Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Yemenli taraflar arasında sekteye uğrayan barış müzakerelerinin yeniden başlaması için Riyad'da çalışmalarını sürdürüyor

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, Yemenli taraflar arasında 6 Ağustos'ta sekteye uğrayan barış müzakerelerinin yeniden başlaması için Suudi Arabistan'da temaslarda bulunuyor.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, temaslarda bulunmak üzere salı günü başkent Riyad'a gelen Şeyh Ahmed, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani ile bir araya gelerek Yemen konusunda gelinen son aşamayı ele aldı.

Şeyh Ahmed'in, Yemen'deki çatışma ortamını sonlandıracak siyasi bir çözüme kavuşmak amacıyla şu ana kadar yürüttüğü çalışmaları Zeyani ile paylaştığı belirtilen haberde, görüşmede BM ve uluslararası toplumun çalışmalarını artırarak Körfez girişimi, Yemen Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçları ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararı doğrultusunda Yemenlileri siyasi çözüme kavuşturma yollarının konuşulduğu kaydedildi.

Haberde ayrıca Zeyani'nin, BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in Yemen yönetimi ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönündeki çalışmalarının KİK ülkeleri tarafından desteklendiği aktarıldı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kerry'nin Çin'de düzenlenen G-20 liderler zirvesine katılan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Adil el-Cubeyr ve Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ile görüşmesinde Yemen'in yanı sıra birkaç konuyu ele aldıkları ifade edilmişti.

Açıklamada Kerry'nin, Yemenliler arasında barış görüşmelerini başlatma çalışmalarını yürüten Şeyh Ahmed'in başarılı olması için bütün tarafların uyacağı 72 saatlik ateşkesin hayata geçirilmesinin önemine dikkati çektiği belirtilmişti.

Kerry, ağustos ayında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan toplantının ardından Yemen krizinin çözümü için yeni bir yol haritası belirlediklerini açıklamıştı.

Yol haritasında Husilerin de katıldığı ulusal birlik hükümeti oluşturulması, Husilerin başkent Sana'dan çekilmesi ve ülkedeki ağır silahların üçüncü bir tarafa teslimiyle ilgili maddeler yer aldığı aktarılmıştı.

Kuveyt’te BM arabuluculuğunda yapılan Yemen barış müzakereleri geçen ay askıya alınmış, BM Yemen Temsilcisi Ahmed, düzenlediği basın toplantısında, "Buradan ayrılacağız ancak barış müzakereleri sürüyor." diyerek, "mekik turları" diye nitelediği görüşmelerin Riyad ve Sana’da başlayacağını belirtmişti.

Daha sonra Ahmed, barış müzakerelerinin 6 Eylül'de başlayacağını duyurmasına rağmen, taraflar nezdinde henüz bir sonuca ulaşılamadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler