Volkan Bozkır'dan İsviçre'deki terör faaliyetlerine tepki

Volkan Bozkır'dan İsviçre'deki terör faaliyetlerine tepki

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır:- "Cumhurbaşkanımıza hiçbir ülkenin, hiçbir ülkedeki grubun hakaret etmesini, ona ilişkin söylemler geliştirmesini hiçbir şekilde kabul edemeyiz" - "Katil terör örgütü mensuplarının sizin sokaklarınızda posterlerle

BERN (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, İsviçre makamlarının, terör örgütü PKK gösterilerine izin vermesi ve bu gösterilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde suç teşkil eden sloganlar atılmasına izin vermesine tepki göstererek, "Cumhurbaşkanımıza hiçbir ülkenin, hiçbir ülkedeki grubun hakaret etmesini, ona ilişkin söylemler geliştirmesini hiçbir şekilde kabul edemeyiz." dedi.

İsviçre'nin başkenti Bern'de çeşitli temaslarda bulunan Bozkır, son dönemde sıkıntılı bir süreç yaşayan iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bozkır, TBMM Dışişleri Komisyonunun ilk defa İsviçre'yi ziyaret ettiğini belirterek, "Dünyada artık parlamenter diplomasi çok önem kazandığı için Türkiye ve İsviçre arasında da parlamentolar arası ilişkileri geliştirecek bir adım attık." dedi.

Temaslarına, parlamentodaki Türkiye-İsviçre Diyalog Grubunun toplantılarıyla başladıklarını dile getiren Bozkır, İsviçreli parlamenterlerin pek çok konuda Türkiye hakkında yanlış fikirler taşıdığını müşahede ettiklerini söyledi.

- "Görüşmeler son derece verimli geçti"

Bozkır, İsviçre Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Flippo Lombardi ve komisyon heyetiyle yararlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, ardından da İsviçre Parlamentosu Başkanı Dominique de Buman ve İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis tarafından kabul edildiklerini aktardı.

Görüşmelerde, Zeytin Dalı Harekatı, İsviçre'deki Türklerin karşılaştığı sorunlar, Suriye ve Irak'taki son durum, Türkiye'nin ABD ve Rusya ile ilişkileri ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının uygulanması konusunda muhataplarını bilgilendirdiklerini aktaran Bozkır, temaslarının son derece verimli geçtiğini vurguladı.

- İsviçre'deki çifte standarda tepki

Bozkır, ziyaretlerinin İsviçre kamuoyunda Türkiye hakkındaki yanlış algıların önüne geçilmesi açısından önem arz ettiğinin altını çizerek, PKK terör örgütü ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yandaşlarının çok etkin şekilde İsviçre'de Türkiye aleyhtarı faaliyetler yürüttüğünü söyledi.

Terör örgütlerinin propagandalarına karşın, İsviçre kamuoyunu doğru bilgilendirmek için farklı mekanizmaları devreye soktuklarını anlatan Bozkır, "Türk toplumunun İsviçre'de bazı faaliyetlerine izin verilmezken PKK'nın ve FETÖ'nün birçok faaliyetine izin verildiğini müşahede ettik. Görüşmelerimizde bunları da dile getirdik." diye konuştu.

Bozkır, İsviçre'de bölücü terör örgütü PKK'nın reklamlarına panolarında izin veren İsviçre Federal Demiryollarının (SBB), İsviçre Türk Toplumunun (İTT) terörün kurbanlarına dikkati çeken ilan talebini ise reddetmesini de görüşmelerde masaya yatırdıklarını ifade ederek, bu uygulamanın bir çifte standart olduğunu muhataplarına ilettiklerini vurguladı.

- "PKK'nin İsviçre'nin terör listesinde olmaması garipsenecek bir durum"

İsviçre'nin birçok kentinde Zeytin Dalı Harekatı'yla tırmanışa geçen terör örgütlerinin gösterilerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde suç teşkil eden sloganlar atılmasına İsviçreli makamların izin vermesine de değinen Bozkır, şöyle konuştu:

"Bunu gerçekten kabul etmek mümkün değil. Cumhurbaşkanımıza hiçbir ülkenin, hiçbir ülkedeki grubun hakaret etmesini, ona ilişkin söylemler geliştirmesini hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Temaslarımızda bunları da dile getirdik. Bir ülkenin demokratik olarak seçilmiş bir liderine bu şekilde bir davranış içine girilmesi kesinlikle ikili ilişkilerimizin olmaması gereken bir noktasını teşkil eder."

Bozkır, DEAŞ ve El Kaide haricindeki terör örgütlerinin, İsviçre'nin terör listesinde yer almamasının garipsenecek bir durum olduğuna işaret ederek, İsviçre'nin PKK ve FETÖ konusunda bu mazeretin arkasına sığındığına vurgu yaptı.

- "Kendi güvenliğinizi tehlikeye atmayın"

İsviçre'ye terör örgütleriyle ilgili tutumunu gözden geçirme çağrısında bulunan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz basit bir terör faaliyetinden bahsetmiyoruz. 30 bin insanımızı yitirdiğimiz, şehitler verdiğimiz bir terör örgütünden bahsediyoruz. Bu insanlarımızın, şehitlerimizin ölümüne sebep olan bu katil terör örgütü mensuplarının sizin sokaklarınızda posterlerle dolaşmasına izin verilmesini kabul edemiyoruz, etmeyiz ve her zaman bunu dile getireceğiz. Eğer bu şekilde devam ederse bunlar sizin de güvenliğinizi tehdit edecek. Çünkü bu terör örgütlerinin hepsi aslında bir müddet sonra kendisine destek verenleri de zehirleyecek, sokacak bir akrep gibidir. Siz kendi güvenliğinizi tehlikeye atmayın, iş birliği yapalım ve bu beladan kurtulmanıza yardımcı olalım."

- "Büyük bir şaşkınlık içine düştüler"

Bozkır, İsviçre Dışişleri Bakanı Cassis'in yakın bir zamanda Türkiye'yi ziyaret edeceği bilgisini paylaşarak, iki ülke arasındaki tüm sorunların ancak konuşarak ve bir araya gelerek çözülebileceğine dikkati çekti.

Görüşmelerdeki izlenimlerini de aktaran Bozkır, şunları kaydetti:

"Benim müşahede ettiğim kadarıyla İsviçre'de Türkiye'ye yönelik dostluk daha fazla ağırlık kazanmış durumda. Ortak çıkarlarımız var. İsviçre'nin Türkiye'de yatırımları ve çok önemli projeleri var. Türkiye'yi önemli bir ülke olarak gördüklerini saptamış durumdayım. Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili İsviçre'de oluşmuş yanlış bilgiler bizim ifadelerimizle bir anlamda tersine çevrildi. Afrin'de tek bir sivilin dahi öldürülmediğini söylediğimiz zaman büyük bir şaşkınlık içine düştüler."

Bozkır, görüşmelerde Türkiye'nin aleyhinde olan tabloyu sarstıklarını belirterek, ziyaretlerinin ülke arasındaki ilişkilerin geleceğinde yapıcı rol oynayacağına olan inancını dile getirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'dan oluşan heyete başkanlık eden Bozkır, İsviçre'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK) başkanları ve yöneticileriyle Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği rezidansında bir araya gelerek sorunlarını dinlemişti.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :