyle ilgili maddeler yer aldığı aktarılmıştı.

Yemen hükümeti, Kerry'nin sunduğu yol haritasını ilkesel olarak desteklediğini açıklamış, her türlü barış önerisinin "BM'nin 2216 sayılı kararı, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi ve ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararlar doğrultusunda olmak" şartıyla desteklendiği ifade edilmişti.

Kuveyt’te BM ara buluculuğunda yapılan Yemen barış müzakereleri 6 Ağustos'ta askıya alınmıştı. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, müzakerelerin 6 Eylül'de başlayacağını duyurmasına rağmen, taraflar nezdinde sonuç alınamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler