YEE'den çocuklar için Türkçe öğretim seti

YEE'den çocuklar için Türkçe öğretim seti

"Çocuklar İçin Türkçe" öğrenim setiyle dünyanın neresinde olursa olsun, okul öncesi ve ilkokulda eğitim gören yabancı çocuklar sistemli bir şekilde Türkçe öğrenebilecek- ÇİT öğrenim seti, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen 6-9 yaş hedef kitleye yönelik haz

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Türkçe öğrenenlerin ve öğretenlerin ihtiyaçları doğrultusunda ders materyalleri geliştiren Yunus Emre Enstitüsü (YEE), şimdi de dünya çocukları için hazırladığı "Çocuklar İçin Türkçe (ÇİT)" öğretim setini çıkardı.

AA muhabirinin YEE'den aldığı bilgiye göre, 41 ülkede 50'den fazla kültür merkeziyle Türk dilinin, kültürünün ve sanatının tanıtılmasına yönelik faaliyetler yürüten enstitü, farklı hedef kitlelerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırladığı zengin öğretim içerikleriyle Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanına önemli katkılar sunuyor.

Son zamanlarda hem yurt dışında hem de Türkiye'de Türkçeye ilgi duyan ve Türkçe öğrenmek isteyen çocukların sayısının artmasına rağmen özellikle okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki çocuklara yönelik materyal eksikliği ihtiyacını gören Enstitü, çalışmalarına halihazırda Türkiye'nin pek çok şehrinde ağırlanan çok sayıda göçmen çocuğun daha kolay sosyalleşebilmesi ve eğitim hayatına daha kolay entegre olabilmesi amacıyla başladı.

Bu kapsamda enstitünün yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında uzman 15 okutmandan oluşan yazar ekibi tarafından 8 aylık bir çalışma sonucunda dünya çocukları için ÇİT adlı öğretim seti hazırlandı. Çocuk eğitimi alanında uzman desteğinin de alındığı kitabın ilk basımı geçen ay yapıldı. İlk olarak 5 bin adet basılan kitabın 3 bin 300'ü Şanlıurfa'da Güneydoğu Anadolu sivil toplum kuruluşları tarafından alındı.

Suriyeli çocuklar için sınıfta ara dil oluşumunu sağlamak amacıyla ve 6-9 yaş grubu niteliklerine dikkat edilerek, görsel ağırlıklı hazırlanan kitapta, özellikle dinleme ve konuşma etkinliklerine yer veriliyor.

- Ders kitabı, kılavuz kitap ve CD

ÇİT öğrenim seti, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen 6-9 yaş hedef kitleye yönelik hazırlanan 4 ders kitabı, her ders kitabına ait öğretmen kılavuz kitabı ve dinleme CD'sinden oluşuyor.

Her bir kitapta 8 ünite bulunurken, her ünitenin içeriğinde belli bir tema göze çarpıyor. Bununla birlikte ünitelerin temalarına uygun sözcük ve yapılar seçilerek öğretimin belli bir bağlam içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. "Parçadan bütüne", "kolaydan zora" ilkeleri esas alınarak hem üniteler hem de üniteler içindeki konular ardışık bir biçimde ele alınıyor.

Öğrenim setinde, yaş grubunun öğrenme özellikleri dikkate alınarak, öğrencilerin dili doğal olarak kullanıp günlük yaşamda iletişim kurmalarını kolaylaştıracak etkinliklere de yer verildi. Bu bağlamda öğrenmeyi eğlenceli hale getiren, ilgi çekici eğitsel oyunlar, boyama etkinlikleri ve dinleme CD'sinde yer alan şarkılar ile öğrencilerin güdülenme düzeylerinin artacağı ve öğretimin daha etkili olacağı düşünülüyor. Ders kitaplarındaki etkinliklerin yanı sıra öğretmen kılavuz kitaplarında öğreticilere yardımcı olacak alternatif etkinlik ve oyun önerileri de bulunuyor.

ÇİT, Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki merkezlerinde Türkçe öğrenen çocuk gruplarında yardımcı materyal olarak da kullanılmaya başlandı.

ÇİT ile dünyanın neresinde olursa olsun, okul öncesi ve ilkokulda eğitim gören yabancı çocukların sistemli bir şekilde Türkçe öğrenmesi mümkün hale gelecek.

- Temel ders kitabı olarak kullanılıyor

Türkçe öğrenenlerin ve öğretenlerin ihtiyaçları doğrultusunda çağın gereklerine uygun ders araç ve gereçleri hazırlayan YEE'nin, 16 yaş ve üzeri hedef kitle için 6 seviyeden oluşan "Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti" ile 11-15 yaş grubu için 2 seviyeden oluşan "Türkçe Öğreniyorum Seti" dünyanın farklı coğrafyalarında ve Türkiye'deki üniversitelerin Türkçe öğretim merkezlerinde temel ders kitapları olarak kullanılıyor.

Bunların yanı sıra "Yedi İklim Türkçe Z-Kitap", "Video Etkinlik Kitabı", "Resimlerle Kelime Öğreniyorum" adlı tematik sözlük, Türkçe öğretimi afişleri, "Konuşma ve Yazma Kitabı" gibi birçok yardımcı ders araç-gereçleri de enstitü tarafından hazırlanarak alanın istifadesine sunuldu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler