Yabancı isimlere seferberlik başlıyor!

Yabancı isimlere seferberlik başlıyor!

Hükümet yabancı dilde yazılmış tabelalara karşı seferberlik başlatıyor. "Fırsatlar ve Tehditler" konulu çalıştaydan çıkan karara göre Türkçe tabela kullanana düşük vergi uygulanacak.

Türk Standartları Enstitüsü, "tabela" standardı hazırlayacak. Klavyeden yangın merdivenine, tabeladan otele kadar pek çok yerdeki ifadeler değişecek.

AK Parti AR-GE Başkanlığı koordinasyonunda, kasım ayında "Medeniyetimizin Öznesi Türkçe: "Fırsatlar ve Tehditler" konulu çalıştay gerçekleştirilmişti. Çalıştaydan çıkan görüşler ışığında atılan adımlar ise şöyle:

F klavyeye TL işareti

Kamuda F klavyeye geçilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde genelge yayımlanmıştı. F klavyelerdeki yabancı kelimelerin yerine Türkçeleri konulacak. Delete yerine ‘Sil’, Insert yerine ‘Ekle’ gibi kelimeler olacak. Ayrıca, euro ve dolar amblemlerinin yanında, TL'nin amblemi de bulunacak.

Tabela standardı geliyor

TSE de çalışmalara destek verecek. Yangın merdivenini gösteren Exit yazılı tabela yerine ‘Çıkış’ yazılması ve daha küçük puntolarla Exit ifadesinin de tabelada yer alması planlanıyor. Aynı şekilde, otellerde Reception tabelasında ‘Danışma’ ifadesi ana karakter olacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, "Kimseye yasak getirmeyi doğru bulmuyoruz. Ancak dilimizi de korumak için gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi. Parti yönetimi, Türkçe tabelalar için "teşvik" formülünü işletmeyi planlıyor. Bu kapsamda, yabancı kelimelerden oluşan tabelalara bir sınırlama olmayacak. Ancak Türkçe tercih edenlerin 'ilan ve reklam vergisi' düşük tutulacak.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler