Yaban hayvanlarını ölümsüzleştirdi

Yaban hayvanlarını ölümsüzleştirdi

YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslan, tedavi sırasında ölen ya da doğada ölü olarak bulduğu yaban hayvanlarını, tahnit çalışmasıyla gelecek nesillere taşıyor- Doç. Dr. Aslan: "Yaban hayvanlarının ölüsünü atmak yerine, içlerini doldura

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, tedavi sırasında ölen ya da doğada ölü olarak bulduğu yaban hayvanlarını, tahnit çalışmasıyla gelecek nesillere taşıyor.

Yıllardır doğada yaralanan, hasta ve bitkin düşen yaban hayvanlarının tedavisini üstlenen Doç. Dr. Aslan, şu ana kadar yüzlerce yaban hayvanını tedavi ederek doğaya saldı.

Aslan, tedaviye cevap vermeyerek telef olan veya doğada ölü olarak bulduğu yaban hayvanlarını da atmak yerine tahnit çalışmasıyla gelecek nesillere taşıyor.

Şimdiye kadar vaşak, ayı ve kartalın da aralarında bulunduğu 20 tür yaban hayvanına tahnit işlemi uygulayan Aslan, doldurduğu yaban hayvanları için bir müze oluşturmayı amaçlıyor.

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl içinde onlarca çeşit yaban hayvanını tedavi edip doğaya bıraktıklarını belirterek, tedavi sırasında kurtaramadıkları bazı hayvanlara tahnit çalışması uyguladıklarını söyledi.

Şimdiye kadar vaşaktan kartala kadar birçok hayvanı doldurduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

"Kurmayı amaçladığım hayvan müzesinde doğal ortam oluşturup bu hayvanları sergileyeceğiz. Sergilerken de içinde o hayvanın türünü, yaşam şeklini ve ne şekilde öldüğü hakkında çeşitli bilgiler bulunacak. Böylece hem halkımızı bilinçlendireceğiz hem de yaban hayvanlarını sergilemiş olacağız.

Gönüllü olarak 10 yıldan beri yaban hayvanlarının tedavisi ve doğaya kazandırılması için ekibimle çaba göstermekteyim. Yaban hayvanları önemsiyoruz. Yaban hayvanlarının ölüsünü atmak yerine, içlerini doldurarak elimizden geldiğince en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."

Şimdiye kadar kanatlı yırtıcı türlerin tamamına tahnit işlemi uyguladıklarını anlatan Aslan, memeli türlerden de 4'ünü doldurduklarını ifade etti.

Aslan, bunlardan en önemlisinin Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde köylülerce yaralı bulunan ve YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi bünyesinde tedavi edilirken ölen vaşak olduğunu anlatarak, "Bütün imkanlarımızı seferber etmemize rağmen kurtaramadığımız vaşağı da tahnit çalışmasıyla ölümsüzleştirdik" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler