Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen Başbakanı Dağr:"Husiler, silah gücüyle Yemen'e hükmetmek istiyor. Halbuki onlar azınlığın da azınlığı. Ülkeyi yönetmek isteyen seçim sandığına gitmeli"

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Husilerin silah gücüyle Yemen'e hükmetmek istediklerini belirterek, iktidar için adres olarak seçim sandığını gösterdi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, BM İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick ile bir araya gelen Dağr, Yemen'de savaşın devam etmesinin beraberinde getirdiği abluka, yıkım, çekilen türlü sıkıntılar ve insani yardımların vatandaşlara ulaştırılamamasından, Kuveyt müzakerelerinde yapılan anlaşmaya imza atmayan Husileri sorumlu tuttu.

Başbakan Dağr, "Husiler, silah gücüyle Yemen'e hükmetmek istiyor. Halbuki onlar azınlığın da azınlığı. Ülkeyi yönetmek isteyen seçim sandığına gitmeli." dedi.

"2216 sayılı BMGK kararını ve Kuveyt anlaşmasını kabul ettik. Tüm bunları sürdürülebilir ve adil bir barışın gerçekleşmesi, akan kanların durması ve sıkıntıların hafifletilmesi uğruna yapıyoruz." ifadelerini kullanan Dağr, BM'ye, insani yardımların daha kolay ulaşması için ofisini geçici başkent Aden, Mehra ya da Sakta kentinde açma çağrısı yaptı.

Ahmed bin Dağr, bu kentlerin Sana'ya kıyasla yardımların ulaşımı için daha uygun olduğunu ifade etti.

- BM'den Aden'de ofis açma kararı

McGoldrick ise BM'nin Yemen'de siyasi anlaşmazlıklardan öte, yardım boyutuna yoğunlaştığını vurguladı.

Tüm Yemenlilere yardım ulaştırmak için çaba sarfettiklerini kaydeden Jamie McGoldrick, "Savaşın uzaması Yemenlilerin sıkıntılarını artırır. Tehlikeli hastalıklar ve kötü beslenme nedeniyle ölüm oranı artar." diye konuştu.

McGoldrick ayrıca, Sana'dan diğer kentlere insani yardımların ulaşmasının zor olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde Aden'de ofis açacaklarını söyledi.

Husiler ve Salih yanlıları ile hükümete bağlı güçler arasındaki çatışmalara bir yıldan fazla süredir sahne olan Yemen'de, hükümet raporlarına göre 6 bin 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 31 binden fazla kişinin yaralandığı ve ülkedeki insani durumun giderek kötüleştiği belirtiliyor.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Müzakereler çerçevesinde son olarak Husiler ve Salih yanlılarını temsil eden heyet BM'nin sunduğu çözüm planını imzalamaya yanaşmazken, Yemen Cumhurbaşkanlığı ise söz konusu planı kabul ettiğini duyurmuştu.

Anlaşma taslağında, imzaların atılmasından 45 gün sonra başlanacak siyasi diyaloğa hazırlık olarak Husilerin başkent Sana, Taiz ve El-Hudeyde'den çekilmesinin öngörüldüğü ifade edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler